ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Мого татка, танкіста, вибухом зажбурило аж на нічне небо. І тепер він там – найяскравіша зірочка»

Life story
Прочитаєте за: 7 хв. 8 Серпня 2019, 12:20

Як і багатьох вдів полеглих вояків, її, приміром, не раз ганебно виставляли із маршруток. «Викинь це липове посвідчення й вимітайся звідси разом зі своїм виводком!» – навіть отаке почула одного разу Тетяна від дебелого водія автобуса. «Виводок» – це дві доці, Софійка та Алінка, яким на день загибелі батька виповнилось, відповідно, п`ять і два рочки.

Із демобілізацією перших хвиль фронтовиків хамовите водійське й чиновниче кодло принишкло. Не без труднощів, але отримала Тетяна від держави житло, пенсію, належні компенсації та пільги. Втім, усі п`ять років без чоловіка найбільш потерпала не від побутової скрути. Окрім туги за коханим, її гнітило повне незнання того, як воював і гинув її Андрій…

Біля Зали пам`яті Міністерства оборони України лунають дзвони і салюти на честь полеглих фронтовиків. Діти приголомшено затуляють рученятами вуха, а вдови не стримують ридань.

– Про Андрія з бригади мені лише й повідали, що під Червоним Яром на Луганщині його танк наїхав на міну. Детонував боєзапас, і чоловіка викинуло з башти назовні. Деякий час його серце начебто ще билося, та за лічені хвилини він пішов, – вимовляє пізніше Тетяна. – А так пече дізнатися більше! Він був воїном за покликанням. І якось не хочеться вірити в банальність обставин його розставання із життям…

Так, пані Тетяно. І в обставинах загибелі Андрія та двох інших членів екіпажу його танка Т-64 БМ «Булат» із бортовим номером 681, і в подіях, які цьому передували, справді не було анічого пересічного. Навпаки! Сержант Андрій Мансуров, капітан Андрій Плохой на позивний «Копчений» і старший солдат Сергій Нагорний у серії запеклих боїв укрили себе серед побратимів некнижною славою. На жаль, подробиці тих днів стають відомими загалу тільки нині.

«Копчені» палили ворожу бронетехніку, як сірники

На війні добре відомо, що в бою екіпаж танка зазвичай гине воєдино. Тому, напевно, всю команду 681-го «Булата» за позивним капітана Плогого охрестили «Копченими». Називали їх так майже в усіх підрозділах 80-ї десантної та 128-ї гірсько-піхотної бригад, батальйону «Айдар», які в липні проривались до оточених на Луганському летовищі побратимів. «Копчені» йшли в авангарді передового рейдового загону під командуванням тоді полковника, а нині генерал-майора Героя України Андрія Ковальчука.

 

 

Після прориву в аеропорт перед його захисниками постало завдання розширити і утримати коридор до появи головних сил для постачання підкріплень, боєзапасу та провіанту. «Копчених» у складі танкової роти перекинули на виконання цього завдання до нечисленного загону  десантників та «айдарівців». Під Георгіївкою українці зіткнулися із кадровими російськими підрозділами, роздовбавши їх у пух і прах. Зокрема 681-й  запалював ворожу бронетехніку з одного пострілу…

Із бесіди зі старшою донькою Андрія і Тетяни Софійкою (10 років). «Що про татка згадую? Як ми напередодні Нового року по ялинку в ліс ходили. А ялинки були там такі вродливі, що мені їх стало жаль. Тоді татко зрізав і привіз додому найгарнішу гілочку. А ще – як ми із татусем перед приходом мами додому вкрили пелюстками маків усю підлогу. Бо мак – улюблена квіточка мами…»

Найдокладніше про участь «Копчених» у боях під Георгіївкою розповів офіцер-десантник 80-ї бригади Вадим Сухаревський на позивний «Борсук».

Його зведений загін діяв, виходячи із заплутаної тактичної обстановки та негустих власних сил. В`їзд у містечко прикривали два танки, два бронетранспортери і лише семеро десантників. Командир загону «айдарівців» із позивним «Зола» зайняв панівну висоту й укріпив на ній групу із зеніткою. Центр населеного пункту тримали близько півсотні «айдарівців» з відділенням десантників та чотири танки 1-ї танкової бригади. Інші десантники контролювали дорогу в аеропорт.

Одним махом переломити хід бою

21-го липня противник одночасно з трьох напрямків розпочав штурм містечка за підтримки танків і артилерії. Наших танкістів «Борсук» одразу кинув зупиняти ворожі бронегрупи. В одного з наших «Булатів» у перші ж хвилини під броню влучив снаряд. Екіпаж, слава Богу, вцілів та пересів на інші панцирники. Танкова баталія закінчилися досить швидко, адже по бойовиках запрацювали наші артилеристи.

Проте ворог увів у бій серйозні підкріплення, і українці почали швидко втрачати контроль над подіями. «Борсук» вимушено зняв бронетехніку із висот та кинув її у центр Георгіївки, де нашим хлопцям доводилося надто гаряче. Резервів у нього не залишалося, ворог сунув вперед. І тут…

Із бесіди з молодшою донькою Андрія і Тетяни Алінкою (7 рочків). «Мама розповідала, як татко привітав мене із дворіччям. Він вже був на війні. А отутечки лунає дзвінок у двері, мама відчиняє – а на порозі – татусь із велосипедом для мене й цілим оберемком квітів. Його якимось дивом відпустили на кілька днів по службі в Гончарівськ. Тоді я його бачила востаннє.

