ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

За 5 місяців повітряне командування «Схід» знищило 222 повітряні цілі

Актуальна тема
Прочитаєте за: 4 хв. 7 Серпня 2022, 13:04

Про те, як працює протиповітряна оборона східного регіону, якими ракетами російські війська обстрілюють Дніпропетровщину та Запоріжжя розповідає старший офіцер повітряного командування «Схід» підполковник Євген Поліщук.

«Повітряне командування «Схід» та підпорядковані частини обороняють велику територію — від Сумщини і до Азову. Щоб охопити таку площу, потрібно мати на озброєнні належну військову техніку та 100 відсотків укомплектованості особовим складом. Сил вистачає, усі поставлені завдання виконуються.

Щоб вдало збивати ворожі ракети та боронити небо, нашим підрозділам потрібні більш новітні комплекси протиповітряної оборони, як-от ІRIS, NASAMS. Це комплекси нового покоління, що більше підлаштовані для сучасних засобів ураження, які використовує російська федерація проти України.

Підполковник Євген Поліщук

До початку збройної агресії Повітряні Сили постійно несли бойове чергування  з охорони повітряного простору та брали участь у тактичних навчаннях із бойовою стрільбою, а з початком вторгнення ворога на нашу територію особовий склад виконує бойове завдання з ураженням реальних цілей. Зросла вмотивованість наших військових та впевненість у власних силах для виконання поставлених завдань через набуття бойового досвіду.

З початку війни на рахунку повітряного командування понад 200 уражених повітряних цілей. Лише в липні наші підрозділи з 24 випущених ворожих крилатих ракет  над Дніпропетровщиною та Запоріжжям знешкодили 18 — це дуже непоганий показник для протиповітряної оборони.  Точне ураження цілі залежить від  швидкого виявлення та розпізнавання типу. Ракети різних типів летять із різними швидкостями. Наприклад: крилата ракета сама по собі летить як літак, вона проста ціль для зенітників. Якщо ми заздалегідь знаємо і розуміємо звідки вона летить, виявляємо тип ракети, то такі цілі знешкоджуються влучним попаданням. Є у ворога ракети типу Х-101, які летять на малих висотах дуже швидко та можуть змінювати курс, такі ракети ускладнюють нам роботу, але ми справляємось. За один протиповітряний бій із 6 ракет Х-101 ми збили 4. Це добрий результат.

Повітряні Сили — це не тільки авіація, зенітні ракетні комплекси, які знищують повітряні цілі. До складу ППО входять також і радіотехнічні війська, які несуть бойове чергування та виявляють цілі тощо. Є також засоби ураження — це самі зенітні ракетні війська. Інформацію ми отримуємо також за допомогою наших партнерів. Якщо надходить інформація про виліт літаків ТУ-22 з Каспійського моря чи з території Білорусії, чи рф, що дійсно направляються у наш бік крилаті ракети, — сили приводяться у вищі ступені бойової готовності й одночасно оголошується тривога. Якщо оголошена тривога по всій території України — це, швидше за все, означає, що  застосовані ракети, які летять  по балістиці й ніхто не знає куди вони прилетять. Якщо сирена лунає в окремих регіонах — означає, що є інформація про те, звідки був старт ракет, яким маршрутом будуть летіти. Такі повітряні цілі знищуються досить з великою імовірністю.

Такого поняття як «особистий рахунок знищених ракет» у Повітряних Силах немає. Зброя в нас колективна. Участь у знищенні цілей бере бойовий розрахунок. Кожна знищена ціль — це заслуга багатьох військовослужбовців військових частин. Я брав участь у знищенні цілей, на моєму рахунку участь у знешкодженні 10 крилатих ракет.

Коли оголошено тривогу, у людей є час перейти в укриття. Оголошення повітряної тривоги або ракетної небезпеки робиться заздалегідь, якщо є інформація про завдавання удару. Ніколи не нехтуйте сигналами про повітряну тривогу, бо збереження свого життя та близьких — це найголовніше.

Повітряні цілі відрізняються між собою. На рахунку ППО регіону, зокрема,  пів сотні знищених БПЛА. Безпілотні літальні апарати, певно, найпростіша ціль, її легко збити. У БПЛА мала швидкість польоту і дуже малий розмір. Дуже часто залітають на нашу контрольовану територію. На нашому рахунку також майже чотири десятки літаків. За велику кількість збитих цілей особовий склад підрозділів повітряного командування «Схід» нагороджений медалями, орденами та відзнаками — це винагорода за ту ратну працю, яку воїни виконують, захищаючи рідну Батьківщину.

Настрій в особового складу бойовий, цілі знищуються. Ми разом ідемо до перемоги. Ворог міг знищити літак «Мрія», але ніколи йому не знищити нашу мрію про Перемогу».

Ірина Баранова

Читайте нас в Telegram
Окупанти завдали три удари КАБами по центру Харкова

Окупанти завдали три удари КАБами по центру Харкова

Серед 10 постраждалих внаслідок удару по Харкову одна жінка у важкому стані, дані особи встановлюються.

На Великдень ворог вдарив 5 ракетами по ТЕС на Донеччині

На Великдень ворог вдарив 5 ракетами по ТЕС на Донеччині

В першій половині 5 травня росіяни вдарили ракетами по території Слов'янській тепловій електростанції у Краматорському районі.

НАТО відпрацьовує в Північній Атлантиці протичовнову боротьбу в рамках маневрів Dynamic Mongoose-2024

НАТО відпрацьовує в Північній Атлантиці протичовнову боротьбу в рамках маневрів Dynamic Mongoose-2024

В акваторії Північної Атлантики в активну фазу увійшли навчання підрозділів країн НАТО Dynamic Mongoose 24, які мають на меті перевірити протичовнові та надводні можливості союзників.

У Києві запрацював сучасний спортзал для ветеранів та військових

У Києві запрацював сучасний спортзал для ветеранів та військових

У межах простору «Київ Мілітарі Хаб» відкрили сучасний спортзал із реабілітаційними тренажерами для військовослужбовців та ветеранів. Тут вони можуть безкоштовно займатися фізичними вправами.

Сили оборони провели штурм зі взяттям полонених

Сили оборони провели штурм зі взяттям полонених

Бійці 23 окремого стрілецького батальйону ЗСУ атакували позиція ворога і поповнили наш обмінний фонд.

У Харкові 10 постраждалих внаслідок російського удару по центру міста

У Харкові 10 постраждалих внаслідок російського удару по центру міста

Медики у Харкові надають допомогу десятьом постраждалим за двома адресами влучань після російського удару.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Номер обслуги мінометної батареї

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Кухар в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Навідник-оператор, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Інспектор прикордонної служби

від 20100 до 120000 грн

Одеса

Державна прикордонна служба України

Гранатометник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

DevOps engineer, військовослужбовець

від 50000 до 130000 грн

Ужгород, Закарпатська область