ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Виявлені дефекти зміцнюючої наплавки, так звані «холодні тріщини», мають прихований характер та проявляють себе через певний проміжок часу»

Новини Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Лютого 2020, 17:51

Як повідомляла АрміяInform,  ситуація навколо якості зварних швів бортів корпусів бронетранспортерів БТР-4Е викликала неабиякий резонанс у суспільстві. Інформаційне агентство АрміяInform звернулося до 85-го військового представництва Міністерства оборони України, що в Харкові, з проханням викласти свою позицію відносно цього. Ось що вони нам відповіли.

«У рамках виконання державного контракту на постачання бронетранспортерів БТР-4Е до Збройних Сил України85-им військовим представництвом Міністерства оборони України на ТОВ «ЛКМЗ» організовано контроль якості виготовлення корпусів бронетранспортера
БТР-4Е.

Контроль якості на всіх етапах виробництва здійснюється відповідно до конструкторської та нормативно-технічної документації, що діє на підприємстві. Під час контролю якості виготовлення корпусу здійснюється вхідний контроль броньованої сталі (на відповідність наданим сертифікатам якості), контроль виготовлення деталей (контроль геометричних розмірів, механічних властивостей після гартування, балістичної стійкості), контроль якості збирання та зварювання, контроль герметичності корпусу, перевірка його вагових та габаритних характеристик, контроль комплектування перед відвантаженням. До речі, на ТОВ «ЛКМЗ» існує відділ технічного контролю (ВТК), який відповідає за якість проведення робіт, тільки після приймання ВТК продукцію встановленим порядком надають  для перевірки військовому представництву.

Три корпуси БТР-4Е, про які йдеться в статті, викладеній в мережі Internet директором інформаційно-консалтингової компанії DefenseExpress Сергієм Згурцем, інформація з якої в різних варіаціях розтиражована іншими інтернет-виданнями, були прийняті представниками ВТК підприємства та 85-им військовим представництвом Міністерства оборони України. На час приймання вони відповідали вимогам конструкторської документації. Зазначені корпуси відвантажені до ДП «ХКБМ» у грудні 2019 року.

У січні 2020 року представниками відділу ВТК ДП «ХКБМ» та представниками 85-го військового представництва було виявлено дефекти зміцнюючої наплавки деяких зварних швів бортів корпусів. У зв’язку з виявленими дефектами ДП «ХКБМ» за участю 85-го військового представництва організовано рекламаційну роботу відповідно до Порядку пред’явлення та задоволення рекламацій (ГОСТ В15.703), складено відповідні рекламаційні документи, визначені шляхи усунення дефектів та недопущення їх у подальшому. Обов’язково слід зауважити, що зазначена процедура пред’явлення рекламацій відноситься і до інших комплектуючих бронетранспортера та є звичайною практикою під час виявлення будь-яких невідповідностей конструкторської документації, зокрема під час експлуатації (в межах гарантії), ДП «ХКБМ» проводить рекламаційну роботу відповідно до Порядку пред’явлення та задоволення рекламацій.

Враховуючи те, що виявлені дефекти (так звані «холодні тріщини») мають прихований характер та проявляють себе через певний проміжок часу, з метою недопущення потрапляння такої продукції до ДП «ХКБМ»85-имвійськовим представництвом, керуючись вимогами керівних документів, було призупинено відвантаження корпусів до усунення дефектів та задоволення рекламацій виробником корпусів встановленим порядком.

Опубліковані в мережі Internet світлини були зроблені в процесі виконання заходів із усунення дефектів ДП «ХКБМ», а саме після зняття верхнього шару зміцнюючої наплавки та часткової розділки швів для відновлення дефектних ділянок, виходячи з чого інформація, що корпуси були прийняті військовим представництвом в стані, що висвітлено на світлинах, є викривленою та не відповідає дійсності.

Нині розробником корпусу ДП «ХКБМ» та виробником ТОВ «ЛКМЗ» розроблені та виконуються заходи щодо недопущення в подальшому виникнення подібних дефектів:

вивчення стану зварних з’єднань під час експлуатації виробів;

проведення додаткових балістичних випробувань корпусу з метою оцінки застосування інших матеріалів для зварювання;

розглядається можливість застосування у виробництві методів неруйнівного контролю зварних з’єднань для виявлення прихованих дефектів.

Підсумовуючи вищевикладене, складається враження, що автори опублікованої в мережі Інтернет інформації вкотре намагаються викривити реальний стан виконання державного оборонного замовлення, дискредитувати керівництво ДП «ХКБМ», військового представництва з метою зриву термінів поставки БТР-4Е до Збройних Сил України».

Записав Сергій ВОРОНКОВ

Читайте нас у Facebook
На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині при в’їзді у Надеждівку Білозерської громади встановили меморіал на честь визволителів села.

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Прокурорам вдалося ідентифікувати військовослужбовця рф, причетного до вбивства капітана судна у Голій Пристані на Херсонщині.

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Президент України Володимир Зеленський подякував Австралії за оголошений новий пакет підтримки для нашої держави і людей.

Данія посилить фінансову допомогу оборонній промисловості України

Данія посилить фінансову допомогу оборонній промисловості України

У рамках розширення співпраці між Україною та Данією сьогодні ми зробили ще один крок для зміцнення нашої оборони у протистоянні з ворогом.

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

На Бахмутському напрямку українські прикордонники знищили два мотоцикли загарбників.

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Українці пройшли сьогодні ще один масований ракетний удар — 34 російські ракети різних типів. Основна мішень — це енергетика, різні об’єкти галузі: і електроенергетика, і об’єкти для транзиту газу. Саме ті газові об’єкти, від яких залежить, зокрема, безпека постачання в Євросоюз.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

служба в Збройних Силах України

від 20100 до 125000 грн

Лозова, Харківська область

Стрілець

від 20000 до 20000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Гранатометник

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Військова служба за контрактом в ЗСУ

від 45000 до 110000 грн

Київ

Шевченкіський в м. Києві РТЦКтаСП

Бойовий медик

від 23000 до 123000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Бухгалтер (матеріальний стіл), військовослужбовець

від 23000 до 23000 грн

Дніпро

25 Окрема повітрянодесантна Січеславська Бригада