– Бачу, як до посадки, де нам у фланг заходило до роти бойовиків, мчить танк «Копченого», – оповідає Вадим. – Його раптова поява на зручній для ведення вогню прямою наводкою позиції стала для штурмуючих катастрофою. «Копчений» там відпрацював, як у тирі. Він підбив танк, БМП порвав, спалив кілька «КамАЗів» із піхотою. Відпрацював шикарно, я навіть не берусь підрахувати, скільки живої сили він там «прикопав».

Узагалі внесок 681-го в ту нашу перемогу важко переоцінити. «Копчений» допоміг зняти вогневу блокаду однієї з моїх груп поблизу школи. Потім приїхав до мене у центр, знищив на мотлох дві вогневі точки в будинках, після цього ми перейшли в атаку…

А знаєте, де татко зараз? На небі. Його туди на війні закинуло вибухом. І він там – найяскравіша зірочка».

Андрій наче відчував, що з цієї війни не повернеться

Андрій поспішав жити, немов знав: вік йому відміряний короткий. Він розривався між службою і родиною. Але кожен вільний день намагався перетворити для дружини і дочок на свято. Походи в ліс, риболовля, родинні обіди… Доньки ніколи не засинали, доки татусь не поцілує їх на ніч. Квіти дівчатам своїм носив майже щодня, брав на себе будь-яку, навіть «жіночу», роботу вдома. Й тільки після поховання Тетяна взнала, що йти на війну він перед строєм роти визвався із кількома товаришами сам. Хоча міг і не робити цього, бо під його опікою, окрім дочок, були ще й молодший брат та сестра. Проте покликання військового вимагало взятися за зброю. Коли дружина із дочками ридма ридали, проводжаючи його в дорогу, Андрій тільки мовчав…

Із бесіди з Тетяною Мансуровою. «Я не змогла відповісти тільки на одне, вже доросле, запитання Алінки. Вона якось розглядає шкільні мапи й вражено так до мене промовляє: «Мамо, глянь сюди! Росія така величезна. А ми ну просто малесенькі. Навіщо їй іще й ми? Щоб татко загинув?»

Після підриву і детонації боєкомплекту серце Андрія билося ще кілька хвилин

Найточнішу інформацію про обставини загибелі екіпажу Андрія вдалося отримати від його товаришів, які досі служать і воюють, та інших учасників штурму села Червоний Яр.

За свідченням заступника командира роти на той час добровольчого батальйону «Айдар» Андрія Омельчука із позивним «Сотник», «Копчені», як завжди, пішли в атаку першими. Маршрут висування підрозділу перед тим начебто перевірили сапери. Однак уже метрів за двісті під 681-м спрацював подвійний фугас. Вибух був настільки потужний, що детонував боєкомплект «Булата». Башту танка зірвало з кріплень корпусу і відкинуло вбік на сімдесят метрів.

А ось слова іншого учасника бою, танкіста Федора Матюші:

– 3 серпня були п`яті роковини загибелі Андрія. Ми з хлопцями на могилі Андрія поминали побратимів і згадували, як це було. Командири вирішили для початку взяти Червоний Яр у танкові кліщі. Ми розділилися: дві машини почали обходити селище зліва, дві – справа. Піхота діяла за своїм тактичним завданням.

Почувши незвичайної сили вибух та сповіщення по радіо про підрив 681-го, мій екіпаж терміново повернули на вихідну позицію. Видовище – жахливе. Понівечене тіло Андрія висадило в повітря разом із баштою. На ньому не згоріли тільки портупея та кобура з пістолетом. Всі були безмірно приголомшені: за всіма законами фізики він мав померти миттєво, його мало б розмазати по броні. Але його серце ще билося кілька хвилин…

P.S. За три тижні до загибелі Андрій Мансуров відзначив своє 25-річчя. Його поховано в селищі Гончарівське, де дислокується його бригада.

8 вересня 2014 року Указом Президента України № 708/2014 за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, Мансуров Андрій Сергійович нагороджений орденом «За мужність» III ступеня посмертно…

Читайте нас у Facebook
Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

На Харківщині прикордонники-артилеристи бригади «Сталевий Кордон» зупинили ворожий штурм. За допомогою 100-мм гармати вони влучили у танк, на відео з дрона видно як після підриву два окупанта перейшли у ранг мертвих російських «космонавтів».

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Загальна сума збитків, до яких призвели дії заступника гендиректора «росатому» сягає майже мільярда гривень.

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія ведуть спільну роботу над нарощуванням виробництва дронів.

Пентагон анонсував виділення ще одного пакета допомоги Україні на $1 млрд

Пентагон анонсував виділення ще одного пакета допомоги Україні на $1 млрд

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що Сполучені Штати виділяють ще один пакет оборонної допомоги Україні в розмірі 1 млрд доларів, який включатиме ракети для HIMARS, снаряди, системи ППО та інше озброєння.

Ворог тричі атакував українські позиції на лівому березі Дніпра

Ворог тричі атакував українські позиції на лівому березі Дніпра

На тимчасово окупованій Херсонщині ворог здійснив 3 безуспішні штурми в районі населеного пункту Кринки, але зазнав втрат та відійшов на свої вихідні позиції.

Олександр Яковець став головою Адміністрації Держспецтрансслужби

Олександр Яковець став головою Адміністрації Держспецтрансслужби

Указом Президента України, за поданням Міністерства оборони, на посаду голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту призначено командувача Сил підтримки ЗСУ, бригадного генерала Олександра Яковця.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-помічник гранатометника, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Механік-водії, військовослужбовець

від 24000 до 124000 грн

Болград, Одеська область

Стрілець – Військовослужбовець

від 20100 до 120000 грн

Біла Церква

Троїцький ТЦК та СП

Лікар з авіаційної медицини, військовослужбовець

від 10000 до 15000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Кулеметник

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Кулеметник

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)