ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Після окупації Криму сина довелося виховувати самій…»

Life story Свята та річниці
Прочитаєте за: 3 хв. 28 Жовтня 2020, 9:13

— Надовго до нас? — запитували колеги нового фінансиста Оксану Лєконцеву, коли та рівно вісім років тому наприкінці жовтня 2012-го приїхала на нове місце служби до Євпаторії…

— Назавжди, пора вже «коріння пускати», бо скільки можна гарнізон за гарнізоном змінювати, — впевнено відповіла жінка, не підозрюючи, що її чекає через півтора року.

Оксана у війську з 2003 року, спочатку працювала цивільною, потім служила рядовою, нині — вже старший лейтенант. Вона з тих, хто не звик сидіти на одному місці. У жодній військовій частині не затримувалась довше трьох років і ніколи не прив’язувалась до великого міста. Та в Криму вирішила зупинитись… Родина, житло, вагітність… Здавалось, ось воно жіноче щастя та такий довгоочікуваний спокій. Хто ж знав, що він триватиме так недовго?

— Я вважаю, що військовослужбовцю постійно потрібно рухатись уперед. У мене завжди, як було — є посада, обов’язки, виконуєш їх, доводиш до ідеального рівня, все починає працювати… Саме в цей момент я вирішую: «Ну все, давайте новий виклик». Тому мені й важко одразу відповісти на запитання, скільки частин змінила… Кілька у Вінниці, Стрижавка, Гайсин… Та саме Євпаторія стала для мене особливим місцем.

Коли розпочалась окупація Криму, Оксана носила під серцем дитину. Чоловік служив з нею в одній частині, тож без провокацій і нервів не обійшлось.

— Телефонували до чоловіка чи викликали його на КПП зі словами: «Твоя дружина перебуває там, якщо не складеш зброю, зробимо так і так. Ці речі дуже тиснули на психіку… Також пам’ятаю, як йшла до жіночої консультації, а за мною ще від під’їзду будинку стежила людина в незвичній для нас військовій формі, зі зброєю, а під КПП уже чекала інша людина… Звісно, питання чи залишатись у Криму навіть не стояло. Переїхати вирішили до Вінниці, тут проживала моя мама. Чоловік теж вийшов із Криму, проте буквально за декілька місяців звільнився і поїхав назад. Відтоді зв’язок із ним обірвався.

Оксані навіть у декреті спокій лиш снився. Війна, переживання за країну, колег, бажання чим швидше стати корисною… Вирішила протягом декрету закінчити магістратуру за економічним фахом, а як тільки синок піде в садочок — повернутись на службу.

— Підготовка дипломної була непростим процесом, однією рукою друкуєш, іншою качаєш новонародженого сина, — ділиться жінка. — В травні народила, а вже у вересні захистила диплом. Це був 2014 рік, керівники у вишах змінювались, ставлення — максимально прискіпливе… Та хто казав, що офіцером стати легко? Як тільки сину виповнилось 2 роки, знову пішла служити. Стала начальником фінансової служби в частині, де колись уже служила провідним бухгалтером.

Уже з першого дня повернення на службу жінка почала підіймати питання ротації в АТО. Звісно — страшно, адже для дитини вона заміняє і батька, й маму… Але й відсиджуватись у комфортному кабінеті офіцер не змогла б.

— Моя ротація була на Луганщину, проживали фактично в лісі, умови відповідні, та на них зовсім ніхто не скаржився… Найбільше запам’ятались люди, з якими я опинилась поряд. Наприклад, звичайний боєць Наталія, набагато старша за мене жінка, із солідною вислугою, діти якої — також на передовій, є внуки… Фінансова служба на передовій, звісно, відрізняється збільшенням навантаження… Адже частина бригади — в полях, частина — на ППД. Та дивлячись на таких людей, як Наталія, розумієш, що ми не маємо права їх підводити.

Нині сину Оксани вже шість років, першокласник. Він не по роках серйозний і завжди гордо відповідає: «Моя мама — офіцер Збройних Сил України», а Оксана лиш витирає сльози щастя… І хоч її життя по-військовому непросте, жінка ні про що не шкодує. Впевнена: найцікавіше — попереду!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На Херсонщині внаслідок російських обстрілів поранені 4 людини

На Херсонщині внаслідок російських обстрілів поранені 4 людини

У неділю вдень військові рф здійснили артилерійський обстріл Станіслава у Херсонській області.

На Східному напрямку ЗСУ ліквідували 955 окупантів та знищили 10 танків

На Східному напрямку ЗСУ ліквідували 955 окупантів та знищили 10 танків

На східному напрямку Сили оборони продовжують завдавати противнику втрат у живій силі та техніці. За минулу добу військові ліквідували 955 окупантів та знищили 10 танків.

Ветерани можуть скористатися програмою пільгового кредитування для бізнесу: деталі

Ветерани можуть скористатися програмою пільгового кредитування для бізнесу: деталі

«Ощадбанк» представив нову програму «Бізнес 4.5.0» для мікро-, малого та середнього бізнесу.

Окупанти у неділю скинули 11 керованих авіабомб на правобережжя Херсонщини

Окупанти у неділю скинули 11 керованих авіабомб на правобережжя Херсонщини

У неділю росіяни скинули 11 керованих авіабомб на правобережну частину Херсонської області.

У Львівській та Волинській областях триває будівництво захисних споруд для енергетичних підстанцій

У Львівській та Волинській областях триває будівництво захисних споруд для енергетичних підстанцій

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей оглянув хід будівництва другого рівня захисту на енергетичних підстанціях.

Майже 180 разів росіяни обстріляли українські ТЕС від початку широкомасштабного вторгнення

Майже 180 разів росіяни обстріляли українські ТЕС від початку широкомасштабного вторгнення

Від 24 лютого 2022 року російська армія вже майже 180 разів атакувала українські теплові електростанції.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення

Водій-стрілець, військовослужбовець

від 21000 до 51000 грн

Харків

Харківський зональний відділ ВСП

Водій, військовослужбовець

від 20100 до 120000 грн

Дніпро

108 ОБр Сил ТрО

Офіцер групи планування

від 29250 до 75000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Оператор БПЛА Збройних Сил України

від 20500 до 124000 грн

Кам'янське, Дніпропетровська область

Водій категорій B, C, військовослужбовець

від 20500 до 50500 грн

Стрий, Львівська область