ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Знову «капітан», але з позивним «Моцарт»

MilitaryArt Публікації
Прочитаєте за: 6 хв. 1 Грудня 2021, 9:26

У жовтні-листопаді в Києві та області відбулися зйомки художньої кінострічки «Обмін»  режисера Володимира Харченка-Куликовського. Одну з головних ролей зіграв відомий актор Дмитро Лінартович, знайомий глядачам за фільмами «Той, хто пройшов крізь вогонь», «Гетьман», «Осінні спогади», «Толока». На запрошення журналістів АрміяInform актор завітав до пресцентру Інформаційного агентства.

— Дмитре, про що фільм?

— Хоча кінострічка матиме військову тематику, вона все ж про одвічні загальнолюдські цінності, про історію двох сімей, стосунки батьків та дітей на тлі російського вторгнення в Україну.  Центральна постать фільму —звичайний лікар, який творить добро, допомагаючи хворим  у приватній клініці. Його син бере участь у бойових діях на Сході країни та потрапляє в полон до бойовиків, які за його звільнення вимагають викуп. І лікар полишає свою роботу та вимушений їхати на Донбас у пошуках можливостей визволення сина. 

І ось тут у батька відбувається не лише адаптація до незвичного для нього середовища військових людей, а й переоцінка життєвих цінностей. На шляху героя фільму трапляються різні ситуації, до яких, звісно, він не був готовий. 

Фільм також і про любов, адже, крім війни, є взаємовідносини між людьми. Є любов і до рідної землі, і батька до сина. Повністю розкривати сценарій не буду, але зазначу, що глядача очікуватиме у фіналі happy end.

Як ти потрапив до творчої групи і яка роль дісталась тобі?

— Одного дня асистентка з підбору акторів, знаючи, що я маю досвід зйомок у фільмах на військову тематику, зателефонувала мені і запропонувала взяти участь у пробах на роль командира розвідувального добробату майбутнього фільму. До того ж порадила прихопити із собою гітару. Я був приємно вражений цим запрошенням і розпочав підготовку. Ніч напередодні  не спав: прочитав сценарій, вивчив монолог, намагаючись влізти в шкуру свого героя і створити його характер.

І ось наступного дня приїжджаю на кіностудію імені Олександра Довженка, заходжу до зали, де сидять режисери,  асистенти та інші творчі працівники. Ловлю на собі їхні оцінюючі погляди  і відчуваю повну свободу. Не роздумуючи, розчохляю гітару і виконую першу пісню, другу… У мене створюється враження, що відбувається не кінопроби на роль, а справжнісінький концерт, і «глядачі» вимагають наступну композицію. Після третьої  роблю паузу і пропоную послухати заключну пісню, після чого можна перейти і безпосередньо до ролі. Та після четвертої режисер просить, щоб я ще виконав якусь народну пісню, але спокійним лагідним голосом. І я мусив виконати його  прохання.

— До обговорення ролі справа дійшла?

— Звичайно (усміхається). Після монологу, який я вивчив за ніч, поговорили про суто військові речі. Для мене це було не важко, тому що, крім строкової служби, яку я свого часу пройшов, у мене був ще мобілізаційний період із вишколом, хоча й коротким, на Рівненському полігоні. Серед моїх друзів чимало тих, хто пройшов хрещення вогнем на передовій, зокрема й розвідників. На моєму рахунку десятки творчих виступів перед нашими захисниками, години спілкування з ними. Тобто армійське середовище для мене не є чимось далеким і незнайомим. Спілкування з творчою групою фільму було досить жвавим і насиченим. Я залишав залу з приємним почуттям. А за деякий час мені зателефонували і повідомили, що я затверджений на роль, і навіть вигадали  прізвисько моєму герою  — «Моцарт».

— Якщо  твій герой має такий позивний, то це припускає, що у фільмі, як мінімум, пролунає пісня…

У відзнятому матеріалі є сцена, коли бійці втомлені сплять, а комбат тихенько співає:

Місяць на небі, зіроньки сяють,

Тихо по морю човен пливе.

В човні дівчина пісню співає,

А козак чує, серденько мре.

Не готовий сказати, чи залишиться цей епізод у кінцевому варіанті кінострічки, але він відзнятий.

