ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Мужик ворога чекає, козак ворога шукає

Blogger pool ООС
Прочитаєте за: 3 хв. 21 Серпня 2019, 12:33

Серед численного рою громадських організацій, які вважають себе козаками, й безлічі козацьких отаманів в Україні існує лише один добровольчий військовий підрозділ козаків, що нині зі зброєю в руках захищає нашу землю. Це добровольча козацька рота спеціального призначення ім. Т. Г. Шевченка «БУК». Історія підрозділу бере початок з липня 2014-го з участі в обороні російсько-українського кордону й військових операцій у Донецькій області.

Козаки-спецпризначенці боронять Україну

2012 року у Києві створено козацьку організацію «Святошинський козацький полк Українське Реєстрове Козацтво». Під час Революції Гідності із її членів утворили підрозділ у складі 4-ї козацької сотні Самооборони Майдану. Вона разом з іншими 18–20 лютого 2014-го захищала революційний осередок від штурмів.

Уже в квітні того ж року організацію перейменували. Під козацьким прапором з’явилася добровольча козацька рота спецпризначення ім. Т. Г. Шевченка для участі в районі проведення АТО, яку очолив Андрій Мойсеєнко (позивний «Отаман», «Воля»). Заступником командира став Євген Сусський («Джексон»), очільником штабу — Дмитро Дажук («Шрам»).

У травні 2014 року на легендарній Даниловій Горі (нині с. Данилівка, Київська обл.) відкрито тренувально-підготовчу базу підрозділу з мобілізаційним пунктом на Майдані Незалежності. Служба технічного забезпечення та резерв організації стали складовою частиною роти. Нинішній склад налічує близько 60 осіб, здебільшого киян, а також патріотів із різних міст і областей країни. Серед бойового складу є й молоді жінки, в яких присутній козацький дух.

Перед боєм — за молитву

Козацький підрозділ не увійшов до складу жодного силового відомства принципово: свобода та можливість воювати під козацьким прапором для козака найголовніше. Добровольча козацька рота ніколи не отримувала й не прагнула державного фінансування. Статус, нагороди, чини, гроші не мають жодного значення — значима військова звитяга, виявлена в бою, хоробрість і знищений ворог.

Кожен козак має з собою козачу обітницю. І рота ця за давньою традицією має свої обереги: козацький топірець 17-го століття, козацьку люльку з підковою, ікону Божої Матері, «Кобзар» та вишитий портрет Т. Г. Шевченка. Під час виконання завдань ці обереги завжди з підрозділом.

Перебуваючи в районі бойових дій, козаки не вживають алкогольних напоїв, перед виходом на бойове завдання найстарший козак читає молитву. В підрозділі є дівчина з позивним «Блискавка», яка за традицією виконує завдання нарівні з чоловіками.

Для козаків мають значення такі чесноти, як козацьке товариство, військова доблесть, воля, віра. Справжні козаки дотримуються основних принципів: «Козак має славу не перед людьми, а перед Богом», «Мужик ворога чекає, козак ворога шукає», тому на передовій найскладніші бойові завдання вони завжди виконували з радістю.

Під час війни козаки не тільки нищать ворога. В Новотроїцькому у вільний між виконанням бойових завдань час вони облаштовували польовий військовий храм у звичайній кімнаті на території розташування підрозділу. Вручну там вирізали «врата» й потім їх встановили.

Далі буде…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Технік зв’язку

від 20000 до 25000 грн

Бориспіль

Окремий контрольно-пропускний пункт Київ, ДПСУ

Водій трала, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Оператор БПЛА (пілот дрона)

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Санітарний інструктор у Дрогобич

від 21000 до 130000 грн

Дрогобич

Військова частина А7079

Радіотелефоніст відділення мінометної батареї

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП