ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чи матимуть змогу важкопоранені бійці лікуватися за кордоном?

Важливо Соціальний захист
Прочитаєте за: 4 хв. 20 Серпня 2019, 15:07

Нещодавно у вітчизняних ЗМІ з’явилася інформація про те, що з січня 2019-го кілька українських важкопоранених військовиків не можуть поїхати на лікування в США за програмою американського уряду військової допомоги Україні. Через колізії в українському законодавстві бійці можуть залишитися без реабілітаційної допомоги.

До Америки з надією

У січні 2019 року в рамках реабілітаційної програми Secretarial Designee Program» (SECDES) до України прибула група медичних фахівців американських Сухопутних військ задля проведення попереднього оцінювання стану поранених військовослужбовців і можливого їхнього переведення на лікування у медичні заклади США.

За результатами такого обстеження, Відділ міжнародного співробітництва при Посольстві США в Україні повідомив, що за програмою SECDES відібрано 10 пацієнтів, яких можна відправити на лікування в США, у разі, якщо українська сторона візьме на себе покриття немедичних витрат для згаданих поранених звитяжців!

Для українських солдатів є два способи потрапити на лікування до Америки. Перший – завдяки допомозі волонтерів. Разом із громадськими організаціями у США й Україні діаспора послідовно здійснює таку підтримку. І вже 15 українських військових змогли пройти курс реабілітації в приватних американських шпиталях.

Другий спосіб – за кошти Міноборони США, виділені для військової підтримки України. У 2019-му цей бюджет становить 250 мільйонів доларів. Для лікування бійців створили програму «Ukrainian Wounded Warrior» (Український поранений воїн) і у 2015 році в США за нею вже лікували наших військових. Найкраще медичне забезпечення та досвід американських лікарів дозволяють багатьом бійцям «стати на ноги». Але вони так і не поїхали…

За рахунок держави – лише переліт

Каменем спотикання стало фінансове питання: хто оплатить немедичні витрати? АрміяInform звернулася за роз’ясненням до першого заступника начальника Головного військово-медичного управління Міноборони Андрія Галушки. «Попри виділені американцями на лікування кошти, немедичні витрати має взяти на себе Україна. До них входить транспортування, оформлення візи, проживання, добові, непередбачувані витрати, а також витрати на супроводжуючих осіб і в разі потреби – перекладачів. У 2015 році ці витрати фінансувала українська діаспора у США та волонтери. Цього року оплатити мала Україна. Та використати кошти на ці потреби з держбюджету не дозволяє українське законодавство»,  – пояснив Андрій Миколайович.

Вітчизняне законодавство визначає чіткий порядок залучення і витрат державних коштів на лікування за кордоном громадян України. «Згідно зі статтею 11 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей», направлення їх на лікування здійснюється в загальному порядку. Мінохоронздоров’я за бюджетною програмою КПКВ 2301360 «Лікування громадян України за кордоном» здійснює витрати, які включають вартість лікування та проїзду хворого і супроводжуючої особи». Тобто український закон за рахунок бюджету дозволяє покрити з немедичних витрат лише переліт. Усе інше – не передбачено», – говорить Андрій Галушка.

Потрібні зміни до закону

Чи може у цьому випадку Міністерство оборони використати для покриття немедичних витрат американські кошти? За словами посла України у США Валерія Чалого, у 2017 році в Конгресі США, за активної підтримки організації українсько-американських ветеранів, ухвалили доповнення до закону про національну оборону, яке дозволяє використовувати для цього фонди американського оборонного бюджету. Згідно з поправкою, Україна може використати американські гроші на «лікування поранених українських солдатів у Сполучених Штатах у медичних установах, включаючи транспортування, проживання, харчування й іншу відповідну немедичну допомогу у зв’язку з таким лікуванням».

Однак, наголошує Валерій Чалий, Україна зможе використати американські кошти лише тоді, коли цього року покриє немедичні витрати сама. Для цього слід внести відповідні зміни у законодавство.

Як вирішити проблему?

За словами представників Міноборони та посольства України в США, це можна зробити в два етапи. Спершу, внести поправки до чинного законодавства й дозволити Україні покривати немедичні витрати зі свого бюджету.

За підрахунками організації українсько-американських ветеранів, перебування одного пораненого солдата у США впродовж року коштує приблизно 53 700 доларів, плюс 800 доларів на переліт в обидва боки. Це порівняно невеликі гроші в обсязі загального лікування, яке може сягати і 800 тисяч доларів. Якщо такі кошти виділять, уже наступного року їх можна буде використати з оборонного бюджету США. Це – другий етап.

Зараз у американському Конгресі готують звернення до Володимира Зеленського з проханням посприяти вирішенню питання. Очікується, що його мають передати українському Президентові під час його візиту до Білого дому.

Фото: Дмитро Юрченко

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

Станом на ранок 20 квітня на бойовому чергуванні у Чорному та Азовському морі ворожі кораблі відсутні.

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Сьогодні під ранок 20 квітня російські загарбники завдали ракетного удару по промисловій інфраструктурі Запоріжжя.

За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

Протягом минулої доби відбулося 102 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 29 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно становлять:

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

18 квітня набуде чинності ухвалений закон про мобілізацію. Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник речової служби, офіцер

від 25000 до 50000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Офіцер, начальник служби, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Харків

229 окремий батальйон 127 ОБр Сил ТрО

Інспектор прикордонної служби у Чоп

до 20500 грн

Державна прикордонна служба України

Водій-електрик, військовослужбовець

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Військовослужбовець (Збройні Сили України) у Заліщики

від 20000 до 75000 грн

Черкаси

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )