ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Не дражніть «Ведмедя» у нашій барлозі!

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 22 Листопада 2019, 11:10

Мабуть у кожній воюючій бригаді знайдеться свій шанований вояк за позивним «Ведмідь» – самий дужий, стрімкий, мудрий, що не має рівних серед ворогів. Є такий і у 25-й повітрянодесантній. Втім, він – «хижак» особливий…

Як правило, тактичні позивні кріпляться не за конкретною людиною, а за посадою і на обмежений час. Ще вони жодним чином не мають відповідати виглядові або вдачам свого носія. Одначе, поза ефіром і поміж собою побратими звуть один одного тим бойовим прізвиськом, яким їх мовби таврувала війна.

Тому поза межами терену бойових дій цей кріпкий чолов`яга донині лишається для побратимів грізним «Ведмедем». Чому грізним, розумієш не одразу. У нього блакитні простосерді очі, щира посмішка і голос… тихий, ласкавий. У ньому не рокоче «басовитий рик», але бринить така сила й упевненість, що мимоволі слухаєш, віриш… виконуєш! Сказав «Ведмідь»: «Все буде добре!» – значить буде! Без варіантів.

Офіцер-розвідник Максим відродився для війська після того, як став свідком та учасником подій на Майдані у Революцію Гідності. Каже, що вони мигцем перекроїли йому душу й думки. Повернувшись у рідне місто із бізнесового відрядження, наступного ж дня переступив поріг міського військкомату, а за тиждень поповнив лаву дніпровських десантників.

«Я і мої хлопці швиденько здобули кваліфікацію отаких собі «фронтових туристів». – Кепкує й не кепкує офіцер. – Бо здолали з боями десятки міст і сіл на Донбасі. Навіть зараз, закриваючи очі, іноді знехотя наново бачу калейдоскоп картинок: зруйновані хати, потрощені дерева, нажахані цивільні, тіла загиблих. Одним словом, війну бачу…»

На кожного «східного ведмедя» у нас знайдеться два своїх, які захищатимуть наші «барлоги» професійно й до останнього подиху.

Найважчі бої – за шахту «Бутівка», позиції «Зеніт» та «Вовчий міст» під Авдіївкою і Донецьким летовищем. Зіткнення з бойовиками й російськими кадровими підрозділами тривали цілодобово. Той же клятий «Вовчий міст» штурмували гарячими хвилями: атака, бій, відхід… знову штурм, і знову бій…

Вороги зосереджено розстрілювали українські позиції з танків, артилерії і мінометів. Не давала продиху їхня піхота. Щодня множилася кількість наших поранених і загиблих. А людей й без того в підрозділах бракувало катастрофічно, бо противник мав явно переважні сили.

Попри холодний розум, зрештою терпець «Ведмедю» увірвався. Обравши зручний момент, він зі своїми розвідниками під прикриттям кількох кулеметів рушив на ворожу територію. Пересувалися в сутінках відкритою місцевістю то перебіжками, то поповзом, а то і в повний зріст. Їх мовби янголи оберігали: дісталися ворожих шанців упритул непоміченими.

«За моєю командою хлопці закидали окопи і бліндажі ручними гранатами, – Розповідає Максим. – Скільки тих гранат було, пригадати вже не зможу. Наче уві сні: рвеш чеку – кидок… чека – кидок, чека – кидок… Ті орки в окопах навіть не второпали, що сталося, жодного пострілу не зробили в наш бік. Ми ж по ним висадили майже увесь боєкомплект по всьому, що тікало чи просто ворушилося. І повернулись у повному складі, без втрат та поранень…»

Таких зухвалих нальотів, вилазок, стрімких диверсій на рахунку підрозділу Максима вистачає. Ще більше – тихих, непомітних, але дуже дієвих розвідувальних виходів, унаслідок яких ворог невпинно втрачав займані ним позиції та живу силу.

«Розвідник завжди вчить своїх молодих «ведмежат», – каже Максим. – Це складна і різнобічна спеціальність. Ти повинен вміти і знати все: орієнтування, інженерну справу, фізику, хімію, психологію, бути піхотинцем, медиком, снайпером, атлетом. Ми або універсальні, або неживі солдати».

Науку «Ведмедя» за час війни засвоїли десятки тих його вихованців, які нині вже вчать інших. Тож на кожного «східного ведмедя» у нас знайдеться два своїх, які захищатимуть наші «барлоги» професійно й до останнього подиху.

Читайте нас у Facebook
Президент присвоїв звання «Герой України» двом військовослужбовцям

Президент присвоїв звання «Герой України» двом військовослужбовцям

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання «Герой України» підполковнику Дмитру Олексюку та майстер-сержанту Олегу Пришневському.

У Києві затримали хакерів, які створили фейкові акаунти керівників українських спецслужб

У Києві затримали хакерів, які створили фейкові акаунти керівників українських спецслужб

Двоє киян створювали фейкові акаунти у соцмережах та месенджерах, зокрема від імені Голови Служби безпеки та начальника ГУР МО.

росія атакувала Харків КАБами: одна людина загинула, ще дев’ять — поранено

росія атакувала Харків КАБами: одна людина загинула, ще дев’ять — поранено

Унаслідок ворожого обстрілу авіабомбами Харкова одна людина загинула та дев’ять — отримали поранення.

Внаслідок російського удару загорівся зерносклад на Чернігівщині

Внаслідок російського удару загорівся зерносклад на Чернігівщині

Після атаки ворожими безпілотниками сталася пожежа в одному з сіл Новгород-Сіверської громади. російські війська вдарили по зерновому складу.

У Повітряних Силах ЗСУ розповіли, навіщо Україні несправні F-16

У Повітряних Силах ЗСУ розповіли, навіщо Україні несправні F-16

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував питання, чи правда західні партнери можуть передавати Україні, крім іншого, ще й несправні літаки-винищувачі F-16.

В Україні задокументували понад 131 тисячу російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 131 тисячу російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 206 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 131 081 воєнні злочини росії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій відділення морської піхоти (категорія B, C)

від 25000 до 125000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського

Стрілець

від 20500 до 21500 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ

Санітарний інструктор, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Гранатометник у військову частину А4935

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область