ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Сьогодні – Міжнародний день волонтера

Історія Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 5 Грудня 2019, 10:32

Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку (саме такою є повна назва цього Дня).

Його започатковано, як традиційно вважають, 1859-го, коли швейцарський підприємець і громадський діяч Жан Анрі Дюнан, вражений страшними наслідками однієї з найкривавіших битв австро-італо-французської війни (під Сольферіно на полі бою лишилися вмирати понад дев’ять тисяч скалічених солдатів), фактично ініціював створення Міжнародного комітету Червоного Хреста – організації, що на добровільних засадах надавала би медичну допомогу пораненим. Пізніше Дюнан став першим лауреатом Нобелівської премії миру. Принципами, які він започаткував у цій організації, почали користуватись активні громадяни в багатьох країнах, і цей рух поступово охоплював різні види діяльності: допомога бідним, важкохворим, сиротам, навчання грамоті, боротьба з пияцтвом. У ХІХ столітті особливо розвивається благодійницька діяльність, яка ставить собі таку ж саму мету.

Генеральна Асамблея ООН у 1985 році на 40-й сесії у спеціальній резолюції запропонувала урядам відзначати 5 грудня як Міжнародний день волонтерів в ім’я економічного і соціального розвитку, закликавши їх спонукати людей у всіх сферах до пропонування своїх послуг як волонтерів.

Завдяки волонтерам Україна зберегла свій суверенітет

Українцям здавна притаманні традиції взаємодопомоги, але роком народження українського волонтерства можна вважати 2014-й. Саме Революція Гідності дала поштовх розвитку волонтерства в нашій країні, яке з поодиноких спорадичних випадків виросло в потужний громадський рух.

Усі пам’ятають, як українці в столиці продемонстрували приклад дивовижної самоорганізації заради досягнення головної мети – змінити Україну, зробити її правовою європейською державою. Щодоби на Хрещатик добровільно, за покликом душі, приїздили і приходили тисячі містян, готових безкоштовно допомогти мітингарям. Волонтери взяли на себе велику частину роботи з облаштування комфортного перебування людей на Майдані. Вони організовували польові кухні, встановлювали намети, надавали необхідну інформацію. Волонтерами ставали і професіонали – медики, юристи, психологи – які прагнули фахово допомогти однодумцям. За лічені дні виникли десятки волонтерських ініціатив.

Ще потужнішого розвитку Волонтерський рух в Україні набув, коли РФ окупувала Крим. Українці почали допомагати нашим військовим, заблокованим у своїх частинах озброєними «зеленими чоловічками» із Росії. Діапазон допомоги був дуже різноманітним – від забезпечення батарейками, їжею й питною водою до збору грошей для членів сімей наших звитяжців. Чи не вперше з моменту створення Збройних Сил України стало відчутно, що вони справді є частиною соціуму, і це надавало воїнам додаткових сил і мотивації.

Події на Сході України вплинули на подальший розвиток волонтерства: акцент змістився на допомогу цивільному населенню, постраждалому від бойових дій і забезпечення українських військових формувань необхідними предметами й матеріалами під час АТО. Волонтерський рух зробив найефективніший внесок у зміцнення обороноздатності держави саме на початку бойових дій у Донецькій та Луганській областях, коли держава повільно забезпечувала військових, яким бракувало запасів бронежилетів, обмундирування та продовольства.

Для України День волонтера – тепер особливе свято. Адже саме завдяки їхній шляхетній жертовності, активній громадянській позиції та фанатичній відданості справі ми вистояли, зберегли незалежність держави, яка і продовжує боротьбу за мирне майбуття.

Читайте нас в Telegram
Новий британський танк Challenger 3 пройшов випробування

Новий британський танк Challenger 3 пройшов випробування

Перспективний основний бойовий танк четвертого покоління Challenger 3, який розробляється для британської армії, пройшов випробування.

росармія зруйнувала освітній заклад у Херсоні

росармія зруйнувала освітній заклад у Херсоні

Війська росії поцілили по закладу освіти у Корабельному районі Херсонщини. На щастя, обійшлося без жертв.

Противник намагається взяти Часів Яр в оперативне оточення — речник ОСУВ «Хортиця»

Противник намагається взяти Часів Яр в оперативне оточення — речник ОСУВ «Хортиця»

Війська рф продовжують тиснути на позиції українських військових на Бахмутському напрямку, зокрема на околиці міста Часів Яр Донецької області.

Катерина Черногоренко відзначила курсантів — переможців хакатону НATO

Катерина Черногоренко відзначила курсантів — переможців хакатону НATO

Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко нагородила курсантів Військового інституту телекомунікацій та інформатизації та інженерів SoftServe, які отримали нагороди та стали переможцями на хакатоні TIDE NATO Hackathon у складі команд «JAM Team», «IT Workshop», «Валькірія-1» та «Валькірія-2».

ЗСУ контролюють дві третини сіл Очеретине та Соловйове

ЗСУ контролюють дві третини сіл Очеретине та Соловйове

Сили оборони контролюють дві третини сіл Очеретине та Соловйове Донецької області. Українські військові блокують ворога та працюють над тим, щоб вибити його із займаних позицій.

Одна з ракет росіян впала за 15 км від польського кордону

Одна з ракет росіян впала за 15 км від польського кордону

Прем’єр Польщі Дональд Туск заявив, що у ніч на суботу одна з ракет росії, що атакували Україну, впала за 15 км від польського кордону.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший радіометрист, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Одеса

Військова частина А2951

Майстер БПЛА

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Розвідник-оператор

від 25000 до 125000 грн

Одеса

137 ОБМП

Офіцер штабу, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Оператор БПЛА (за контрактом, ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Водій-стрілець, військовослужбовець

від 21000 до 51000 грн

Харків

Харківський зональний відділ ВСП