ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Корсунська битва: тріумф українців та їхнього керманича батька Хмеля

Історія Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 26 Травня 2020, 11:10

Про підсумки Корсунської битви писали ще її сучасники. Зокрема, вони  оцінювали становище розгромленої Речі Посполитої як катастрофічне, а тріумф українців на чолі з Богданом Хмельницьким – беззаперечним: «Оскільки жодна сила вже не стояла на перешкоді, козаки і татари вдерлись аж під Білу Церкву… могли загрожувати навіть Кракову і Варшаві, не зустрічаючи опору. Бо такий страх запанував, що всі думали більше про втечу, ніж про оборону».

Однак повернімось до хронології. Після перемоги в битві на Жовтих водах 1648 року військо гетьмана Богдана Хмельницького (близько 14–15 тис.) разом із татарами Тугай-бея (до 6 тис.) вирушило проти 14-тисячного війська при 12 гарматах великого коронного гетьмана Миколая Потоцького, що 22 (12) травня зупинилося в очікуванні на можливий підхід надвірного війська князя Яреми Вишневецького неподалік Корсуня (нині м. Корсунь-Шевченківський) на березі р. Рось (притока Дніпра). 25 (15) травня Богдан Хмельницький і Тугай-бей почали переправу через Рось. У відповідь Миколай Потоцький наказав спалити Корсунь і посилив оборону свого табору. Щоб спонукати поляків до відступу й атакувати їх на марші, Хмельницький дезінформував польське командування про чисельність українських вояків і татар. І почав удавати, що готується до генерального штурму. Водночас він наказав перекопати за 8 км від Корсуня тракт на м. Богуслав, а також обхідну дорогу до Богуслава через містечко Стеблів у балці Горохова Діброва.

На світанку 26 (16) травня військо М. Потоцького під захистом табору з 8 рядів возів (завширшки 90 м і завдовжки 1–1,7 км) почало відступ. Як і задумувалось, українці й татари спочатку його пропустили, а потім почали переслідувати. М. Потоцький звернув на обхідний шлях через Стеблів. Коли його табір спускався по схилу перекопаної Горохової Діброви, вояки Максима Кривоноса із засідки відкрили по ньому гарматний і рушничний вогонь. Водночас ззаду і з боків напали загони гетьмана Богдана Хмельницького та Тугай-бея. Польський табір було розірвано у 3-х місцях. У жорстокому бою більшість жовнірів або полягли, або потрапили до полону. Серед бранців опинилися і сам великий коронний гетьман М. Потоцький, а також коронний гетьман польний М. Калиновський. Це була тріумфальна перемога українських військ під проводом Богдана Хмельницького над польською шляхтою.

Заманив поляків у болото розвідник Богдана Хмельницького Тимофій Зарудний, який видав себе за провідника. Саме його називають прототипом легендарного Івана Сусаніна.

Після Корсунської битви Річ Посполита була якщо й не розгромлена, то суттєво знесилена. Національно-визвольний рух під проводом уславленого батька Хмеля, мов полум’я, охопив всю Україну. Поляки запропонували Богдану Хмельницькому переговори, але вони ні до чого не призвели, бо кожен залишався при своєму. Війна продовжувалась.

Читайте також:

Битва під Жовтими водами: козацька слава не вмре, не загине!
Микола Костомаров: «Любов історика до Батьківщини може проявлятись лише у повазі до правди»
Львів: мистецтво жити в… облозі!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Володимир Зеленський назвав найважчий напрямок на фронті

Володимир Зеленський назвав найважчий напрямок на фронті

Особлива увага зараз — на Покровський напрямок Донеччини, де тиснуть російські війська.

На Закарпатті на гарячому затримали незаконного переправника ухилянтів через кордон

На Закарпатті на гарячому затримали незаконного переправника ухилянтів через кордон

Правоохоронці викрили організатора переправлення осіб через кордон на Закарпатті.

Президент: Саміт миру — це реальний шанс розпочати відновлення справедливого миру

Президент: Саміт миру — це реальний шанс розпочати відновлення справедливого миру

Глобальний Саміт миру, який має в червні відбутись у Швейцарії, буде реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру.

«Народу набирают пизд*ц, а они походу все утилизируются в Часовом Яру» — ГУР перехоплення

«Народу набирают пизд*ц, а они походу все утилизируются в Часовом Яру» — ГУР перехоплення

Українські розвідники оприлюднили перехоплену розмову окупанта щодо безуспішності штурмових дій та значних втрат серед військовослужбовців зс рф в районі Часів Яр Донецької області.

Будемо діяти у відповідь: НАТО пообіцяло відповісти на гібридні атаки рф проти членів Альянсу

Будемо діяти у відповідь: НАТО пообіцяло відповісти на гібридні атаки рф проти членів Альянсу

Блок НАТО оприлюднив заяву щодо гібридних атак росії на деякі країни-члени Альянсу. Так, ворожу діяльність вже було зафіксовано на території Чехії, Естонії, Німеччини, Латвії, Литви, Польщі та Великої Британії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фельдшер, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

Військова частина А4615

Юрисконсульт

від 25000 до 30000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Заступник командира роти, офіцер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Начальник полігону

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Командир автомобільного взводу

від 24000 до 54000 грн

Черкаси, Черкаська область