ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Сержанти повністю забезпечують якісну підготовку спецпризначенців»

Інтерв`ю Новини
Прочитаєте за: 7 хв. 29 Липня 2020, 13:20

Про це кореспондентці АрміяInform розповів командувач Сил спеціальних операцій Збройних Сил України генерал-лейтенант Ігор Луньов.

«Загін як окрема структура полку, може самостійно планувати свої дії»

– Ігорю Васильовичу, які основні напрямки розвитку Сил спеціальних операцій могли б виокремити з огляду на середньострокову перспективу до 2025 року?

– Сформована потужна нормативно-правова база з відповідною ієрархією на трьох рівнях. Мова про стратегічний, оперативний і тактичний рівні, затверджені Стратегією розвитку Сил спеціальних операцій на період до 2035 року. У середньостроковій перспективі до 2025-го заплановано подальший розвиток нормативно-правової бази. Також серед основних завдань можу назвати набуття спроможностей, зокрема сформованих морської та авіаційної компонент. Проте, найголовнішим нашим завданням залишається якісне та професійне виконання завдань за призначенням.

Завершено роботу з формування та підпорядкування бойового комплекту військових частин Сил спеціальних операцій. Триває підготовка наших підрозділів  відповідно до стандартів НАТО. Практично з «нуля» сформований навчально-тренувальний центр, який готує воїнів ССО за програмами підготовки SOF армій провідних країн світу. Під час формування навчально-тренувального центру 67 посад офіцерських інструкторських замінено на сержантські. Нині чітко бачу, що наше рішення є правильним. Сержанти повністю забезпечують якісну підготовку спецпризначенців.

Відбулося десять випусків Кваліфікаційних курсів. Перші наші рекрутингові кампанії ми проводили всіма силами і засобами, залучаючи, окрім пресслужби ССО, ще й інші структурні підрозділи. Нині проблем із претендентами немає. Кожні 5 місяців маємо до пів сотні охочих пройти курс. Як результат селекції, залишається десята частина. На виході після 7-місячної підготовки маємо підрозділ до 30-40 осіб. Подібна тенденція зберігається впродовж чотирьох років.

– Командування ССО й підпорядковані військові частини переведені на G та S(N) структури відповідно. Також ви зазначили, що відбувається оптимізація чисельності полків спеціального призначення. Що дають такі перетворення військовим частинам і як тоді зміниться чисельність особового складу?

– Переведення на нову організаційно-штатну структуру вплинуло на рівень боєздатності та спроможності у бік підвищення. З’явились так звані штабні елементи. Раніше в начальника штабу були кілька помічників і не передбачалося, що загін як окрема структура полку може самостійно планувати свої дії, зокрема і спеціальні. Тепер це можливо завдяки новому функціоналу.

Загін може складатися із кількох тактичних груп зі штабними елементами в кожній. 2014 рік показав, що діяти доводилось у складі однієї-двох груп. Були випадки, коли діяли загоном. При цьому плануючих елементів на місцях не було. Доводилось, перебуваючи в Краматорську, отримувати вказівки з Києва. Ну, як можна керувати та планувати реальні дії на відстані? Наразі є змога вже все це виконувати на місці.

Ще одне питання – підготовка такого рівня фахівців потребує часу. Підготовкою кадрів оперативного рівня займаємось третій рік поспіль на постійній основі разом із Університетом Сил спеціальних операцій США. В ці хвилини, коли спілкуємось, викладачі університету проводять заняття з офіцерами командування ССО. На оперативному рівні у нас достатня кількість підготовлених фахівців. Маємо штатний курс підготовки штабних елементів у навчально-тренувальному центрі, що охоплює офіцерів рівня старший лейтенант-капітан, які надалі плануватимуть дії на місцевості в інтересах певних груп чи угруповань. Офіцери опанували процес планування і вже працюють за відповідними процедурами в районі операції Об’єднаних сил.

Штаб спеціальних операцій НАТО координує й примножує міжнародну підтримку для ССО

– Як ССО підтримують країни-партнери?

– Іноземні партнери надають підтримку від початку створення ССО. Із року в рік міжнародна підтримка для розвитку наших спроможностей розширюється. До неї залучають нові країни-партнери.

Штаб спеціальних операцій НАТО (NSHQ) започаткував та ввів у нормативні документи Альянсу спеціальний акронім MSAT (МСАТ), що означає багатонаціональну команду, яка забезпечує розвиток спроможностей ССО ЗС України.

США, Литва, Латвія, Естонія, Польща, Велика Британія, Королівство Данія й Канада – теперішні країни-контрибутори допомоги для підготовки наших підрозділів та забезпечення інституційного розвитку ССО.

Штаб спеціальних операцій НАТО (NSHQ) координує та примножує міжнародну підтримку для ССО і є основною складовою Альянсу, що відповідає за генерування й включення нових підрозділів (сил) від країн-партнерів до складу сил спеціальних операцій НАТО.

– На яких рівнях відбувається міжнародна підтримка?

– Країни-партнери підтримують ССО на всіх рівнях: стратегічному (національному), оперативному і тактичному. Важливо, що незалежно, які нові країни залучають до нашого проєкту, «інституційна пам’ять» напрямків підтримки, закладених ще у 2016 році, повністю зберігається.

За своїм характером я б поділив підтримку від партнерів на кілька категорій. Відбувається дорадча допомога, що забезпечує інституційний розвиток сил та їхнє інтегрування зі збройними силами і силами оборони держави. Важлива допомога – тренувальна. Вона забезпечує вивчення сутності ССО західної моделі. Навчальний процес відбувається із дотриманням відповідних процедур Альянсу й сприяє досягненню взаємосумісності з підрозділами армій країн-партнерів. У практичній площині ССО інтегрують із ЗСУ та складовими сил оборони держави. Матеріально-технічна допомога частково пришвидшує найбільш критичну ініціативу переоснащення наших підрозділів.

