ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

За 5 років пошуковими групами «ЕВАКУАЦІЯ 200» вивезено з району бойових дій 1787 тіл загиблих

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Вересня 2019, 18:07

Цими днями виповнилося 5 років із моменту створення та початку реалізації в Управлінні цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України (СІМІС) гуманітарного проєкту Збройних Сил України «ЕВАКУАЦІЯ 200». Це  спільний проєкт Збройних Сил України, громадських організацій, Національного військово-історичного музею України, який об’єднав зусилля всіх силових відомств, правоохоронних органів та пошуковців із метою пошуку, ексгумації, транспортування до закладів судово-медичної експертизи, а у подальшому до місць остаточного поховання загиблих захисників України.

Перша пошукова група розпочала свою роботу на початку вересня 2014 року в районі відповідальності «сектору Б», яким керував тоді генерал-майор Сергій Наєв.

Сьогодні заступник начальника Генерального штабу ЗС України генерал-лейтенант Наєв нагородив пошуковців, зусиллями яких тіла загиблих повертаються додому, відомчими нагородами.

– Нам вдалося набути безцінний досвід, створити відповідну нормативно-правову базу, налагодити взаємодію з центральними органами виконавчої влади, правоохоронними органами і спільно розшукати безвісті зниклих захисників України. Я хочу нагадати слова, які  повною мірою розуміє кожен військовий: «Війна закінчується лише тоді, коли похований останній солдат». Тому наголошую на важливості тієї роботи, яка проводиться в рамках проєкту «ЕВАКУАЦІЯ 200»,  і прошу вшанувати пам’ять полеглих українських воїнів хвилиною мовчання, – сказав генерал-лейтенант Сергій Наєв.

З 2014 року в рамках реалізації гуманітарного проєкту Збройних Сил України «ЕВАКУАЦІЯ 200» пошуковими групами вивезено з району бойових дій 1787 тіл та фрагментів тіл загиблих. Із них  475 – з тимчасово непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей. 889 тіл загиблих транспортовано та передано родичам для вшанування та поховання.

– Безумовно, цю величезну роботу неможливо було б виконати, особливо на тимчасово непідконтрольній Україні території, без участі пошуковців  Національного військово-історичного музею України, без допомоги громадських і волонтерських організацій. Водночас пошук –  лише частина нашої роботи. Дуже велика частина – це ідентифікація тіл загиблих воїнів. І тут Збройні Сили вдячні представникам правоохоронних органів, СБУ, експертним службам МВС та Міністерства охорони здоров’я за ту важку працю, яку вони виконують для того, щоб тіла захисників України повернулися додому для їхнього вшанування, – зазначив начальник Управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України полковник Олексій Ноздрачов.

У серпні цього року гуманітарний проєкт Збройних Сил України «ЕВАКУАЦІЯ 200» було нагороджено українською недержавною нагородою «Народний Герой України». Представники «ЕВАКУАЦІЇ 200» передали цю нагороду до Національного військово-історичного музею України на довічне зберігання.

Станом на сьогодні у Збройних Силах України 70 військовослужбовців  уважаються зниклими безвісті. Водночас, за результатами проведених ДНК-експертиз, відбулися збіги генотипів невпізнаних тіл із 27 родинами зниклих безвісті військовослужбовців.

Робота з повернення зниклих безвісті воїнів триває. І сьогодні пошукові групи знаходяться в районі бойових дій, щоб своєю кропіткою та небезпечною працею повернути зниклих безвісті захисників України до своїх родин.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський у роковини аварії на Чорнобильській АЕС нагадав, що за 38 років після тієї трагедії російські окупаційні війська ставлять світ перед небезпекою нової атомної катастрофи.

У МОУ спрогнозували долучення нових країн до «Рамштайну»

У МОУ спрогнозували долучення нових країн до «Рамштайну»

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін анонсував долучення до засідань Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») нових країн, які готові допомогти Україні у захисті від російського агресора.

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Одна місцева мешканка загинула на місці, друга померла у швидкій дорогою до лікарні.

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

Організована група лікарів заробляла на документах, необхідних для отримання інвалідності.

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

Сухопутні війська Фінляндії на полігоні Ніїнісало розпочинають 26 квітня 2024 року щорічні військові навчання Arrow 24 за участю країн НАТО.

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

За результатами репатріаційних заходів в Україну повернули 140 полеглих Оборонців.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій, військовослужбовець

від 21000 до 120000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Бойовий медик взводу

від 50000 до 120000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Кулеметник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Вогнеметник у ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Самбір, Львівська область

Мінометник, оператор, навідник

від 20000 до 20000 грн

Біла Церква

Військова частина А7298

Стрілець-зенітник

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП