ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Україна місяць проводить спільну церемонію вшанування загиблих воїнів

Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 30 Вересня 2019, 10:56

Імена загиблих героїв у Залі пам’яті: чи будуть там указані воїни МВС? АрміяInform дізналася, що змінилося після запровадження спільної церемонії та чому замінюють імена воїнів у Залі пам’яті

Майже щоденно проходить ритуал на честь загиблих військовослужбовців, які поклали свої життя в боротьбі за незалежність України. У меморіальному комплексі «Зала пам’яті» рідні, друзі, бойові побратими, інші гості, а також керівники силових відомств хвилиною мовчання вшановують світлу пам’ять усіх солдатів, сержантів, прапорщиків та офіцерів, чиї серця зупинилися в цей день.

Урочиста, але сумна церемонія вшанування загиблих воїнів зачіпає присутніх за душу. Сльози викликають і слова диктора з нагадуванням подвигу героїв, і ритуальне дійство на майданчику: удари Дзвону Пам’яті, військовий салют після кожного названого імені захисника України, покладання квітів до пам’ятної стели…

На кілька запитань журналістів АрміяInform щодо церемонії відповів заступник директора Національного військово-історичного музею України (НВІМУ) Олександр Филь. Саме цей музей є організатором пам’ятних церемоній. Зокрема Олександр Максимович розповів, як змінився ритуал ушанування загиблих воїнів після об’єднання заходу з Міністерством внутрішніх справ.

На фото: заступник Міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко з рідними та близькими загиблих 10 вересня 2019 р.

Спільна церемонія МО та МВС

За словами Олександра Филя, канва церемонії не змінилася, загальних змін проведення ритуалів не відбулося. Але зовні помітна присутність у почесній варті представників Національної гвардії як підрозділу Міністерства внутрішніх справ та всередині Зали пам’яті на спеціальних подіумах тепер розміщені дві Книги пам’яті з іменами загиблих героїв — зі складу Збройних Сил Україні та Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії і Державної прикордонної служби України (ДПСУ).

На фото: відвідувачі біля Книг пам’яті в меморіальному комплексі

Під час церемонії начальники почесної варти перегортають сторінки Книг на відповідний день. «На щастя, в кілька днів сторінки Книг пам’яті порожні, — розповідає заступник начальника НВІМУ. — Або, принаймні, однієї з них. Наприклад, загиблі 10 вересня у різні роки були представниками армійських підрозділів. Якщо ж є загиблі воїни ДПСУ чи Нацгвардії, то вони всі називаються за алфавітом — у спільному списку, разом із героями Збройних Сил».

Олександр Максимович каже, що якихось пропозицій щодо зміни порядку церемонії не надходило, Міністерство внутрішніх справ цілком влаштовує відпрацьований ритуал.

На фото: почесна варта біля Дзвону та Стели пам’яті на майданчику в Міністерстві оборони України

Імена на пам’ятних дошках

У Залі пам’яті вздовж стін розташовані дошки-плити з іменами загиблих у кожен із років, під ними — живі квіти. Нині у списках зазначені лише воїні Збройних Сил України.

«Поки що не визначилися — чи будуть написані в меморіалі на території Міноборони імена військовослужбовців інших відомств, — повідомив Олександр Филь. — Тут не питання пам’яті, адже імена героїв є в книгах на подіумі. Якщо буде потрібно — це можна вирішити».

Олександр Максимович звертає увагу АрміїInform на те, що й зараз імена подекуди йдуть не за алфавітом: іноді проходить певний час, коли з’ясовуються обставини загибелі чи смерті військовослужбовця. І коли спеціальна комісія підтвердить факт загибелі внаслідок бойових дій — нове ім’я з’являється наприкінці річного списку.

«Ось, наприклад, тезко Президента — Герой України Євгеній Зеленський, — показує Олександр Филь на одну із дошок з іменами в Залі пам’яті. — Старший лейтенант Зеленський був командиром групи спецпризначенців і обставини його смертельного поранення в червні 2014 року стали відомі не одразу».

На фото: імена загиблих військовослужбовців в Залі пам’яті, в центрі – Зеленський Є.О.

Ще один приклад: солдат 41-го окремого батальйону Олександр Ільчишин. Кулеметник мотопіхотного відділення отримав важке поранення в серпні 2014 року, помер — в серпні 2016-го. «Комісія повинна була встановити причини смерті, — розповідає Олександр Филь. — Тепер ім’я воїна в списку героїв, загиблих у 2016-му».

АрміяInform поцікавилася в Олександра Максимовича, чи були випадки, коли імена не додавалися до списку загиблих, а навпаки — прибиралися? «На моїй пам’яті такого не було, — впевнено повідомляє заступник директора військово-історичного музею. — Є випадки переміщення імен між роками, але щоби прибирали — не було».

На фото: Олександр Максимович Филь біля Стели пам’яті

Спілкувався Олександр КОЗУБЕНКО

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Електрик

від 21000 до 121000 грн

Умань

81 окремий батальйон управління

Розвідник, військовослужбовець

від 21500 до 52500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Водій (військовослужбовець)

від 21000 до 121000 грн

Львів

125 обр СВ ЗСУ

Начальник служби захисту інформації в автоматизованих системах

від 51000 до 51000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Кухар

від 8000 до 9000 грн

Озерне

Військова частина А1435

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Кути

Військова частина А7126