ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Народжений» на аеродромах: унікальному державному підприємству України – 70 років

Новини
Прочитаєте за: 7 хв. 3 Жовтня 2019, 17:01

У 1949 році в Києві створено підприємство, яке нині знане як «Центральний проєктний інститут» Міністерства оборони України. Підприємство очолює військовий інженер ракетно-космічних комплексів Олег Приймачук, який тут працює поспіль понад 30 років. Інститут спеціалізується на проєктуванні споруд оборонного і спеціального призначення, має сучасне програмне забезпечення, автоматизовану систему проєктування, що дозволяє виконувати проєктні роботи в найкоротші терміни та високої якості. У «ЦПІ» сформовано високопрофесійний колектив фахівців, який вирішує завдання комплексного проєктування – від задуму до впровадження в експлуатацію готового об’єкта.

В інтерв’ю кореспондентам АрміяInform директор ДП МОУ «ЦПІ» Олег Приймачук розповів про історію та сьогодення підприємства.

Від командних пунктів до посольств і космодрому

– Олеже Михайловичу, ви не тільки керівник, а й свідок більш ніж трьох десятків років історії підприємства. Тож, мабуть, кращого знавця історії інституту годі й шукати?

– Так, 70 років тому створено філію Управління аеродромного інженерного проєктування військово-повітряних сил – майбутній Центральний проєктний інститут. Інститут має багату історію, почавши свою діяльність з проєктування нових і реконструкції діючих військових аеродромів у Київському, Прикарпатському і Закарпатському воєнних округах. Були спроєктовані й побудовані аеродроми «Мелітополь», «Біла Церква», «Джанкой», «Бориспіль», «Стрий». З 1959 року інститут розпочав проєктування комплексів ракетних військ стратегічного призначення на території України, Білорусі, Північного Кавказу. В ці роки колектив інституту займався проєктуванням аеродромів стратегічної авіації авіаремонтних заводів: Біла Церква, Чугуїв, Львів, Ворошиловград.

У 1969-му підприємство стає одним із головних проєктних організацій Міністерства оборони СРСР щодо забезпечення базування авіації різного призначення та авіаремонтних підприємств. У ці ж роки колектив інституту залучали до проєктування об’єктів космічного призначення.

Далі «ЦПІ», крім проєктування об’єктів авіапідприємств, розробляло проєкти вимірювальних пунктів, споруд управління та стеження за супутниками у Казахстані та Забайкаллі, різних об’єктів за кордоном – у Лівії, на Кубі, в Польщі, Угорщині, ФРН.

1989 року розпочали проєктування спеціальних об’єктів – командних пунктів, вузлів зв’язку, житлових містечок для військовослужбовців, виведених із Німеччини, – у Києві, Кривому Розі, Старокостянтинові, Новограді-Волинському, Хмельницькому і Первомайському загальною площею 600 тисяч квадратних метрів.

Починаючи з 1994-го, за контрактом з «Агентством зі зменшення загрози МО США» та інтегруючими підрядниками США, «ЦПІ» розробляє документацію на виконання робіт із ліквідації ракетних комплексів МБР SS-19 та SS-24, й інфраструктури ракетних комплексів та проведення рекультивації територій, що вивільнюються.

Особлива сторінка в роботі інституту – розробка у 2003 році українсько-бразильського наземного космічного комплексу «Циклон-4» у штаті Мараньяо, м. Алкантара у Бразилії. Його збиралися розмістити в надзвичайно вдалій та економічно виправданій локації для космічних стартів – майже на екваторі. Це дозволяло б українським ракетам «Циклон-4» виводити на орбіту більшу корисну вагу, ніж, наприклад, із «Байконура».

Цей проєкт ми втілили за допомогою програмного комплексу автоматичного 3-D проєктування. І фактично стали піонерами в країні. Використання цієї технології зменшило час проєктування на третину. Космодром став не тільки викликом для нас, а й допоміг підприємству заробити у фінансовому й іміджевому планах, отримати світове визнання.

– Чи долучалися ваші фахівці до цивільних, так би мовити, мирних проєктів?

– Звичайно, слід зазначити, що крім проєктування військових об’єктів, інститут займався і цивільними. Наприклад, плавальний басейн «Динамо» в Києві, а за сучасної історії – проєктування мережі швидкого харчування McDonald’s та розробка будівництва заводу Coca-Cola, житлові комплекси, школи, стадіони, резиденція білоруського посольства в Києві та багато іншого.

Арсенали перетворять на залізобетонні «кокони»

– А як щодо державного замовлення? Держава використовувала ваші потужності на повну?

– Приблизно до 2015-го ДП МО України «ЦПІ» виконувало держзамовлення обсягом кількох відсотків від річного плану організації. Далі ситуація поліпшилася. Нині замовлення від держави – це 70% загального плану. У період економічних криз нам удалося зберегти професійний інтелектуальний потенціал і виконувати роботи на замовлення різних державних силових структур та інших організацій.

– Які найбільш значущі для підприємства проєкти в останні роки?

– Ми виконуємо технічний супровід від експертизи до вводу об’єктів у експлуатацію для Міністерства оборони України та МВС. Насамперед це планування дуже необхідних для Міноборони об’єктів – арсеналів. Проєктну документацію на будівництво нових складів ми виконали втричі швидше, ніж планувалося, навіть з експертизами.

Це свідчення вдалого розрахунку ресурсу й роботи моїх колег. Та, окрім часу, ми ще  зекономили  чимало державних коштів.

За суттю арсенали – це міцні монолітні залізобетонні «кокони», розраховані на ударну вибухову хвилю, що діє з навантаженням до 5 тонн на квадратний метр. На додачу цей каркас обваловують земляним шаром в 1,5 метра. Споруди розраховані не тільки на прямі влучання практично всіх видів звичайних озброєнь, але навіть при детонуванні боєприпасів усередині сховища, його «шкаралупа» не даватиме розлітатися боєприпасам.

Переконаний: після реалізації цих проєктів жителі навколишніх до арсеналів населених пунктів будуть почуватися спокійно, адже інститут має великий досвід проєктування захисних споруд.

– Кажуть що Зала пам’яті то також робота вашого підприємства?

– Так, в 2018 році на території Міноборони збудовано «Залу пам’яті» – це фактично перший проєкт такого масштабу вшанування загиблих у війні за незалежність України. Цю роботу виконано в стислі терміни.

Будівля має округлу форму, зовсім без кутів. І це не єдина відмінність. Цікавим елементом споруди також є кольоровий вітраж у формі знака ЗСУ та композиція із дзвоном. Зала має кілька систем освітлення, звукове супроводження, монітори, дошки-плити з іменами загиблих у кожен із років і, власне, Книгу пам’яті з поіменним вказуванням наших героїв.

Офіційне відкриття об’єкта відбулося 14 жовтня 2019 року.

    Нині всередині Зали пам’яті на спеціальних подіумах розміщені дві Книги пам’яті з іменами загиблих героїв – зі складу ЗСУ та Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії і Державної прикордонної служби України. І вже більше місяця проводять спільні церемонії МО та МВС із вшанування на честь загиблих військовослужбовців, які поклали свої життя в боротьбі за незалежність України.

«ЦПІ» – конкурентоспроможна організація на світовому ринку проєктних робіт

– Наскільки підприємство конкурентоспроможне на вітчизняному та світовому ринках?

– Добре знання особливостей роботи з партнерами з різних країн, із вітчизняними й іноземними інвесторами всіх форм власності дозволяє здійснювати проєктування та будівництво як в Україні, так і за кордоном. На підприємстві створено велику інформаційну базу – це бібліотечні й архівні фонди, що містять інформацію про об’єкти, розташовані як в самій Україні, так і за її межами. Ринкова економіка диктує свої правила, й доводиться шукати обсяги робіт, пов’язаних із виконанням інвестиційних програм, постійно розширювати номенклатуру інжинірингових послуг, які надають замовникові, брати участь у тендерних торгах.

