ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Українська армія отримала сучасний інструмент ситуаційної обізнаності на полі бою

Новини Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Липня 2019, 16:50

Військові фахівці зі складу української делегації від військ зв’язку Збройних Сил України (J6) на міжнародних навчаннях НАТО CWIX-2019, які відбулися у м. Бидгощ (Польща) підтвердили взаємосумісність «Інтеграційної платформи «Дельта» Збройних Сил України» з аналогічними системами країн Альянсу.

Із 2016 року особовий склад однієї з частин військ зв’язку почав розробку прототипів програмного забезпечення, яке покращило б ситуаційну обізнаність на полі бою. Так, три роки тому Верховному Головнокомандувачу і начальнику Генерального штабу ЗСУ показали прототип інформаційної системи, функція якої – об’єднання різних інформсистем за єдиним протоколом обміну для забезпечення ситуаційної обізнаності за стандартами НАТО. Після успішної демонстрації прототипу командуванню частини поставлено завдання продовжити розробку. Вже  2017-го прототип системи, що отримав назву «Дельта», розпочав тестову експлуатацію в районі проведення АТО задля отримання відгуку користувачів та оцінки ефективності її застосування.

Однією з основних вимог до системи було не лише підтримання ситуаційної обізнаності й інтеграція інших інформсистем або сенсорів, а й упровадження стандартів НАТО для майбутньої сумісності з аналогічними системами Альянсу. На той час керівництво Збройних Сил України та військ зв’язку активно взаємодіяли з трастовим фондом НАТО (NATO – Ukraine C4 Knowledge Sharing Project), мета якого – ознайомлення українських фахівців із стандартами і концепціями Альянсу. Керівництво фонду допомогло консультаціями фахівців робочої групи MIP (Multilateral Interoperability Program), що відповідає за розробку протоколів інформаційного обміну між системами забезпечення ситуаційної обізнаності.

Отримавши достатньо досвіду від тестової експлуатації та беручи за основу найновішу версію протоколу обміну даними MIP4-IES, фахівці А2724 розпочали реалізацію нової версії системи. Зауважимо, що покращення «Дельти» тривало через постійні випробування та застосування під час військових навчань, зокрема міжнародних (Sea Breeze та Rapid Trident). Щоразу система отримувала гарні відгуки від наших військових та їхніх закордонних колег.

І ось після кількох років наполегливої роботи відбулася знакова подія. Із 18 до 22 червня фахівці військової частини А2724 у складі делегації від військ зв’язку Збройних Сил України (J6) на міжнародних навчаннях НАТО CWIX у Польщі тестували Інтеграційну платформу «Дельта» на предмет взаємосумісності з такими ж системами Альянсу за найсучаснішим протоколом MIP4-IES. Наразі лише 7 із 28 натовських країн втілили цей протокол і можуть використовувати всі його переваги. І тепер, після успішного тестування, Україна увійшла до числа тих держав, які підтвердили наявність спроможності обміну ситуаційною інформацією з використанням сучасного військового протоколу обміну. Це також надає нашій країні можливість автоматично обмінюватися інформацією з країнами-членами НАТО під час спільних навчань та місій.

Війська зв’язку довели, що можуть створювати продукт, який відповідає стандартам НАТО. А Україна підтвердила здатність бути гідним членом Альянсу, зокрема, в царині інформаційних технологій.

Читайте нас в Telegram
російські нафтобази палають, війна роботів, Авдіївський напрямок: стрім із прифронтового міста

російські нафтобази палають, війна роботів, Авдіївський напрямок: стрім із прифронтового міста

Атаки на російську нафтову промисловість тривають – ніч у рф виявилася справді запальною, адже об'єкти паливної інфраструктури горіли принаймні у двох областях: Смоленській та Воронезькій.

Інтенсивність обстрілів Сумщини зросла втричі

Інтенсивність обстрілів Сумщини зросла втричі

Ворог значно збільшив застосування систем залпового вогню і БПЛА, що скидають боєприпаси.

Спецпризначенці показали, як залишають окупантів без комплексів спостереження та засобів РЕБ

Спецпризначенці показали, як залишають окупантів без комплексів спостереження та засобів РЕБ

Кіберфахівці СБУ «відключають» ворожі комплекси спостереження та засоби РЕБ на фронті.

90% прибутків від російських активів мають іти на закупівлю зброї для України — Жозеп Боррель

90% прибутків від російських активів мають іти на закупівлю зброї для України — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що 90% прибутків від заморожених російських активів у країнах ЄС мають йти на закупівлю зброї та боєприпасів для України.

Ворог залучив резерви в районі Очеретиного

Ворог залучив резерви в районі Очеретиного

Щоб прорвати українську оборону на напрямку Новобахмутівка — Очеретине російська федерація ввела додаткові резерви — 55 окрему мотострілецьку бригаду.

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч осіб

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч осіб

Верховна Рада внесла зміни до Закону України «Про Державну прикордонну службу України», збільшивши на 15 тисяч чисельність Державної прикордонної служби.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Моторист-рульовий катера

від 21000 до 50000 грн

Київ

Військова частина А4269

Стрілець

від 20500 до 21500 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ

Військовослужбовець на службу за контрактом від 21 до 45 років

від 20000 до 60000 грн

Київ

Святошинський РТЦК та СП

Головний сержант, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій-механік

Львів

Військова частина А2678

Військова служба

від 50100 до 130100 грн

Дніпро, Дніпропетровська область