ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як повинен стріляти військовий поліцейський, учили колеги з Литви

Вишкіл Міжнародне співробітництво
Прочитаєте за: 4 хв. 12 Вересня 2019, 18:15

– Якщо в будь-якій боротьбі в тебе є противник, у стрільбі – ти сам собі противник. Мішень не біжить і в тебе не стріляє. Тут треба справитися з собою, з хвилюванням та емоціями, – на що перше звертав увагу наших військових старший сержант Віталіус Юркойтаіс – інструктор з Вільнюса, який сьогодні тренує українських військовослужбовців на Львівщині.

Наприкінці серпня 25-й навчальний центр ВСП набрав чергову групу курсантів, щоб за сприяння партнерів з країн-членів НАТО провести з нашими військовими правоохоронцями «Курс фахової підготовки сержантського складу». У його програмі, зокрема, курс застосування сили, поліційні операції, дотримання законодавства, мінна безпека, адміністрування, тактична медицина тощо. Одним із предметів навчання є і вогнева підготовка.

Здавалося б, ну що нового можуть навчити наших військовослужбовців литовці (а саме вони проводять курси) у стрільбі з пістолета Макарова, з огляду на те, що більшість контрактників, які беруть у них участь, – учасники бойових дій на Сході країни. Тобто військові, які реально воювали, і зі зброєю, як кажуть, на ти. Виявляється можуть! І тут не тільки є специфіка діяльності військового поліцейського, а й об’єктивний чинник.

За словами начальника центру ВСП підполковника Олега Керницького, у контрактників, які беруть участь у курсі, штатною зброєю є автомат, і навіть незважаючи на те, що вони воювали, більшість не вміє стріляти з пістолета, є й такі, які цього ніколи не робили.

– Скажімо, я у колишньому артилерист, командир гармати однієї з артилерійських бригад. Провоював на Сході близько трьох років. А з пістолета так і не довелося стріляти, – зауважив сержант Ярослав Пилипенко, підтвердивши слова начальника центру.

А тим часом заняття тривали…

– Ще раз нагадую про стійку. Вона має бути паралельна мішені. Ноги майже на ширині плечей і трішки зігнуті в колінах. Тулуб уперед і ледь згорблений, а дві руки, які стискають рукоятку пістолета, витягнуті. Після пострілу можна їх наблизити до грудей і відновити дихання, а під час пострілу витягнути знову так, наче ви робите укол рапірою, – продовжував сержант-інструктор з Литви. – Перша дистанція до мішені – сім метрів.

Відразу згадалися перше навчання і стрільба. Дистанція – 25 метрів. Тіло майже в півоберта до мішені, рука витягнута, створюючи разом перпендикуляр до мішені. Перші постріли, зазвичай, в «молоко».

Литовці ж проводили заняття на трьох дистанціях: 7, 10 і 15 метрів.

– Ми вважаємо саме цю відстань ефективною під час патрулювання в місті, спілкування з особою, яку зупинили, що водночас за небезпеки сприяє швидкому відступу назад. Чому стійка рівна: так правоохоронець закриває собою більше простору для тих, хто позаду. Це можуть бути як колеги, так і цивільне населення. Тому ми здебільшого вчимо стрільбі саме в такий спосіб. Тут ще може бути варіант стрільби з коліна, – розповів старший лейтенант Війська Литовського Пангоніс, який був керівником заняття.

Дистанція до мішені у сім метрів робила влучними постріли майже всіх учасників заняття, включаючи жінок.

– Перший позитивний результат однозначно додає впевненості у собі, і навіть коли ти переходиш на інший рубіж і трохи більшу відстань, тебе вже не лякає сам процес, – зауважила таку психологічну деталь старший солдат Анна Несміянова.

Як розповіли литовські колеги, головною відмінністю від наших занять з вогневої підготовки є те, що вони стріляють без засобів індивідуального захисту, тобто шолома і бронежилета, але обов’язково в навушниках, що під час інтенсивної стрільби повинні захистити та зберегти слух.

– Три основні правила стрільби: не тримати палець на спусковому гачку, коли не збираєшся стріляти; не цілитися і не наводити зброю ні на що і ні на кого, якщо не плануєш стріляти; і загалом поводитися з нею так, ніби вона в тебе заряджена, – акцентував увагу литовський офіцер.

Узагалі того дня кожен український військовослужбовець зробив 40 пострілів із пістолета з різних дистанцій і за різних умов стрільби. За словами литовців, заняття було успішним, адже всі курсанти показали хороший результат і опанували цю особисту зброю ближнього бою.

– Завдяки нашим партнерам з країн-членів НАТО за минулий і цей рік ми підготували більше 450 військовослужбовців за курсом фахової підготовки сержантського складу. І цей процес триває і сьогодні, – зауважив офіцер відділення планування та організації навчального процесу Центру ВСП старший лейтенант Олег Вацлавик.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні ворог застосував проти мирного населення 204 FPV-дрона

На півдні ворог застосував проти мирного населення 204 FPV-дрона

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей, ворог застосував 15 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 225 осколкових боєприпасів.

Рустем Умєров розповів про досягнення формату «Рамштайн»

Рустем Умєров розповів про досягнення формату «Рамштайн»

Міністр оборони України Рустем Умєров 26 квітня 2024 року під час чергового онлайн засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» подякував колегам за підтримку протягом двох років.

Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

У виступі з нагоди річниці трагедії на ЧАЕС Володимир Зеленський згадав і події 2022 року.

На Харківщині ворог обстріляв машину волонтерів

На Харківщині ворог обстріляв машину волонтерів

Ворожий дрон влучив у цивільний автомобіль — двоє людей зазнали поранень.

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

На Харківщині прикордонники-артилеристи бригади «Сталевий Кордон» зупинили ворожий штурм. За допомогою 100-мм гармати вони влучили у танк, на відео з дрона видно як після підриву два окупанта перейшли у ранг мертвих російських «космонавтів».

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Загальна сума збитків, до яких призвели дії заступника гендиректора «росатому» сягає майже мільярда гривень.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовий кухар

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Санітарний інструктор, медична сестра, фельдшер

від 20000 до 23000 грн

Кременчук

Військова частина 3052 НГУ

військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Кам'янець-Подільський, Хмельницька область

Командир відділення РЕБ, ВОС 538. Війська РЕБ.

від 19000 до 120000 грн

Коломия, Івано-Франківська область

Стрілець, помічник гранатометника

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

до 25000 грн

Черкаси

Державна прикордонна служба України