ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Маленькі таємниці порятунку від великих дрижаків

Лайфхак
Прочитаєте за: 5 хв. 9 Жовтня 2019, 15:46

 Самі по собі теплі речі не гарантують стовідсоткового захисту від переохолодження і обморожень

Погодні умови осінньо-зимового періоду часто-густо стають важким випробуванням для наших вояків. Особливо – у бойових умовах. Пронизливий вітер укупі з холодами, важкі психологічні стреси, брак вітамінів… Та й взагалі життя окопне сприяє чималому ризику опинитися на госпітальному ліжку. Проте цьому можна запобігти, якщо прочитати творчу розвідку АрміїInform…

Дістати обмороження можна… й через теплий шарф

Навіть досвідчені фронтовики в цих питаннях припускаються істотних помилок. Приміром, що ви найперше робите, коли на морозі дошкульний вітер дме вам в обличчя, а змінити бойову позицію ви не можете? Зазвичай більшість прагне під самі очі вкутати лице шарфом. Це правильно?

Відповідь – ні! Цього не можна робити категорично. Бо мороз перетворить пару вашого подиху через вовняний шарф на крижану кірку. Через те ви дихатимете відбитим від неї не просто вологим, а й миттю переохолодженим повітрям. Імовірні наслідки: ангіна, запалення легенів, обмороження шкіри обличчя.

Тому – в мороз спускаємо шарфи вниз, ретельно закриваємо ними шию і груди. Дихаємо тільки відкритим носом, час від часу розтираючи його рукавичкою або снігом. І думаємо, чим прикритися від вітру з того, що нас оточує і не демаскує. Тимчасовий виняток тут – поєднання балаклави із вовняним рукавом-шарфом. Прошарки повітря між трьома пластами тканин суттєво зменшать згадані вище ризики.

Захищає не просто теплий, а багатошаровий одяг

Довідково. У кількох арміях країн НАТО прийнята на озброєння розширена система одягу для холодної погоди «ECWCS», яка передбачає для застосування сім шарів предметів обмундирування. Молодші командири або й самі бійці вправі самостійно визначати способи їхнього комбінування, що залежить від типу та умов бойових дій, які вони ведуть.

Тут є пряма аналогія з прикладом поєднання балаклави та шарфа. Щоб вхопити переохолодження, за межами теплих укриттів не обов’язково має бути -20°С і нижче. Постраждати можна навіть за плюсової температури. Тому важлива не стільки товщина вбрання, скільки певна кількість його шарів. Можна не замерзнути і в легкому верхньому одязі, якщо дотримуватися «правила послідовності трьох шарів».

Перший – нижня білизна – за своїми якостями має добре відводити вологу (піт). Тут не обійтись без якісної вітчизняної чи імпортної термобілизни, яка «дихає». Затим іде зігріваючий шар. У сильні морози він може складатися з попереднього (вовняний джемпер, флісова куртка) та основного – підстібки до зимових куртки і штанів.

Захисний шар утримує тепло й уберігає водночас від холоду, вітру та дощу. Цю роль виконують зимові куртка і штани, гарним доповненням до яких у сильну негоду стане костюм-дощовик.

Важливо! У жодному разі не нехтуйте запасним одягом. Іноді достатньо змінити мокру одежину на суху, щоб уникнути переохолодження. З цієї ж причини вбрання має бути вільним, а не обтягувати тіло. Тісний елемент форми не тільки витіснить з неї тепле повітря, а й завадить виконанню бойового завдання.

Правильний раціон – ворог холоду

Не виходьте на мороз і вітер голодним. Обов’язково добре поїжте щось висококалорійне. На сніданок або перед виходом дуже доречний бутерброд із салом. Це – жир та калорії. Саме вони потрібні в холоднечу, щоб швидко виробилася енергія для обігріву організму. Якщо ж  медик жир їсти заборонив, покладіть на хліб, намащений вершковим маслом, шматок сиру.

Помірні рухи гріють. Зайві – навпаки

Як правило, люди, відчувши, що починають замерзати, намагаються рухатися дуже активно. Але це не зовсім розумно, адже запас енергії починає вичерпуватись дуже швидко, тож незабаром ви будете мерзнути більше. Тому не треба в шанцях присідати й віджиматися від землі по сто разів. Ворушіться, але не надто інтенсивно, без перевтоми.

Варто запам’ятати!

На холоді не можна:

– довго торкатися металу голими руками. Залізо дуже добре проводить тепло, миттєво забираючи його у вас. У місці контакту може виникнути обмороження. Те ж стосується бензину й інших нафтопродуктів. При контакті зі шкірою вони хімічно пришвидшують вплив на неї морозу;

– вживати будь-яке спиртне, оскільки алкоголь розширює судини й призводить до швидших втрат тепла. Крім того, він послаблює ваш контроль над ситуацією;

– перед виходом на вулицю в студінь пити гарячі каву та чай. Гарячі напої та їжа розширять судини і ваше власне тепло, яке так необхідне для зігріву, швидко вивітриться на вулиці через розширені судини. Втім, чогось гаряченького бажано попити після повернення в тепле укриття.

Перша допомога в разі переохолодження

Марно думати, буцімто переохолодження обходиться без наслідків. Як тільки з’являться його симптоми – воскові плями й оніміння шкіри, негайно перейдіть у тепле приміщення. Найперша допомога нескладна – зігрійтеся, посидьте в теплі кілька годин, поїжте.

У разі ж обмороження негайно зверніться до лікаря, бо наслідки бувають гіршими, ніж за важких опіків. У крайньому випадку слід перевдягнутися, зняти мокрий одяг і загорнутися в теплі ковдри. Не варто чіпати обморожені ділянки тіла. Слід дотримуватися принципу «внутрішнього зігрівання» уражених тканин – накладати на них термоізоляційні пов’язки (ватно-марлеві, бавовняні тощо), вживати теплі напої.

Між тим, украй необачно зігрівати уражені тканини тіла гарячою водою або біля пічок, інших нагрівальних пристроїв. Це призведе до значного поглиблення ураження. Просто попийте щонайбільше будь-якої теплої рідини, прийміть знеболювальне та зверніться по кваліфіковану допомогу.

Читайте нас в Telegram
На Львівщині затримали військового, який за $17 тис. «продав» місце у делегації для виїзду за кордон  

На Львівщині затримали військового, який за $17 тис. «продав» місце у делегації для виїзду за кордон  

Військовослужбовець військової частини з Львівщини за гроші обіцяв фіктивно включити військовозобов’язаного до складу делегації, яка виїжджатиме на міжнародну конференцію до однієї із країн Євросоюзу.

Литва збирається надати Україні радари ППО

Литва збирається надати Україні радари ППО

Литва хоче зробити внесок в українську протиповітряну оборону, зокрема надати радари протиповітряної оборони.

Глава держави підписав указ про утворення військових адміністрацій у Запорізькій області

Глава держави підписав указ про утворення військових адміністрацій у Запорізькій області

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про утворення восьми військових адміністрацій у Запорізькій області.

На Харківському напрямку знищили командно-спостережний пункт ворога

На Харківському напрямку знищили командно-спостережний пункт ворога

Аеророзвідники бригади «Сталевий Кордон» декілька днів вели спостереження за ворожим командно-спостережним пунктом.

Сили оборони півдня за добу ліквідували майже сотню окупантів

Сили оборони півдня за добу ліквідували майже сотню окупантів

Сили оборони півдня упродовж доби ліквідували 99 військовослужбовців російської армії.

Четверо людей постраждало внаслідок удару росіян по Дніпру

Четверо людей постраждало внаслідок удару росіян по Дніпру

Вдень 23 квітня ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району Дніпра.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інструктор з топографії, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Начальник аптеки, фармацевт, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Білгород-Дністровський

808 ОПП

Стрілець

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Технік комплексів АСУ, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Кулеметник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Кулеметник

від 20100 до 120000 грн

Київ

Розвідувальний батальйон 5 Окремої Штурмової Київської бригади