ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Клуб «Ратоборець»: Від хлопчиська до підготовленого воїна-профі

Лонгрід Патріотичне виховання
Прочитаєте за: 6 хв. 31 Липня 2019, 14:40

Автомат Калашникова вихованці молодіжного військово-патріотичного клубу «Ратоборець», що в місті Борисполі на Київщині, розберуть і зберуть за лічені секунди. Крім того, вони володіють основами рукопашного бою, займаються айкідо, таеквон-до, хортингом, стрибають з парашутом. «Ратоборець» відомий перемогами не тільки в регіоні, а й далеко за його межами. Нещодавно клуб відзначив своє 14-річчя.

Нині чимало підлітків вважають армію чимось жахливо-невідомим, бо про неї мало що відають. Проте є й ті, хто бажає служити у війську. Основна мета клубу – показати молоді, що позитивного в армійській службі значно більше. А тим, хто хоче стати військовим – показати наскільки реально крутою є трансформація від хлопчиська до підготовленого воїна-профі.

«Ратоборець» – це не школа рукопашного бою, це клуб, у якому вчать молодь бути патріотами, любити Батьківщину і, за необхідності стати на її захист.
Цифра Понад 150 виходів і практичних занять здійснили ратоборці упродовж чотирнадцяти років.

Основа занять у «Ратоборці» – військово-прикладна справа. Кадрові військові та цивільні інструктори навчають молодь засадам ратної справи. Словом, створюють справжню школу виживання, бо всі заняття наближено до польових умов. Ніякої фальші, все майже по-справжньому.

У витоків

Офіційна дата відкриття клубу – 12 липня 2015-го. Проте його історія розпочалася набагато раніше – із 1998 року.

Через брак в Україні військово-патріотичних і військово-спортивних клубів, кілька друзів військових, небайдужих до подальшої долі підлітків, зібралися й вирішили створити в Борисполі військово-патріотичний клуб. Ідейним організатором і душею організації був Владислав Яцюта, офіцер-десантник, афганець, бойовий командир, кавалер ордена Червоної Зірки й багатьох медалей. На жаль, Владислава Вікторовича вже немає,  та шляхетну  справу Яцюти продовжують його колеги – голова клубу Олександр Шульга та начальник штабу – Вадим Калошин. За їхніми плечима багаторічний термін служби у Збройних Силах. Увесь свій досвід вони передають вихованцям. Заняття з дітьми проводять професійні інструктори і вихователі. Це – майстер спорту з хортингу Олександр Ясінський, майстер спорту з хортингу ІІ дан таеквон-до Юрій Шерстюк, майстер спорту з хортингу Олександр Гурський і Володимир Наконечний, майстер спорту з хортингу, ІІ дан таеквон-до.

На фото: Олександр Шульга
На фото: голова клубу Олександр Шульга

Як оповідає Олександр Шульга, перші роки роботи клубу були нелегкими, але з допомогою батьків, міської влади труднощі вдалося подолати і вийти на гідний рівень. Перші вихованці та викладачі дали назву клубу. Відтоді «ратоборці» неодноразово захищали його честь у змаганнях.

Розвиватися та зростати

За ці роки зі стін «Ратоборця» вийшли сотні розрядників з різних видів спорту, десятки майстрів спорту та кандидатів у майстри спорту, переможців і призерів першостей і чемпіонатів Київської області, України та світу. Серед кращих: Олександр Тишко – чемпіон України, Європи та світу з хортингу, Андрій Журавель та інші.

Та на цьому шляхетна справа клубу не закінчується. Кілька років тому спільно із міською владою клуб спланував і провів з дітьми міста гру «Патріот», яка пізніше вийшла на всеукраїнський рівень. Тепер, згідно із указом Президента України, щороку в країні проводять молодіжні військово-патріотичні ігри «Патріот».

Основа занять у «Ратоборці» – військово-прикладна справа. Кадрові військові й цивільні інструктори навчають молодь засадам ратної справи. Словом, створюють справжню школу виживання, бо всі заняття наближено до польових умов.

Сотні колишніх ратоборців служили і служать у десантно-штурмових військах, закінчили чи нині навчаються у військових вишах, пов’язали або збираються пов’язати життя з армією. На стінах клубу розміщені стенди з фотографіями кращих випускників, серед яких 12 учасників бойових дій на Донбасі.

