ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

На Харківщині для поранених бійців виготовляють високофункціональні протези вартістю до мільйона гривень

Новини
Прочитаєте за: 2 хв. 28 Січня 2020, 13:23

Військовослужбовцям, які втратили кінцівки, в Українському науково-дослідному інституті протезування в Харкові виготовляють високотехнологічні міоелектричні протези  вартістю до мільйона гривень. Про це розповіли спеціалісти з протезування під час робочої поїздки до НДІ міністра соціальної політики України Юлії Соколовської, повідомляє Укрінформ.

‒ Датчики протеза реагують на напруження м’язів, електричний сигнал, який виникає, реєструється, посилюється мікропроцесором і передається на виконавчий механізм. Кисть високофункціональна – може змінювати захвати за рахунок переміщень, ‒ говорить завідувач лабораторії протезування верхніх кінцівок Оксана Литвиненко.

Для такого виробу обмежено контакти з водою, рубати дрова теж не варто, хоча така кисть, кажуть фахівці, витримує навантаження  30 кілограмів. А ось побутові потреби, водіння автомобіля, робота за комп’ютером – першочергові завдання.

Вперше високофункціональний протез у Харкові встановили наприкінці 2016 року. Загалом забезпечили такими виробами вже півтора десятка військових.

Про можливості протеза розповів військовослужбовець  3-го окремого полку спецпризначення, мешканець Кропивницького Василь Белень, який був на фронті мало не з перших днів і втратив праву руку в лютому 2015 року в Дебальцевому. Нині у нього триває процес адаптації до протеза.

 ‒ Протез має 36 захватів: 20 запрограмованих, а ще 16 треба запрограмувати. Тобто я буду підлаштовувати його під свої потреби, ‒ пояснює Белень.

Військовослужбовець не залишив свій полк і нині став у ньому діловодом. Чоловік сподівається, що невдовзі  використовуватиме  для роботи за комп’ютером обидві  руки.

Наразі дворічне навчання 9 протезистів-ортезистів за міжнародним стандартом завершилося. Вони вже здобули відповідний досвід за кордоном та отримали сертіфакати Touch Bionics. Тож ближчим часом харківські спеціалісти за допомогою отриманого закордонного комплектовання зможуть розпочати протезування.

За словами міністра соціальної політики, високофункціональними протезами держава за потреби забезпечує саме військовослужбовців, які втратили кінцівки в районі АТО/ОСС. Щодо інших категорій людей з інвалідністю, то міністерство прагне забезпечити всіх технічними засобами реабілітації належної якості.

Читайте нас в Telegram
ЗСУ контролюють дві третини сіл Очеретине та Соловйове

ЗСУ контролюють дві третини сіл Очеретине та Соловйове

Сили оборони контролюють дві третини сіл Очеретиного та Соловйового Донецької області. Українські військові блокують ворога та працюють над тим, щоб вибити сили ворога із займаних позицій.

Одна з ракет росіян впала за 15 км від польського кордону

Одна з ракет росіян впала за 15 км від польського кордону

Прем’єр Польщі Дональд Туск заявив, що у ніч на суботу одна з ракет росії, що атакували Україну, впала за 15 км від польського кордону.

Президент: Україні необхідні системи ППО, достатня кількість зброї, а також оперативність у постачанні

Президент: Україні необхідні системи ППО, достатня кількість зброї, а також оперативність у постачанні

Володимир Зеленський заявив, що Україна вдячна Сполученим Штатам і кожному з партнерів за рішення на підтримку нашої держави та людей. Маємо зробити все, щоб життя перемогло.

Рятувальники з-під завалів дістали тіло чоловіка у Вовчанську

Рятувальники з-під завалів дістали тіло чоловіка у Вовчанську

У Вовчанську Харківської області з-під завалів, спричинених ворожими обстрілами, рятувальники вилучили тіло загиблого чоловіка.

Ворог повертає субмарини до пункту базування в новоросійську — Дмитро Плетенчук

Ворог повертає субмарини до пункту базування в новоросійську — Дмитро Плетенчук

Після перерви росіяни знову вдарили з акваторії Чорного моря. Про те, якими ракетами та скільки кораблів було задіяно для цієї атаки, розповів начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук.

Прем’єр-міністр проінспектував зведення фортифікаційних споруд поблизу державного кордону

Прем’єр-міністр проінспектував зведення фортифікаційних споруд поблизу державного кордону

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на Волині ознайомився з процесом зведення військових інженерно-технічних та фортифікаційних споруд поблизу державного кордону.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Навідник-оператор БМП

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Бухгалтер

від 21000 до 22000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Медик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП

Оператор БПЛА ЗСУ

від 20500 до 130000 грн

Херсон, Херсонська область

Гранатометник

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Зв’язківець, військовослужбовець

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід в/ч А4806