ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як учасникові бойових дій відкрити власну справу

Важливо Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 3 хв. 9 Жовтня 2019, 11:31

Після звільнення з військової служби багато українських захисників не можуть знайти бажану роботу за фахом і з гідною платнею. Тому деякі ексвоїни мріють про відкриття бізнесу. Кореспондент АрміїInform розбирався в нюансах започаткування власної справи колишніми військовими.

Що гарантує законодавство

Відповідно до законодавства учасники бойових дій мають додаткові гарантії щодо працевлаштування. Закон України «Про зайнятість населення» визначає 8 категорій громадян, зокрема учасників бойових дій, які мають вищезазначену квоту. Квота на працевлаштування становить 5% від середньооблікової чисельності штатних працівників. Тобто в середньому це 2-3 працівники, які можуть працювати на підприємстві на пільгових умовах. У цьому разі скористатися пільгою і знайти гідну роботу для бійців непросто.

Для воїнів, які визначилися з відкриттям власної справи, але не отримують пенсію за вислугу років або їм призначено пенсію з інвалідності, слід стати на облік у міський центр зайнятості. Зареєстрованим відповідно до законодавства передбачено виплату одноразової грошової допомоги з безробіття, зокрема і для організації підприємницької діяльності.

— Для того, щоб людина отримала одноразову грошову допомогу з безробіття для організації підприємницької діяльності, треба надати докладний бізнес-план. Сума, яку отримує учасник бойових дій, може бути у межах від 10 до 100 тисяч гривень, — розповіла директорка Чернігівського міського центру зайнятості Світлана Серб.

Серед сфер діяльності учасників бойових дій, які нині мають власний бізнес на Чернігівщині, найпопулярнішими є надання транспортних послуг та обробка деревини.

25 тисяч гривень вистачило на старт успішного бізнесу

Чернігівець Максим Скачок — один з учасників бойових дій, який після звільнення з військової служби відкрив власну справу — масажний кабінет.

Історія відкриття кабінету розпочалася 2017-го. Саме тоді, після 15 років у війську, Максим звільнився зі служби з посади начальника зв’язку підрозділу. Взяв участь у тримісячних інтенсивних курсах із масажу в межах проєкту «Україна-Норвегія» для звільнених військових і учасників АТО/ООС. Згодом пройшов практику з масажних послуг у приватних клініках.

— Після набуття важливих навичок узяв у суборенду приміщення, придбав обладнання і справа пішла. Основні витрати: оренда приміщення й комунальні послуги. Професія не з легких, не відразу пішов прибуток. Утім усе досягається з часом та якісною роботою. Передусім клієнтською базою й відгуками відвідувачів. У центрі зайнятості кошти на власну справу не брав, бо мав заощадження, з ними і розпочав бізнес. Здебільшого стартовий капітал — це близько 25 тисяч гривень і здобута практика, — розповідає Максим Скачок.

Надалі підприємець планує розширити сервіс, зокрема масажувати всі органи тіла, робити антицелюлітний, відновлювальний масаж після важких хвороб, СПА-процедури, взяти на роботу кілька масажистів. Також Максим обіцяє знижки на послуги та доступні ціни всім клієнтам.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Україні зареєстровано понад 17 тисяч злочинів рф проти нацбезпеки

В Україні зареєстровано понад 17 тисяч злочинів рф проти нацбезпеки

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 191 злочин проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 963 воєнних злочини росії.

Вже декілька днів «шахеди» ворог не застосовує — речник Повітряних Сил

Вже декілька днів «шахеди» ворог не застосовує — речник Повітряних Сил

Ударні БПЛА типу «Shahed-136/131» противник цієї ночі і протягом останніх декількох днів не застосовував.

Сапери підрозділів Міноборони за тиждень розмінували понад 6 кілометрів автодоріг

Сапери підрозділів Міноборони за тиждень розмінували понад 6 кілометрів автодоріг

Групи розмінування підрозділів Міністерства оборони України за тиждень очистили від вибухонебезпечних залишків війни ще понад 8,5 гектарів місцевості та понад 6 кілометрів автодоріг.

Дрони та боєприпаси на майже $12 млн: Канада оголосила про додаткову військову допомогу Україні

Дрони та боєприпаси на майже $12 млн: Канада оголосила про додаткову військову допомогу Україні

За результатами засідання Контактної групи з питань оборони України «Рамштайн» міністр національної оборони Канади Білл Блер оголосив про нову масштабну військову допомогу Україні. Загальний обсяг допомоги — майже 12 мільйонів доларів.

Дмитро Плетенчук про нічний обстріл: росармія втретє за пів року застосувала підводні ракетоносії

Дмитро Плетенчук про нічний обстріл: росармія втретє за пів року застосувала підводні ракетоносії

Під час сьогоднішньої нічної атаки по Україні окупанти змінили тактику: через страх втратити свої надводні ракетоносії, вони вивели в Чорне море підводні носії «калібрів». За пів року — це третє застосування підводних ракетоносіїв.

Ворог завжди завищував тактико-технічні характеристики «калібрів» — речник

Ворог завжди завищував тактико-технічні характеристики «калібрів» — речник

Тактико-технічні характеристики крилатих ракет «калібр» ворогом у інформаційному полі завжди були трішки завищеними.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець (Збройні Сили України) у Заліщики

від 20000 до 75000 грн

Житомир

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ (Оператор БПЛА)

від 20000 до 120000 грн

Ужгород

Перший відділ Ужгородського РТЦК та СП

Помічник пілота дронів

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Біла Церква

Старобільський РТЦК та СП

Стрілець-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Військовий Кухар

від 20100 до 50000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки