ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Вперше поїхав на передову в 13 років

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 21 Листопада 2020, 10:53

Курсант факультету підготовки спеціалістів Десантно-штурмових військ Військової академії (м. Одеса) Савелій Федан у свої 18 років має непохитну мету стати офіцером-десантником. І це не просто юнацька мрія, а свідоме рішення, яке він остаточно прийняв у 13 років, коли вперше побував на передовій.

–  То був 2015 рік. Моя мама активно займалася волонтерством, а я намагався їй всіляко допомагати. Одного разу  познайомився з Богданом – чоловіком, який свого часу грав на  піаніно на Майдані перед «беркутом». Він приїхав до нас в Енергодар на відкриття пам’ятника загиблим. Ми поспілкувалися, і він розповів, що вже завтра їде разом з волонтерами до українських бійців на Схід держави. Тоді в мені ніби щось «клацнуло» – я вирішив, що неодмінно мушу до них приєднатися, – пригадує Савелій. – Єдиною перешкодою могла стати мама, яка навряд мене відпустила б. Тож я не придумав нічого кращого, як збрехати. Сказав, що поїду з волонтерами до військового шпиталю в Дніпро, а сам вирушив за зовсім іншим маршрутом.

Поїздка видалася надзвичайно цікавою, бо мав нагоду познайомитися з неймовірними людьми. Вчителька, автомайстер, працівник атомної електростанції – всі такі різні, але поєднані спільним бажанням допомогти бодай чимось тим, хто боронить їхні домівки.

Хлопець розповів, що під час поїздки бачив, як за вікном змінюються краєвиди, як замість затишних кварталів виростають руїни багато разів обстріляних житлових будинків. Тоді з кожним наступним кілометром посилювалося усвідомлення того, що війна – це не щось абстрактне з екрана телевізора чи монітора комп’ютера, вона зовсім поруч.

– Ми приїхали на позицію, де були саме десантники. Для мене провели екскурсію, показали техніку, зброю. Я із захватом дивився на наших військових і розумів – моє місце серед них. Тоді ж і вирішив, що, незважаючи на будь-які перешкоди, обов’язково стану десантником, – розповів курсант.

Першим кроком до мети стало навчання в Запорізькому обласному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою «Захисник», після закінчення якого Савелій успішно пройшов конкурсний відбір і вступив до Військової академії (м. Одеса). Нині він другокурсник, що має на своєму рахунку 6 стрибків і, попри юний вік, мріє якнайшвидше потрапити до війська, щоб пліч-о-пліч з нашими захисниками боронити рідну землю.

– Вік тут ні до чого. Патріотизм, як і здатність стати на захист Батьківщини, не проявляється з віком, тому є багато історичних доказів, – зауважує юнак.

До слова, майбутній десантник – надзвичайно творча особистість. Товариші та командири називають його невгомонним «енерджайзером». Савелій пригадує, що таким був змалку.

– У мене було чимало захоплень. Наприклад, у молодших класах я займався танцями, потім мама записала мене на гурток шиття. І якщо хтось думає, що то не чоловіча справа, можу сказати – для курсанта навики тримати голку виявилися досить корисними, – жартує хлопець.

Та найбільше він полюбляє співати. Свого часу Савелій прославився на всю країну, коли в 16 років взяв участь у популярному талант-шоу «Х-фактор». З авторською піснею «Україна» він викликав гаму емоцій у глядачів — від сліз до овацій.

– Я почав писати вірші в 7 років, згодом спробував покласти їх на музику й мені сподобалося. Так і народилося захоплення. Пісню «Україна» я написав після поїздки на Схід держави. Намагався передати ті почуття, що мене переповнювали. Взагалі, практично всі мої твори з’являються після якихось значущих подій у моєму житті, – говорить юнак.

Незважаючи на досить насичений розпорядок дня, Савелій Федан намагається поєднувати улюблене хобі та майбутню професію. І це йому чудово вдається.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Одна людина загинула, а дві поранено внаслідок обстрілу Красногорівки

Одна людина загинула, а дві поранено внаслідок обстрілу Красногорівки

Армія рф зосередила вогонь на 4 населених пунктах Донеччини: містах Красногорівка, Курахове, селищі Гостре, селі Калинове.

На сході ворог втратив понад 1000 окупантів, 20 танків та 33 ББМ

На сході ворог втратив понад 1000 окупантів, 20 танків та 33 ББМ

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 1037 осіб, 20 танків, 33 ББМ та 490 БПЛА.

В уряді надали роз’яснення, чи буде примусове повернення українців з ЄС

В уряді надали роз’яснення, чи буде примусове повернення українців з ЄС

Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону.

У Повітряних Силах ЗСУ з’ясували тип дронів, якими ворог вдарив по Миколаївщині

У Повітряних Силах ЗСУ з’ясували тип дронів, якими ворог вдарив по Миколаївщині

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш розповів про дрони, якими російські окупанти вдарили в ніч на 28 квітня 2024 року по Миколаївській області.

Українські артилеристи передали нищівний «привіт» окупантам

Українські артилеристи передали нищівний «привіт» окупантам

Бійці окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола завдали кілька влучних ударів по ворожій артилерії.

Президент присвоїв звання «Герой України» двом військовослужбовцям

Президент присвоїв звання «Герой України» двом військовослужбовцям

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання «Герой України» підполковнику Дмитру Олексюку та майстер-сержанту Олегу Пришневському.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Медична сестра, анестезист відділення анестезіології, реанімації та інтенсивної терапії

від 20000 до 120000 грн

Десна (Чернігівська обл.)

Військова частина А4302

Водій, контрактна служба

від 22000 до 55000 грн

Черкаси, Черкаська область

Старший оператор радіолокаційної станції

від 22000 до 122000 грн

Геча, Закарпатська область

Електрик, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область