ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Житловий парк радянського періоду

Важливо Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 4 хв. 21 Серпня 2019, 9:35

Система забезпечення житлом у ЗСУ застрягла в радянській добі

В Україні найдовша черга військовослужбовців на отримання житла у світі. Нинішня система потерпає від корупції та неефективних практик, констатує Національний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) у дослідженні «Неефективне управління і корупція у системі житлового забезпечення Міністерства оборони України: ризики і рекомендації».

За висновками НАКО, збитки, яких зазнає бюджет України внаслідок суб’єктивного ухвалення рішень у сфері житлового забезпечення військовослужбовців, сягають мільярдів гривень.

Експерти НАКО застерігають: якщо нічого не змінювати, щоб забезпечити житлові потреби військовослужбовців, знадобиться більше ніж 600 років. Окрім цього, збитки, яких зазнає бюджет України внаслідок суб’єктивного ухвалення рішень, сягають мільярдів гривень. Цю думку підтримує й експерт Інституту майбутнього України Іраклій Джананія.

За його словами, житлове питання української армії не має простого розв’язання. Застаріле законодавство, що спричинило появу понад 40-тисячної квартирної черги, невідповідність наявного житлового фонду сучасним вимогам якості, неефективне використання бюджету та низка інших проблем потребують серйозних змін.

Більшість пострадянських країн, яким у спадок залишилася квартирна черга, відходять від неї, заміщуючи її компенсаційними виплатами, іпотекою та іншими методами.

Розробляючи проєкт житлової реформи для Міністерства оборони України, команда Проектного офісу реформ провела детальний аналіз того, як інші країни підходять до соціального забезпечення своїх військовослужбовців та надання житла.

Велика Британія виплачує запаснику пенсію наперед

У Британії армія взагалі не володіє земельним або житловим фондом — усе віддано на профільний ринок, що виконує ці роботи набагато ефективніше й професійніше, а в підсумку — дешевше. Після звільнення британські військовослужбовці до 50 % пенсії за деякий період можуть узяти авансом, а тому перед військовим постає вибір — брати всю вихідну допомогу і частину пенсії ($30 000–$170 000) та витратити її, наприклад на придбання житла (зазвичай цієї суми вистачає на придбання житла в невеликих містечках), чи здобути на ці гроші якісну освіту й влаштуватися на високооплачувану роботу в цивільному секторі.

У Польщі черговикам компенсували вартість квартир

Пострадянські країни, яким у спадок залишилася квартирна черга, розв’язують цю проблему різними шляхами. В Польщі, наприклад, обрали найбільш прямолінійний спосіб — скасували чергу, попередньо компенсувавши вартість квартир усім військовим у ній. Росія зупинила чергу лише нещодавно — у 2016-му. Всі військовослужбовці, які стали в чергу до 2005 року, зможуть отримати субсидії на придбання житла, інші ж позбуваються права вступу в чергу і можуть узяти участь у державній іпотечній програмі.

Туреччина забезпечує аскерів іпотекою

У Туреччині військовослужбовці часто беруть іпотеку на купівлю житла в курортних містечках. Оскільки на час служби військовий однак отримує службове житло, він може виплачувати кредит за рахунок орендної плати від туристів, а після звільнення переїхати вже у власну оселю і проводити пенсію на курорті.

Такі країни, як Киргизстан, Казахстан, Узбекистан, Молдова та Білорусь, використовують два основні механізми забезпечення житлом: можливість отримати у постійну власність службове житло або ділянку землі після досягнення вислуги у 20 років або кредитно-іпотечні програми.

У Туркменістані й Таджикистані житлові системи схожі на українську

Однак залишаються й пострадянські країни, наприклад Туркменістан і Таджикистан, що досі не ліквідували чергу. На жаль, Україна теж продовжує чіплятися за практику безоплатної видачі постійного житла військовим.

Утім, як бачимо, країни одна за одною поступово відмовляються від цього методу через економічну недоцільність. Отже, й Україні слід шукати альтернативні механізми соцзахисту військових.

Потрібні нові стратегія та законодавство

Житло та інфраструктура у країн-партнерів НАТО входять до системи планування та розвитку спроможностей збройних сил.

Незалежний антикорупційний комітет рекомендує уряду України розробити нову стратегію щодо житлового забезпечення військових і ухвалити необхідне законодавство. Ця стратегія має враховувати справжні потреби військових, включати всю необхідну інфраструктуру в базу даних наявного житла й відображати реальну ситуацію на ринку нерухомості.

Як зазначила генсек НАКО Олена Трегуб, житло й інфраструктура у країн-партнерів НАТО входять до системи планування та розвитку спроможностей збройних сил. Тобто житловому питанню військових надають значно більшої ваги, ніж у ЗСУ, адже у нас донині квартира для родини військового — лише соціальна пільга.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті 25 квітня внаслідок ракетного обстрілу загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук на позивний «Рута».

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На Одещині та Херсонщині українські сили ППО знищили два розвідувальні БПЛА окупантів.

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

У річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка трапилася 26 квітня 1986 року, Президент України Володимир Зеленський закликав світ чинити тиск на росію, щоб забезпечити звільнення ЗАЕС від окупантів.

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Для захисту морських шляхів у Чорному морі Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери.

У Повітряних Силах розповіли, чим спричинено затишшя в нічних атаках росії

У Повітряних Силах розповіли, чим спричинено затишшя в нічних атаках росії

Протягом останніх кількох днів спостерігається затишшя в нічних атаках російських окупаційних військ по території України. Це може бути пов’язано з підготовкою до більш масштабного обстрілу.

Наводили російські КАБи на позиції ЗСУ під Харковом: затримано двох коригувальників

Наводили російські КАБи на позиції ЗСУ під Харковом: затримано двох коригувальників

З лютого 2024 року двоє ремонтників з Харкова передавали ворогу інформацію, необхідну для здійснення повітряних атак по обласному центру. Обох підозрюваних взято під варту без права внесення застави.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Укладач парашутів, військовослужбовець

від 23000 до 28000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Бойовий медик 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 21000 до 121000 грн

Володимир, Волинська область

Інспектор прикордонної служби (1, 2 кат.), технік

від 20000 до 22000 грн

Львів

Державна прикордонна служба України

Водій (кат. С, СЕ), військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Сапер в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Кулеметник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго