ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Буксир «Яни Капу», який пошкодили росіяни, повернувся  до Одеси після часткового ремонту

Новини
Прочитаєте за: 2 хв. 2 Травня 2020, 11:18

До Одеси після тривалого ремонту повернувся український рейдовий буксир «Яни Капу». На території військово-морської бази в Очакові екіпаж провів серйозну роботу з відновлення буксира, завдяки чому «Яни Капу» перебазувався до Одеси своїм ходом. Тепер на нього чекає продовження ремонтних робіт вже на військово-морській базі «Південь». Про це повідомляє АрміяInform.

– За час перебування на ремонті в Очакові було зроблено чимало,  –  розповідає  тимчасовий виконувач обов’язків командира «Яни Капу» мічман Юрій Будзило. – Відновили ті місця, які пошкодили росіяни під час спроби  нас зупинити. Аби буксир знову вийшов у море і міг виконувати поставлені завдання, поновили обладнання, яке розікрали росіяни.

Мічман Юрій Будзило один із тих, хто майже рік провів у російському полоні. Відновлення корабля і повернення його до складу бойових одиниць Військово-Морських Сил України  стало для нього справою честі.

І хоча буксир на переході показав себе з найкращого боку, попереду на нього чекають ремонтні роботи, адже відновлення ще триває.

Нагадаємо,  25 листопада 2018 року українські малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також рейдовий буксир «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя. Поблизу Керченської протоки їх перехопили чотири прикордонні кораблі РФ, хоча, за даними ВМС України, про перехід корабельної групи російську сторону повідомили заздалегідь. Російський прикордонний корабель «Дон» пішов на таран українського буксира «Яни Капу», внаслідок чого останній зазнав пошкодження. Проте українська корабельна група вирішила продовжити хід, оскільки діяла в рамках міжнародного морського права. Коли вона підійшла до Керченської протоки, Росія оголосила, що перехід закрито в обидва боки через сходження на мілину танкера. Але пізніше виявилося, що рух українських кораблів блокують навмисно. Корабельна група ВМС ЗСУ рушила на вихід із протоки. Російські кораблі почали переслідування, а потім відкрили вогонь на ураження і захопили українські кораблі разом з екіпажами – у полоні російських силовиків опинилися 24 українські моряки. Троє з них були поранені і доставлені в лікарню Керчі.

18 листопада 2019 року в акваторії Чорного моря розпочався процес повернення українських катерів «Нікополь», «Бердянськ» і буксира «Яни Капу», які Росія захопила торік біля Керченської протоки. Кораблі повернули в розкраденому стані. 20 листопада вони прибули в Очаків і стали на ремонт тільки після проведення слідчих дій та балістичної експертизи.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 20000 до 50000 грн

Українка, Миколаївська обл.

Військова частина А7095

Головний сержант взводу

від 25000 до 25800 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ

Військовослужбовець за контрактом

від 20100 до 100000 грн

Жовті Води

4 відділ Кам'янського РТЦК та СП

Стрілець-помічник.

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Кухар, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП