ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Харківський інститут танкових військ реформується, експериментує і навчає

Вишкіл Новини Освіта та наука
Прочитаєте за: 4 хв. 13 Серпня 2019, 18:45

Два тижні відділяють нас від початку нового навчального року. Військові виші розпочнуть його на етапі активної фази реформування військової освіти. В розмові з начальником навчального відділення Харківського військового інституту танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» підполковником Анною Каракуркчі кореспондент АрміяInform зясовував, із якими нововведеннями підходить заклад до 1 вересня.

Поки курсанти відпочивають, викладачі навчаються

– У нас збільшено кількість годин вивчення дисциплін військово-професійного спрямування та іноземної мови, – зазначила на початку розмови Анна Володимирівна. – Плануючи навчальні програми, ми сповна врахували рекомендації іноземних експертів з удосконалення військової освіти, які побували у травні цього року в нашому інституті. Візит очолив директор програми НАТО DEEP-Україна Маріуш Соліс.

За словами підполковника Каракуркчі, з цього навчального року бойова армійська система (БАРС), яка включає тактико-спеціальну і гірську підготовки, швидкісну стрільбу й рукопашний бій, відтепер внесена до основного навчального плану. В інституті створена спеціалізована матеріально-технічна база, постійно триває вишкіл інструкторів із числа викладачів, які пройшли сертифікацію на курсах підвищення кваліфікації у Військовій академії в Одесі.

Новий поштовх отримує система дистанційного навчання, для якої розроблено близько 50 курсових тем. Викладачі, задіяні в цьому напрямку, пройшли спеціалізоване навчання в Національному університеті оборони України ім. Івана Черняховського. На думку Анни Каракуркчі, дистанційне навчання сприятиме загалом освітньому процесу: курсанти зможуть користуватися інформацією як під час модульних контролів, так й в самостійній роботі.

Пожвавилась діяльність науково-дослідної лабораторії інституту. Спільно із спеціалістами університету вона працює над створенням мультимедійних програмних комплексів для візуалізації фахової підготовки за зразками бронетанкового озброєння і військової техніки.

– Значна кількість викладачів інституту навчались на різних курсах підвищення кваліфікації, – констатує Анна Володимирівна. – А наприкінці серпня на них очікує заключний навчально-методичний збір.

Створюється кафедра соціально-гуманітарних дисциплін

В інституті танкових військ сформовано досить потужний професорсько-викладацький склад (4 доктори наук і 25 кандидатів). 50% військових викладачів служили в районі бойових дій. На новий навчальний рік складено план ротації викладачів на 4-6 місяців на теренах проведення ООС. Це не зашкодить навчальному процесу, бо педагогів для занять з курсантами не бракує.

– Крім того, велика група викладачів працює над дисертаціями. Очікуємо, що у найближчі 3 роки кількість науковців у стінах інституту значно зросте, – розповідає Анна Каракуркчі. – Загальноосвітню фундаментальну підготовку курсантів забезпечують ще близько 20 викладачів із науковими ступенями кафедр університету, в складі якого діє наш інститут.

Поки що іноземній мові курсантів вчать університетські викладачі. Але військовий виш розпочав створення кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, серед предметів якої – іноземна мова. В інституті це вважають важливим кроком, адже викладання іноземної мови орієнтують на військову аудиторію. А з лютого місяця в інституті запрацювали і мовні курси для військових та працівників ЗСУ.

Дебют українських танкісток: із 12 абітурієнток повноцінними першокурсницями стали п’ятеро дівчат.

В інституті загалом задоволені вступною кампанією. Надійшло понад 190 особових справ абітурієнтів. Для складання випробувань прибуло понад 150 осіб, а першокурсниками стали понад 90 молодих людей.

– Уперше наш виш відчинив двері дівчатам, – зазначила Анна Володимирівна, яка, до речі, є позаштатним радником начальника інституту з гендерної політики. – Жодних послаблень для 12 кандидаток ми не робили. Вони пройшли ті самі випробування, що й хлопці. А їхні результати на іспиті з фізпідготовки були навіть кращими за показники деяких юнаків. Зараховано всього шість дівчат, але вже під час проходження первинної військово-професійної підготовки першокурсників одна дівчина зійшла з дистанції і залишила стіни інституту.

Анна Володимирівна не приховує задоволення від того, що в інституті навчатимуться дівчата. Адже і вона свого часу обрала військову професію, вступивши 1999 року на факультет радіаційного, хімічного, біологічного захисту та екологічної безпеки Харківського військового університету. 2003-го ХВУ ліквідували, тож Анна закінчувала навчання вже в Інституті танкових військ. Анна Володимирівна спілкувалася з кожною дівчиною й відзначає їхню високу вмотивованість, а головне – велике бажання оволодіти військовим фахом.

Понад 60% нинішніх першокурсників – випускники шкіл та ліцеїв. Є серед новачків і два вихованці Київського військового ліцею імені Івана Богуна, випускники якого раніше обходили стороною кузню кадрів для танкових військ.  Наразі популярність цього вишу в Харкові пояснюють реформуванням колишнього факультету в інститут і потужною агітаційно-просвітницькою роботою серед молоді.

Насамкінець додамо: через уведення нових облікових спеціальностей, підготовка фахівців технічного забезпечення в інституті змінена на нову назву – «логістичного забезпечення». Вже відпрацьовані нова освітня програма, навчальний план, погоджений із замовниками згаданих спеціалістів.

На фото: Підполковник Анна Каракуркчі, начальник навчального відділення Харківського інституту танкових військ

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Міноборони активно працює над Стратегічним оглядом оборонних закупівель Україна-НАТО

Міноборони активно працює над Стратегічним оглядом оборонних закупівель Україна-НАТО

Виконуючий обов’язки директора Департаменту політики закупівель Міноборони України Гліб Канєвський зустрівся з Директором Управління оборонного і безпекового співробітництва НАТО Пірсом Казалетом.

Володимир Зеленський про атаку по аеродрому в Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Володимир Зеленський про атаку по аеродрому в Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Президент України Володимир Зеленський прокоментував атаку по військовому аеродрому в тимчасово окупованому місті Джанкой у Криму, унаслідок якої знищені системи С-400, РЛС і пункт управління засобами ППО російської армії.

10 САУ «Богдана» вперше випустить український ОПК у квітні

10 САУ «Богдана» вперше випустить український ОПК у квітні

У травні і в наступні місяці самохідних артилерійських систем «Богдана» будуть виробляти ще більше.

Головнокомандувач ЗСУ і Міністр оборони оцінили нові зразки зброї та техніки українського виробництва

Головнокомандувач ЗСУ і Міністр оборони оцінили нові зразки зброї та техніки українського виробництва

Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Сирський разом з Міністром оборони України Рустемом Умєровим ознайомились з новими зразками озброєння та техніки державного виробництва.

Ката з фсб рф відправили під суд

Ката з фсб рф відправили під суд

Спилювання зубів напилком, удари струмом та інші катування мирних жителів Харківщини під час окупації — такі злочинні дії фігурують в обвинувальному акті.

В окупантів на сході мінус 736 осіб, 8 ББМ та 524 БПЛА

В окупантів на сході мінус 736 осіб, 8 ББМ та 524 БПЛА

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 736 осіб, 3 танки, 8 ББМ та 524 БПЛА.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Снайпер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО

Діловод, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Інспектор прикордонної служби

від 20000 до 25000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Інженер РЕБ в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Кухар-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

стрілець снайперського взводу 144 окремої піхотної бригади

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область