Варто зазначити, що наміри командування ССО визначають поступову нашу трансформацію від отримувача допомоги, від партнерів, до подальшого самостійного розвитку власних спроможностей.

Вивчення англійської мови відбувається цілими підрозділами

– Як наразі в ССО триває процес вивчення сержантами і солдатами англійської? Чи можемо заявити (у відсотках) цифри по тих, хто вже володіє іноземною?

– Вивчення іноземної мови є дуже важливим. Підготовка підрозділів, які перебувають на бойовому чергуванні у складі Сил реагування НАТО (NRF), показала, що без знання англійської не обійтися. Принциповий підхід до вивчення іноземної полягає в тім, що до навчального процесу залучають цілі підрозділи.

Випускників Кваліфікаційного курсу не розпорошують по військових частинах, а формують із них підрозділи відповідно до фаху. Вони разом вивчають іноземну мову. Теж  відбувається і в командуванні, коли до вивчення мови залучають структурні підрозділи. Ми насамперед орієнтуємось на військовослужбовців, залучених до міжнародних навчань. Зокрема наступного року заплановані навчання в Данії. Відповідні підрозділи залучатимуть і від командування.

Ми не надаємо перевагу офіцерам у вивченні англійської. Наведу приклад. Підрозділ із Кропивницького у повному складі, а це офіцер, три сержанти і 8 військовослужбовців-солдатів проходять мовну підготовку. Таку можливість надають країни-партнери. Зокрема країни Балтії. Треба віддати належне Збройним силам Естонії, де на постійній основі проходять якісну мовну підготовку групи по 10-15 наших військових.

Водночас маємо набувати спроможностей у мовному питанні. В нашому навчально-тренувальному центрі є штатний підрозділ із вивчення іноземних мов. Його керівники пройшли відповідний вишкіл у Центрі мовної підготовки США. Нам ніщо не заважає проводити аналогічну підготовку в себе і ми її розпочнемо до кінця 2020-го. Очікуємо відповідну професійну літературу та навчальний матеріал із Сан-Антоніо. В нашому навчально-тренувальному центрі можна створити англомовне середовище.

Щодо статистики, то до 150 військовослужбовців ССО щорічно повертаються з мовних курсів. Серед них офіцери, сержанти та солдати складають по третині. Зазначу, що для відправки на курси потрібно мати бодай базову (шкільну) підготовку. У самих військових частинах також проходять мовні курси, навчання на яких військовослужбовці поєднують із виконанням професійних обов’язків.

Підготовка морської та авіаційної компонент

 – Яким чином набувають спроможностей авіаційна і морська компоненти?

– Подальше набуття спроможностей ССО пов’язано із морською та авіаційною компонентами. Військовослужбовці зі складу Морського центру ССО проходять вишкіл на базовому курсі в Школі водолазів ВМС. До кінця року, після завершення базового етапу з допомогою наших партнерів, випускники пройдуть підвищену підготовку по класу «бойовий плавець». Цей навчальний рік завершуємо навчаннями в одній із країн-членів НАТО, під час яких проведемо первинну самооцінку здобутих навичок.

– Як щодо авіаційної компоненти? Які типи літаків і види літальних апаратів залучені? Які вимоги висуваєте до пілотів та екіпажів?

– Авіаційна компонента також сформована. Вже відбувається процес набуття спроможностей. Нашими штатними літальними апаратами є військово-транспортні літаки Ан-26 і вертольоти Мі-8. Саме зараз представники партнерів у Вінниці займаються плануванням та підготовкою практичних заходів на вересень цього року. Дуже серйозні вимоги висуваємо до льотного складу. Окрім того, що вони мають бути фізично підготовлені, психологічно налаштовані, ще мають володіти іноземною мовою, знати процедури, авіаційне обладнання. Ми даємо можливість навчатися. Спеціальне дообладнання літальних апаратів виконується нашим коштом.

Загальна вартість спеціального спорядження військовослужбовця ССО становить близько 105 тисяч гривень

– Торік заявлялось, що в ССО стовідсотково замінено зразки снайперських гвинтівок радянського виробництва. Які ще зразки озброєння замінені?

– Швидкими темпами переоснащуємо підрозділи на сучасні зразки озброєння та техніки вітчизняного виробництва. Це дуже важливо. Ми вже замінили снайперські гвинтівки СВД на українські системи UAR-10, які набагато кращі. Вітчизняні автомати типу «Вулкан», тактичні безпілотні авіаційні комплекси Sparrow, призначені для ближньої розвідки, гарно зарекомендували себе під час виконання завдань за призначенням. Крайній рік ми вперше отримали бронеавтомобілі типу «Варта».

– Які нині зразки спорядження тестують у ССО?

– Самостійно спорядження військові частини закупляли до введення в дію Норми забезпечення № 19 наказу МОУ від 29.04.2016 № 23 «Про речове забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту». З введенням норми № 19 закупівля спецспорядження і форми здійснюється централізовано й постачається до військових частин ССО. Норма передбачає 62 найменування екіпірування спецпризначенця. Загальна вартість спеціального спорядження одного військовослужбовця ССО сягає близько 105 тисяч гривень. Також наразі відпрацьовуємо новий бойовий комплект: починаючи від шкарпеток і закінчуючи озброєнням.

Фото: Дмитро Юрченко та пресслужба морського центру спеціального призначення.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

до 20000 грн

Львів

Державна прикордонна служба України

Бойовий медик взводу військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Офіцер інформаційно-аналітичної групи

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Стрілець

від 21000 до 120000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Водій-кранівник, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ

Аналітик групи розвідки

від 22000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