«ЦПІ» – конкурентоспроможна організацією на світовому ринку проєктних робіт. Про це свідчить об’єм робіт, який вже виконаний і буде виконаний для різних замовників. У останні роки ми працювали спільно з литовськими колегами з проєктування стадіону, а представники Казахстану звертались  щодо розвитку аеропорту «Саяхат», грузинські замовники просили технічної допомоги з питання аеропорту «Копитнари» (м. Кутаїсі).

– Як справи з молодими фахівцями? Чи зацікавлені вони працювати саме на держпідприємстві, адже зараз молодь охочіше йде працювати на приватні підприємства?

– У процесі роботи молодь швидко освоює спеціальність. Більшість з них залишаються в інституті та в подальшому продуктивно працюють. Постійно моніторимо професійне зростання молодих спеціалістів. З огляду на  продуктивність, можемо коригувати їхню зарплату, адже вона в інституті – контрактна.

– Які ваші сподівання та плани на майбутнє?

– Інститут – одне з успішних ДП, яке для держави не є тягарем, а навпаки – прикладом того, як при правильному і вмілому управлінні є можливість не тільки зберегти підприємство й науковий потенціал, а й поповнювати бюджет країни. Одна з важливих причин успішності підприємства – висока якість виконання робіт. За даними державної статистики, «ЦПІ» неодноразово займав лідерські місця у списку найкращих держпідприємств країни.

Можливості інституту дозволяють виконувати широкий спектр завдань для Міноборони, і з приходом нової влади колектив та керівництво «ЦПІ» розраховують на стовідсоткове завантаження своїх потужностей для посилення обороноздатності нашої країни.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
росіяни відправляють в атаки на Часів Яр найманців з інших країн: У ЗСУ розповіли подробиці

росіяни відправляють в атаки на Часів Яр найманців з інших країн: У ЗСУ розповіли подробиці

російські війська ведуть наступальні дії з метою окупації міста Часів Яр на Донеччині, проте зазнають втрат. ЗСУ вдалося взяти в полон кількох іноземних найманців із Непалу та Шрі-Ланки.

Партнери по НАТО можуть поставити Україні шість систем Patriot

Партнери по НАТО можуть поставити Україні шість систем Patriot

Від партнерів по Північноатлантичному альянсу Україна може отримати ще шість систем протиповітряної оборони Patriot.

Дмитро Плетенчук: Ситуація у Чорному та Азовському морі без змін

Дмитро Плетенчук: Ситуація у Чорному та Азовському морі без змін

Ввечері 18 квітня, речник Військово-Морських Сил Збройних Сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук розповів для АрміяInform, яка наразі кількість ворожих кораблів у Чорному та Азовському морі.

З експрезидента «Мотор Січ» та його спільника стягнули активи на майже мільярд гривень

З експрезидента «Мотор Січ» та його спільника стягнули активи на майже мільярд гривень

Майже мільярд гривень активів стягнуто з експрезидента акціонерного товариства «Мотор Січ» та його спільника.

Українська авіація завдала 9 ударів по загарбниках

Українська авіація завдала 9 ударів по загарбниках

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу противника.

У Силах оборони розповіли про цікаву річ, яку їм вдалося знищити

У Силах оборони розповіли про цікаву річ, яку їм вдалося знищити

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» підполковник Назар Волошин повідомив, яку ворожу техніку здебільшого вдається знищувати на східній ділянці фронту.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець снайпер, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Гранатометник

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Командир автомобільного взводу

від 24000 до 54000 грн

Черкаси, Черкаська область

Молодший інспектор прикордонної служби

від 20100 до 25000 грн

Херсон

Державна прикордонна служба України

Оператор, військовослужбовець

від 21600 до 121600 грн

Львів, Львівська область

Кухар

від 8000 до 9000 грн

Озерне

Військова частина А1435