ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Бойовики навмисно розстрілювали наші «санітарки»

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 6 Грудня 2020, 8:09

Як жінки потрапляють на війну? Які думки їх огортають, коли вони опиняються під обстрілами «Градів» і «Смерчів», знаючи, що будь-якої миті можуть стати мішенню снайпера? Що змушує молоду тендітну дівчину, ризикуючи власним, рятувати чужі життя?

Розмовляю з моєю давньою знайомою Тетяною Іваненко, яка «пройшла Крим і Рим», та стала військовим медиком на передовій.

– Таню, як опинилася на адмінкордоні з Кримським півостровом, вже окупованим «зеленими чоловічками»? Адже ти служила у Військово-медичному клінічному центрі Південного регіону, який на той час не полишав Одеси. І як незабаром опинилася на фронті?

– Просто. Тоді я, старший сержант медичної служби, була медсестрою ЛОР-відділення. Спочатку в березні, коли Крим вже захопили росіяни, мене відрядили на підсилення медичної ланки у 79-ту окрему аеромобільну бригаду, яку кинули на охорону адмінкордону. Ну, а коли події на Донбасі почали розвиватись надто стрімко, нашу медичну групу – двох військових хірургів, анестезіолога і двох медсестер – відправили у сектор «Д» під Старогнатівку.

– Відбуваючи на Донбас, де вже «горіло», ти усвідомлювала, що можеш більше не побачити ні єдиного сина, ні батьків? Страшно було?

– Тоді страху ще не було – ми ж не до кінця розуміли, що відбувалося. Відмовитися йти на війну фактично міг кожен медик: під дулом пістолета туди нікого не відправляли. Але як було не поїхати? Для чого ми тоді здобували професію, для чого підписували контракти з Міноборони?

– Кілька років тому ти говорила, що 21 серпня, коли ти і сотні бійців потрапили під обстріл «Градів» і навіть «Ураганів», вважаєш днем другого народження. Але ваші митарства цього дня не скінчилися… Розкажи, будь ласка, про ці події докладно.

– Так, 21 серпня я народилася вдруге: цього дня наше угруповання російські найманці накрили з «Ураганів». Здалося, горить, вибухає абсолютно все. Може, мої емоції і досі зашкалюють, але то було справжнє жахіття-пекло. Я, відверто кажучи, подумки прощалася з сином, батьками.

Коли ж обстріли вщухли, із колегами Федором Богачиком, Михайлом Кошиковим, Оленою Гончаровою ми обходили розташування підрозділів, шукаючи поранених. Надавали їм допомогу, намагаючись стабілізувати їхній стан, шукали техніку для перевезення поранених, серед яких були і такі, чиє життя висіло на волосині.

Але тим не скінчилося. Невдовзі командування вирішило змінити місце дислокації й переїхати в Мелітополь. Ми рушили колоною, везучи із собою поранених. Дорогою нас неодноразово обстрілювали з «Градів». Доводилося всіляко маневрувати, уникаючи прямих попадань.

– Чи правда, що ворог навмисно стріляв по санітарних авто з пораненими? Адже це заборонено Міжнародною конвенцією…

– Я це бачила на власні очі. І то були не якісь поодинокі, випадкові постріли: вівся прицільний вогонь, зокрема, з гранатометів. І стрільці не могли, зважаючи на відстань, що нас розділяла, не бачити на автівках червоні хрести й відповідні написи. Скажіть, чим ці покидьки відрізнялися від німецьких льотчиків часів Другої світової, які розстрілювали, бомбили ешелони з пораненими військовими? Така ж сволота…

– Угрупованням, у складі якого ти перебувала, командував генерал Петро Литвин. Злі язики кажуть, що в ті трагічні дні він кинув особовий склад напризволяще і накивав п’ятами. Інші ж, навпаки, стверджують, що він весь час, аж до виходу з оточення, був зі своїми солдатами. Де правда, Тетяно?

– Відповім так: я не Господь Бог і навіть не прокурор, аби вирішувати де правда, а де кривда. Але одне скажу точно: ті «злі язики», які кажуть, що Литвин «кинув» особовий склад напризволяще, про війну знають з книг і кінофільмів. Це в кращому випадку. Всі, хто в ті спекотні – у прямому і переносному розумінні слова – дні був там, добре знають, де був пан генерал…

– Не тягни кота за хвоста, а скажи, Таню, де все таки був Петро Михайлович?

– Коли нас накрив перший залп «Ураганів», був у розташуванні військ: на власні очі бачила, як віддавав розпорядження, комусь телефонував. А все, що кажуть «свідки» тих подій, то від лукавого. Крапка.

Знаю, що в ті дні ти врятувала від вірної смерті кількадесят наших хлопців, ризикуючи власним життям. Про що думала в ті хвилини, пам’ятаєш?

– Часу не було думати. Сьогодні здається, що все робила «на автоматі», а думала та аналізувала вже потім, опинившись у відносній безпеці.

– Держава оцінила ті твої заслуги?

– Командування представляло до ордена «За мужність», а нагородили медаллю «Захисник Вітчизни». Утім, пізніше, завдяки поданню побратимів, у квітні 2017-го мене нагородили орденом «Народний Герой».

– Як склалася твоя доля після повернення до мирного життя?

– Я вступила до Української військово-медичної академії, закінчила її з червоним дипломом. Нині є офіцером відділу узагальнення і забезпечення майном Військово-медичного клінічного центру Південного регіону. Службою задоволена і мрію про той день, коли нинішнє так зване затишшя перейде в постійний мирний спокій, а дівчата-медики, які досі продовжують свою непросту службу в районі ООС, змінять камуфляжі на елегантні сукні.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині при в’їзді у Надеждівку Білозерської громади встановили меморіал на честь визволителів села.

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Прокурорам вдалося ідентифікувати військовослужбовця рф, причетного до вбивства капітана судна у Голій Пристані на Херсонщині.

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Президент України Володимир Зеленський подякував Австралії за оголошений новий пакет підтримки для нашої держави і людей.

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

На Бахмутському напрямку українські прикордонники знищили два мотоцикли загарбників.

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Українці пройшли сьогодні ще один масований ракетний удар — 34 російські ракети різних типів. Основна мішень — це енергетика, різні об’єкти галузі: і електроенергетика, і об’єкти для транзиту газу. Саме ті газові об’єкти, від яких залежить, зокрема, безпека постачання в Євросоюз.

Українська авіація 16 разів завдала ударів по військах рф

Українська авіація 16 разів завдала ударів по військах рф

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 16 районах зосередження особового складу противника.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій автомобільної групи

від 23000 до 23000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Оператор БпАК

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

106 окремий батальйон ТрО 109 окремої бригади Тро ЗСУ

Фахівець радіоелектронної боротьби, військовослужбовець

від 20000 до 60000 грн

Коломия

Військова частина А1267

Кухар

від 20000 до 20000 грн

Житомир

199 навчальний центр ДШВ ЗСУ

Мережевий інженер

від 55000 до 130000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО