ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Збройні Сили отримали ще 19 мобільних лазне-пральних комплексів

Новини Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 4 хв. 30 Березня 2021, 12:18

У Харкові в розташуванні Об’єднаного центру забезпечення оперативного командування «Схід» завершився процес передачі-отримання 19 мобільних лазне-пральних комплексів (МЛПК) на базі автомобілів МАЗ. Усі технічні засоби речової служби передано військовослужбовцям кількох військових частин, що беруть безпосередню участь у бойових діях на Сході України.

За п’ять років ЗСУ отримали 61 МЛПК

За словами командування Об’єднаного центру забезпечення, це не перша партія МЛПК, яка через них надходить в українське військо. Проте раніше використовували іншу автомобільну базу. Приміром, вантажівки сімейства КрАЗ. Цього ж разу працівники ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», де виготовлені МЛПК, використали автомобілі типу МАЗ.

— Упродовж останніх п’яти років ми направили до частин, які беруть участь у бойових діях на Сході України, разом з цими машинами вже 61 мобільний лазне-пральний комплекс, — каже начальник речового складу Об’єднаного центру забезпечення підполковник Богдан Чупилко. — З кожною новою такою партією технічні характеристики комплексів дещо поліпшуються, вони стають легшими в керуванні тощо.

Офіцер додав: всі МЛПК відповідають сучасним гігієнічним і санітарним нормам, дають військовим на передовій змогу випрати, висушити, попрасувати одяг і помитися. Вони розміщені у двох 20-футових контейнерах і мають два відділення.

Так, в одному з двох контейнерів МЛПК є відділення для прання, сушіння, прасування натільної білизни й одягу. Позаду, в технічному відсіку, розміщені дизель-генераторні установки автономного енергозабезпечення, а також спеціальне обладнання для підключення до зовнішньої мережі. В іншому контейнері-причепі передбачено мобільний банний модуль, в якому є можливість нагрівання води з використанням як рідкого, так і твердого палива.

Побажання армійців — враховано

— До головних переваг саме цього МЛПК на базі МАЗ можна віднести те, що він має 4 пральні та 4 сушильні машинки, може перевозити до 10 тонн води, оснащений автономним живленням. А за допомогою внутрішнього й виносного душового обладнання впродовж робочого дня до 240 осіб зможуть помитися. Цього тилового «велетня» за характеристиками обслуговують лише 5 осіб. Проте з власного досвіду скажу, що в окремих випадках вистачить і двох-трьох, — пояснює підполковник Богдан Чупилко.

Під час передачі комплексів були присутні представники підприємства-виробника. Вони на місці, так би мовити, провели інтенсивний курс навчання з тиловиками військових частин і надали цінні поради з експлуатації в польових умовах.

— Ми давно співпрацюємо з Командуванням Сил логістики ЗСУ, — розповідає провідний фахівець ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» Вікторія Бідаш. — Уважно ставимося до всіх побажань армійських замовників і потім реалізуємо їх у розробках технічних зразків тилового майна. Тож новий МЛПК, який відбуває на Схід України, більш маневрений, зручний і таким чином трішки вдосконалений, як порівняти з попередніми зразками. Вважаю, що хлопці й дівчата на передовій високо оцінять наші старання у цехах підприємства.

Позитивно говорить про ці комплекси й офіцер тилового підрозділу окремої механізованої бригади «Холодний Яр» лейтенант Сергій Сердюков.

— Ефективні в роботі, сучасні та прості, — так відзивається про нові МЛПК лейтенант Сергій Сердюков. — Дуже добре, що під час передачі заводчани пояснили й показали, як все працює. З радістю скажу, що не треба бути вченим, щоб ним керувати! У польових умовах без таких диво-машин просто не обійтися. Тож тил наших бойових частин відтепер ще мобільніший і міцніший.

Попереду — надходження нової техніки для тилу

За словами харківських тиловиків, робота з поліпшення тилового забезпечення наших військ ніколи не припинялася. З усіх куточків країни до Об’єднаного центру забезпечення надсилають свою продукцію підприємства-виробники армійського однострою та інших речей. На складах вони не залежуються, а буквально перевантажуються із заводського транспорту до військових автівок чи на залізничні платформи.

— Тільки по речовій службі співпрацюємо із трьома десятками заводів і фабрик. Це колосальний фронт робіт, але повністю нам до снаги. Попереду в армії перехід на літній однострій і ми активно працюємо над тим, щоб усі хлопці й дівчата не відчули проблем з речами. Тож у нас нині чимало поточних завдань і прийняття на «озброєння» тилу ЗС України нових технічних засобів зокрема, –– підсумував підполковник Богдан Чупилко.

Фото та відео авторів

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Окупанти атакували ракетою залізничний вокзал як раз в той момент, коли біля нього знаходилися пасажирські вагони електропоїзда «Харків-Ізюм».

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

Оперативно-стратегічне угруповання військ «Хортиця» спростувало інформацію щодо захоплення російськими окупантами вогнетривкого заводу в селі Красногорівка Донецької області.

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Станом 18:00 25 квітня 3 людини загинуло і 4 було поранено.

Володимир Зеленський провів Ставку: обговорювалося прикриття життєво необхідних для країни об’єктів

Володимир Зеленський провів Ставку: обговорювалося прикриття життєво необхідних для країни об’єктів

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, на якому обговорювалося питання щодо прикриття життєво необхідних для країни об’єктів.

Президент: Ми мали отримати допомогу якомога швидше, інакше нас відсунуть

Президент: Ми мали отримати допомогу якомога швидше, інакше нас відсунуть

В інтерв’ю Fox News Володимир Зеленський розповів чи була Україна близька до поразки через затягування американської допомоги і як варто будувати стійку та тривалу безпеку в Європі.

ДОТ знайшов нового постачальника продуктів харчування для ЗСУ на Харківщині

ДОТ знайшов нового постачальника продуктів харчування для ЗСУ на Харківщині

Державний оператор тилу підписав контракт з новою компанією для виконання заявок у Харківській області — ТОВ «АСІКС ГРУП».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир міномета, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Командир протитанкового взводу, офіцер

від 55000 до 125000 грн

Ужгород

68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша

Опеpатоp-топогеодезист, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Кулеметник

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Косівський РТЦК та СП

Стрілець, військовослужбовець ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго