ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Гібридні загрози, стійкість та клімат: чого очікувати Україні від стратегічної концепції НАТО-2030

Міжнародне співробітництво Новини світу та України Публікації
Прочитаєте за: 7 хв. 24 Січня 2022, 18:25

Північноатлантичний альянс — одна з ключових міжнародних організацій у сфері безпеки. Вступ України до НАТО закріплено на конституційному рівні 2019-го, а з 2020 року наша держава має статус члена Програми партнерства з розширеними можливостями. Наразі обороноздатність України залежить від розвитку співпраці з НАТО, яке надає нам політичну, фінансову та військову підтримку. За умов скупчення російських військ на кордонах з Україною НАТО є чинником стримування геополітичних апетитів Москви в Європі. Нині триває напрацювання документа, який визначатиме майбутнє Альянсу. Детальніше про перспективи Стратегічної концепції НАТО-2030 для України в матеріалі АрміяInform.

Speech by NATO Secretary General Jens Stoltenberg at the event: NATO’s outlook towards 2030 and beyond, organized by the Latvian Institute of International Affairs in co-operation with the Ministry of Foreign Affairs of Latvia and the NATO Public Diplomacy Division

Рішення про формування нової стратегічної концепції НАТО було ухвалено наприкінці 2019 року, а в червні 2020 року генсек Альянсу Єнс Столтенберг окреслив пріоритети майбутнього документа. Серед них буде більш глобальний підхід до розв’язання безпекових питань та переосмислення військово-політичного впливу Альянсу.

Це вже буде 8-й подібний документ, затверджений безпековим блоком. А саму концепцію буде ухвалено й затверджено на саміті НАТО в Мадриді 29-30 червня 2022 року. Девіз НАТО-2030 такий: «Робити сильний альянс ще сильнішим».

Першу «Стратегічну концепцію оборони Північноатлантичного регіону» було затверджено 1 грудня 1949 року. Потім документи ухвалювали відповідно у 1952, 1957, 1968, 1991, 1999 та 2010 роках. Традиційно до власне концепції додається стратегічний путівник, в якому деталізуються ключові речі нових підходів НАТО до безпеки.

Лейтмотивом концепції, згідно з наявними заявами керівництва НАТО, буде здатність блоку до дій у новому безпековому середовищі. Останнє кардинальним чином змінилося за 12 років: геополітичне посилення Росії та Китаю, підвищилася роль кібербезпеки як у повсякденному житті, так і міжнародних відносинах, дезінформаційні кампанії з втручання у внутрішні справи держав, використання енергетичного чинника як засіб політичного тиску.

Ухвалення такого вкрай важливого документа передбачає консультації як усередині Альянсу, до якого нині входять 30 держав, так і з міжнародними партнерами. Йдеться, зокрема, про членів Програми партнерства з розширеними можливостями: Австралію, Грузію, Йорданію, Україну, Фінляндію та Швецію. Такі переговори нині відбуваються й це свідчить про прагнення НАТО відкрито обговорювати спільні виклики та їхнє розв’язання з країнами, які дотримуються спільних правил.

Звісно, що ті речі, які були актуальними на думку Альянсу у 2010 році, нині зникли або видозмінилися за своєю суттю. Тоді ключовим завданням Стратегічної концепції оборони та безпеки членів Організації Північноатлантичного договору було врегулювання безпекових загроз через кризовий менеджмент, а також боротьба зі світовим тероризмом. Остання була наслідком терактів 11 вересня 2001 року з подальшими військовими операціями в Афганістані та Іраку.

Причому 12 років тому Афганістан вважався зразком розв’язання безпекових криз через залучення міжнародних організацій. Події 2021 року показали трохи іншу реальність — коли найдовша за історію НАТО війна завершилася нездатністю афганського уряду з наявною військовою підтримкою США ефективно протидіяти талібам.

А щодо міжнародного партнерства, наступна фраза взагалі нині має нереалістичний вигляд: «Співробітництво НАТО – Росії є стратегічно важливим, оскільки воно робить внесок у створення спільного простору миру, стабільності й безпеки. НАТО не становить загрози для Росії. Навпаки: ми хочемо бачити справжнє стратегічне партнерство між НАТО і Росією, і ми будемо діяти відповідним чином, очікуючи на взаємність від Росії». Нещодавні переговори в рамках Ради НАТО – Росія показали, що Альянс не пішов на поступки геополітичного шантажу Кремля, щоб надати «гарантії безпеки» з недопущення вступу Грузії та України до організації.

Навряд чи Росія є тепер тією країною, з якою можна вибудовувати стратегічні відносини. Порушення міжнародного права, окупація території Криму та частини Донецької й Луганської областей, військові втручання в Сирії, Лівії, фактичний контроль Білорусі як плацдарму для подальшого ведення гібридної війни проти Європи. Хоча не лише Росія, а й Китай були визначені НАТО як геополітичні загрози сучасності під час саміту керівників країн Альянсу в червні 2021 року.

З огляду на вищезгадані речі, очікується формування стратегії в Чорноморському регіоні. Саме там розташовані країни-члени НАТО (Румунія, Болгарія, Туреччина), а своїми агресивними діями Росія всіляко порушує норми свободи мореплавства. Наразі Брюссель має регіональні стратегії щодо Балтики та Середземномор’я, однак досі немає чітких форматів регулювання безпеки на Чорному морі.

Те ж саме стосується стійкості до гібридних загроз, які були визначені на Варшавському саміті НАТО у 2016 році. Сучасні безпекові загрози потребують переваг не лише в конвенційному протистоянні на полі бою, а й в інформаційному просторі. Як наслідок варто думати про перспективу впровадження завдань щодо національної стійкості серед країн НАТО.

Нині здатність мати «когнітивну перевагу» (битва за громадську думку) визначатиме подальшу воєнну стратегію НАТО — що й сподіваємось отримає свій розвиток у стратегічній концепції. Іншими словами, стримування ворога, який використовує не лише кулі, щоб знищити вас, а й фейки в соцмережах, полягатиме не так у реагуванні на ці дії, як у вмінні бути готовим до такого розвитку подій і діяти на випередження агресивних планів.

Зміни клімату теж можуть стати темою, якій буде присвячено окремі положення у стратегічній концепції. Це пов’язано з тим, що ця проблема вже давно перебуває на світовому порядку денному — можемо пригадати Паризьку кліматичну угоду 2015 року та міжнародний саміт у Глазго 2021 року. Але якщо ми говоримо про суто безпекові питання, то клімат безпосередньо пов’язаний з переведенням військової техніки на відновлювальні джерела енергії, запровадженням енергоефективності в арміях країн НАТО та стійкістю військових та інфраструктури до температурних змін.

Під час візиту 20 січня Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної до штаб-квартири НАТО в Брюсселі урядовиця заявила, що Північноатлантичний альянс запросив Україну до формування Стратегічної концепції НАТО-2030 разом з іншими міжнародними партнерами блоку.

«Пропозиції України до концепту, зокрема, будуть базуватися на досвіді протистояння гібридній агресії протягом останніх 7 років. Країни Альянсу вже сказали чітке «ні» агресору на його ультиматуми щодо розширення НАТО. Сподіваємося, що нова концепція дасть стратегічну ясність щодо відносин Україна – НАТО на наступне десятиліття. Ми хотіли б бачити рішучу відданість політиці відкритих дверей НАТО та посиленню східного флангу Альянсу», — зазначила Стефанішина.

24-25 січня відбудеться засідання Міжпарламентської Ради Україна – НАТО, де буде обговорено подальші кроки щодо співпраці нашої держави з Альянсом. Голова Постійної делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв підкреслив, що важливим завданням залишається поглиблення інтеграції України до Альянсу.

«Наша позиція є такою, що в новій Стратегічній концепції має бути закріплено рішення про надання Україні ПДЧ та прописана чітка перспектива членства у НАТО, і ми докладемо максимальних зусиль для того, щоб це рішення було ухвалене», — заявив Чернєв.

Спільне формування положень стратегічної концепції НАТО-2030 сприятиме створенню нових форматів безпекової співпраці як усередині НАТО, так і поза євроатлантичним світом. Все це необхідно для стримування агресивних дій тих країн, які не дотримуються міжнародного права й прагнуть знищити модель світового порядку, яка виникла після 1945 року, нав’язавши власне бачення міжнародних відносин.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Війська рф понад 300 разів вдарили по Запорізькій області

Війська рф понад 300 разів вдарили по Запорізькій області

Упродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 7 населених пунктів.

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У Чорному та Азовському морі станом на ранок 24 квітня російські військові кораблі відсутні.

Сили оборони ліквідували 1095 окупантів, знищили танки, артсистеми та ББМ: втрати рф за добу

Сили оборони ліквідували 1095 окупантів, знищили танки, артсистеми та ББМ: втрати рф за добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 28.04.24 орієнтовно становлять:

У Миколаєві внаслідок атаки дронів пошкоджено готель

У Миколаєві внаслідок атаки дронів пошкоджено готель

Внаслідок ворожого удару БПЛА по місту Миколаїв пошкоджено будівлю готелю.

Ворог вночі атакував Україну дронами з Криму та Херсонщини: деталі атаки

Ворог вночі атакував Україну дронами з Криму та Херсонщини: деталі атаки

У ніч на 28 квітня 2024 року противник атакував чотирма ударними БПЛА типу «Shahed-131/136» із мису Чауда — Крим, зенітною керованою ракетою С-300 із белгородської обл. — рф та п’ятьма безпілотниками невстановленого типу з окупованої Херсонщини.

Ситуація на фронті: на Авдіївському напрямку захисники відбили 35 атак

Ситуація на фронті: на Авдіївському напрямку захисники відбили 35 атак

Протягом минулої доби відбулося 88 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 32 ракетних та 64 авіаційних удари, здійснив 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кочегар (128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада)

від 22000 до 122000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Молодший інспектор прикордонної служби

від 20100 до 25000 грн

Миколаїв

Державна прикордонна служба України

Стрілець-снайпер, розвідник

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Стрілець роти охорони

від 20100 до 120100 грн

Чугуїв, Харківська область

Діловод, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область