ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

На Дніпропетровщині поховали морського піхотинця Ярослава Журавля

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 23 Липня 2020, 20:07
????????????????????????????????????

На Дніпропетровщині у рідному селі поховали морського піхотинця розвідника Ярослава Журавля, який 13 липня зазнав смертельних поранень у ворожій засідці поблизу селища Зайцеве, під час спроби евакуювати тіло свого загиблого командира лейтенанта Дмитра Красногрудя. Під час підступного розстрілу противником групи евакуації також загинув бойовий медик Микола Ілін, який намагався врятувати важкопораненого Ярослава.

Тіло загиблого Героя на в’їзді у Верхньодніпровський район зустріли ветерани з кількох областей України, його бойові побратими, друзі, рідні та громадськість. Автоколона завдовжки у кілометр рушила до місця проведення ритуалу прощання із Ярославом Журавлем, який з 2015 року зі зброєю у руках боронив Україну від російської збройної агресії. У війну Ярослав Журавель вступив у складі 20-го окремого мотопіхотного батальйону, потім продовжив службу у 93-й окремій механізованій бригаді «Холодний яр», прийняв свій останній бій Ярослав у лавах 36-ї бригади морської піхоти.

Як розповідає командир батальйону 36-ї бригади морської піхоти полковник Вадим Римаренко, після того як підірвався на міні та загинув Дмитро Красногрудь, згідно зі звичаями ведення війни із противником було досягнуто домовленість про припинення вогню та надання можливості забрати тіло загиблого українського військовослужбовця. 13 липня група українських розвідників та саперів разом із представниками Спільного центру координації та контролю (СЦКК), у спеціальних білих нашоломниках та позначках вирушила за тілом українського офіцера. Однак, незважаючи на домовленості, група була підступно обстріляна противником із засідки, внаслідок чого було поранено Ярослава Журавля, який лишився на полі бою, та ще одного військовослужбовця – його вдалося одразу евакуювати. Під час спроб врятувати пораненого Ярослава у засідку потрапив та загинув ще один військовослужбовець – бойовий медик Микола Ілін.

«Ярослав Журавель був людиною не випадковою, він сам визвався забирати тіло свого побратима Дмитра Красногрудя – вони з ним разом з 2015 року, до того ж він знав, де Дмитро перебуває, оскільки був із ним під час підриву. У групі розвідників (яка відійшла, втративши командира. — Авт.) були ще два молоді хлопці, Ярослав одразу сказав – у мене є родина, двоє дітей, а вони ще 20-річні, тому це моя місія… Коли поверталися по тіло командира, Ярослав йшов першим, за ним йшли сапери. Це була офіційна евакуаційна група, яка мала забрати тіло загиблого лейтенанта Красногрудя – тільки вони вийшли з яру на пагорб, першим у весь зріст йшов Ярослав. Не дійшов до Дмитра кроків п’ятнадцять-двадцять, як з того боку пролунало: «Что вы тут делаете, с*ки?» і пішов шквальний вогонь…» – розповідає командир батальйону полковник Вадим Римаренко.

За його словами, пораненого Ярослава Журавля тричі намагалися врятувати групи евакуації, проте противник щільним вогнем протидіяв цим спробам. У хід йшли міномети, гранатомети, стрілецька зброя. Під час останньої спроби бойовий медик Микола Ілін та Ярослав Журавель не доповзли один до одного під вогнем лише 30 метрів.

«Перед тим, як заходити забирати Дмитра, була домовленість і стовідсоткова гарантія. Ярослав був у спецодязі – (біла. — Авт.) каска і позначка на бронежилеті… Відео, де він повзе – наше, це мій квадрокоптер літав, зависав і показував – для того, щоб група могла знати, де він перебуває, там дуже складна місцевість», – зазначає Вадим Римаренко.

Проводжати Ярослава в останню путь від хати родини Журавлів вирушило кількасот осіб. Кладовище села Андріївка, яке розташовано на мальовничому пагорбі, ледь вмістило охочих віддати шану захиснику України.

Батьки, дружина, діти, родичі, друзі, сусіди, побратими, командування, священники, салютна група, оркестр, сльози…

Прапор України, який покрив закриту труну, комбат передає батькові.

У літній тиші грудки землі падають в могилу.

Вічна пам’ять Герою!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Україні зареєстровано понад 17 тисяч злочинів рф проти нацбезпеки

В Україні зареєстровано понад 17 тисяч злочинів рф проти нацбезпеки

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 191 злочин проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 963 воєнних злочини росії.

Вже декілька днів «шахеди» ворог не застосовує — речник Повітряних Сил

Вже декілька днів «шахеди» ворог не застосовує — речник Повітряних Сил

Ударні БПЛА типу «Shahed-136/131» противник цієї ночі і протягом останніх декількох днів не застосовував.

Сапери підрозділів Міноборони за тиждень розмінували понад 6 кілометрів автодоріг

Сапери підрозділів Міноборони за тиждень розмінували понад 6 кілометрів автодоріг

Групи розмінування підрозділів Міністерства оборони України за тиждень очистили від вибухонебезпечних залишків війни ще понад 8,5 гектарів місцевості та понад 6 кілометрів автодоріг.

Дрони та боєприпаси на майже $12 млн: Канада оголосила про додаткову військову допомогу Україні

Дрони та боєприпаси на майже $12 млн: Канада оголосила про додаткову військову допомогу Україні

За результатами засідання Контактної групи з питань оборони України «Рамштайн» міністр національної оборони Канади Білл Блер оголосив про нову масштабну військову допомогу Україні. Загальний обсяг допомоги — майже 12 мільйонів доларів.

Дмитро Плетенчук про нічний обстріл: росармія втретє за пів року застосувала підводні ракетоносії

Дмитро Плетенчук про нічний обстріл: росармія втретє за пів року застосувала підводні ракетоносії

Під час сьогоднішньої нічної атаки по Україні окупанти змінили тактику: через страх втратити свої надводні ракетоносії, вони вивели в Чорне море підводні носії «калібрів». За пів року — це третє застосування підводних ракетоносіїв.

Ворог завжди завищував тактико-технічні характеристики «калібрів» — речник

Ворог завжди завищував тактико-технічні характеристики «калібрів» — речник

Тактико-технічні характеристики крилатих ракет «калібр» ворогом у інформаційному полі завжди були трішки завищеними.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Сапер військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Пілот БПЛА

від 25000 до 125000 грн

Одеса

Рота УБАК (37 ОБрМП)

контракт Збройні Сили України

від 20100 до 123000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Діловод, військовослужбовець

від 21000 до 120000 грн

Запоріжжя

115 окремий батальйон 110 ОБр ТрО

Розвідник-навідник 155 окремий батальйон територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Інженер автомобільної та бронетанкової служби, діловод

від 10000 до 15000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130