Автомат, парашут і хортовка

Основні напрями навчання в клубі – тактико-спеціальна і парашутно-десантна, стрілецька підготовка, топографія й орієнтування, рукопашний бій, таеквон-до, айкідо, спас, хортинг. Заняття максимально наближені до польових умов. Окрім бойової майстерності та фізичної витривалості, в юнаків виховують поняття про честь, дисципліну і патріотизм, прищеплюють здоровий спосіб життя. Як говорить голова клубу, «Ратоборець» – це не школа рукопашного бою, це клуб, у якому вчать молодь бути патріотами, любити Батьківщину і, за необхідності стати на її захист.

На фото: Надання першої медичної допомоги постраждалим
На фото: заняття з першої медичної допомоги

Вікових обмежень для вступу до клубу немає. Кілька років тому тут відкрито групу для дітей віком 4-6 років – «Котигорошко» – яка є популярною. Черга вступу до неї розписана на кілька місяців наперед.

Хортинг — вид спортивних єдиноборств, створений в Україні. Позиціонується не тільки як бойове мистецтво, а й як система комплексної фізпідготовки, самовдосконалення, морального, духовного й культурного виховання, наближення до українських традицій. Слово «хортинг» походить від назви острова Хортиця, де розташовувалася Запорізька Січ. 21 серпня 2009 року Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту офіційно визнало хортинг видом спорту.

Польові умови

За словами Олександра Шульги, засадниче правило клубу – залізна дисципліна, дотримання субординації, установок і нормативів команди.

– Одягти на себе блакитний берет клубу – річ серйозна, – наголошує голова клубу.

Підлітки до цього йдуть через важкі тренування, загартування сили духу. За рік занять їх допускають до іспиту: тридцятикілометровий рейд у повному екіпіруванні за 12 годин, після такої «прогулянки» – виконання завдання з тактики, потім – смуга перешкод і рукопашний бій.

– Витримав – значить, маєш право носити берет і клубну символіку. Якщо ж ні – готуйся до наступного разу. У клубі близько 30 хлопців успішно склали такі заліки, які проводять раз на рік, – підкреслив Олександр Шульга.

Окрім того, з 16-ти років вихованці клубу проходять парашутно-десантну підготовку з виконанням трьох нормативних стрибків.

Основам тактики, топографії, розвідці, десантній підготовці та вмінню виживати в складних умовах можна навчитися лише під час польових виходів. За словами викладачів, заняття в спортзалі – це лише поетапна підготовка до них. А таких виходів за 14 років організовано понад 150.

За час свого існування військово-патріотичний клуб встиг підготувати чимало молоді. Багато хто не перериває з ним стосунків, продовжує відвідувати заняття – вже як інструктори і помічники. Тут уже сформувалися династії вихованців – родини Максима Кузьменка, Віктора Лупова, Владислава Туратова і Олексія Гайда. Вся історія «Ратоборця», його успіхи й досягнення були б неможливими, якби не допомога батьків вихованців, випускників, підприємців міста та міської адміністрації.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

російські загарбники протягом доби здійснили 21 обстріл (108 вибухів) прикордонних територій Чернігівської та Сумської областей.

Кирило Буданов: Тиждень була, скажімо так, сама «засідка». Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж

Кирило Буданов: Тиждень була, скажімо так, сама «засідка». Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж

Начальник ГУР МО України генерал-лейтенант Кирило Буданов в інтерв’ю BBC розкрив деякі деталі знищення російського дальнього стратегічного бомбардувальника Ту22М3.

Ворог вдарив ракетами по Запоріжжю та Одесі

Ворог вдарив ракетами по Запоріжжю та Одесі

росіяни продовжують системний ракетний терор півдня України.

Кремлю «зробили нерви»: у Швеції на Балтиці з’явився новий корабель для збору розвідданих

Кремлю «зробили нерви»: у Швеції на Балтиці з’явився новий корабель для збору розвідданих

Швеція, яка тільки-но долучилася до Альянсу, ввела в експлуатацію новий корабель для збирання розвідувальної інформації у Балтійському морі, яке все більше підпадає під ознаки «внутрішньої водойми» НАТО.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

Українська ППО знищила дві російські ракети та три розвідувальні БПЛА

Українська ППО знищила дві російські ракети та три розвідувальні БПЛА

У ніч на 20 квітня російські окупанти атакували Україну трьома балістичними ракетами «Іскандер-М», двома зенітними керованими ракетами С-300/С-400 із бєлгородської області рф, а також двома керованими авіаційними ракетами Х-59/Х-69 із акваторії Чорного моря.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військова служба у Військово-Морських Силах України

від 25000 до 60000 грн

Одеса, Одеська область

Водій-зв’язківець (ДШВ)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Стрілець-снайпер (ма́рксман)

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Стрілець

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Спеціаліст холодильного обладнання, апаратник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

Соборний РТЦК м. Дніпра