Є у фільмі й військовий капелан отець Димитрій, який не лише задовольняє духовні потреби наших бійців, а й стоїть на захисті власне людини у військовому однострої, на захисті її людяності та гідності. Я написав пісню «Молиться капелан» і маю намір запропонувати  продюсеру, щоб використати її у фільмі. Тому, збираючись до вас на зустріч, прихопив гітару і готовий презентувати вашим читачам цей твір. Отже, прем`єра пісні «Молиться капелан».

Дмитре, ти демобілізувався у званні «солдат». Свого часу у фільмі «Той, хто пройшов крізь вогонь» у твого героя було звання «капітан». У нинішньому тебе «підвищили» у званні?

Ні, все ще залишаюся капітаном. Можливо, колись хтось із режисерів і підвищить мене у званні. Але це не принципово, головне, щоб роль була цікавою і припадала, як кажуть, до душі.

Навіть те коротке перебування у військовому колективі під час мобілізації, спілкування з ветеранами війни допомогли тобі в роботі над роллю командира добробату?

Як актор я привчив себе вивчати людей, їхні характери, взаємовідносини, зокрема й військових. Деякі вчинки наших бійців я пропускаю крізь себе, ставлю себе на їхнє місце. У мене десь усередині існує така собі «скарбничка», де я відкладаю епізоди з життя військових, які мене зачепили, які не залишили байдужим. І, повірте, все це я дістаю, коли працюю над роллю. 

Коли людина потрапляє на лінію зіткнення, на передову, крім мотивації протистояти ворогу, існує ще інстинкт самозбереження, присутній страх. Коли люди про це розповідають, я замовкаю і уважно слухаю, аби зрозуміти психологічний стан солдата, офіцера під час бою. Навіть погляд ветерана може багато розповісти. Це дуже допомагає зіграти роль військового без фальші. Я люблю досліджувати долі тих, хто пройшов війну, хто повертається до мирного життя зі складним фронтовим багажем. Ці дослідження, наприклад, допомогли мені в роботі над роллю у фільмі «Осінні спогади» про  українського активіста, волонтера, добровольця АТО Анатолія, який після поранення приїжджає на лікування до Західної України.

Як вийшло в мене з роллю комбата добробату, говорити, мабуть, ще зарано…

  Наше спілкування відбувається напередодні 30-річчя Збройних Сил України. Знаю, що ти не лише зберігаєш військову форму як пам’ять про службу, а й перебуваєш у постійній готовності підтримати військо своєю пісенною та акторською творчістю.

 Мені за честь виступати у військових частинах, навчальних закладах, госпіталях. Коли надходить від якогось колективу запрошення, відкладаю всі справи і збираюсь у дорогу. Отже, тішусь від того, що причетний до багатотисячної армії мистецької підтримки наших захисників. Виступаючи перед військовими, я завжди кажу: якби не ви, то й не ми… Але не менш важливим для мене  своєю творчістю донести цивільним людям правду про героїзм і самопожертву наших захисників. Ми не повинні забувати, що війна не скінчилась.  

Фото з архіву Дмитра Лінартовича

Відео Андрія Суворова

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині при в’їзді у Надеждівку Білозерської громади встановили меморіал на честь визволителів села.

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Прокурорам вдалося ідентифікувати військовослужбовця рф, причетного до вбивства капітана судна у Голій Пристані на Херсонщині.

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Президент України Володимир Зеленський подякував Австралії за оголошений новий пакет підтримки для нашої держави і людей.

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

На Бахмутському напрямку українські прикордонники знищили два мотоцикли загарбників.

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Українці пройшли сьогодні ще один масований ракетний удар — 34 російські ракети різних типів. Основна мішень — це енергетика, різні об’єкти галузі: і електроенергетика, і об’єкти для транзиту газу. Саме ті газові об’єкти, від яких залежить, зокрема, безпека постачання в Євросоюз.

Українська авіація 16 разів завдала ударів по військах рф

Українська авіація 16 разів завдала ударів по військах рф

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 16 районах зосередження особового складу противника.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій категорії С

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Командир артилерійського взводу

від 23600 до 123600 грн

Луцьк, Волинська область

Кулеметник

від 21000 до 21000 грн

Звенигородка

Військова частина А7325

Офіцер запасу ЗСУ

від 23000 до 130000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Кулеметник

від 21000 до 121000 грн

Вознесенськ

Військова частина А2734