ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Правда про таємниці страв козацького «спецназу»

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 14 Листопада 2021, 7:43

Складно порахувати, від якої кількості начебто «справжніх та стародавніх» рецептів козацької кухні нині потерпає наш інформаційний простір. Найстражденніші з них так звані секрети приготування кулешу. Утім, перевірити, які з них справжні, а які є осучасненими доволі  легко. Варто тільки трохи поцікавитися булим побутом січовиків…

Три факти, які визначали козацьку кухню

Перший. Запоріжці були свідомо ревними православними християнами. Так, більш ніж 150 діб на рік вони постилися (Великий, Петрів, Успенський та Різдвяний пости). Це означає, що вони довго не вживали скоромної їжі (м’ясо тварин і птиці, жири та молочні продукти). Гастрономічний аскетизм був для них звичкою.

Другий. Січовики на всій території сучасної України вели або табірне, або ж похідне життя. Землеробством вони не займалися, тож залежали від постачання борошна та круп, деяких овочів. Виняток становила риба. Рибальський промисел був серед козаків поширеним явищем, і вони самостійно себе повністю забезпечували рибою, кав’яром (соленою ікрою риби), риб’ячим жиром, які, знову ж таки з огляду на велику кількість днів посту, посідали в їхньому раціоні значне місце. Соління й квашення овочів та фруктів серед них не прижилося.

Третій. Рейдові та сторожові загони запоріжців не обтяжували себе чималими обозами, віддаючи перевагу в’юкам на підмінних конях. Отже, у походи вони із собою брали обмаль провіанту. Як правило, то були борошно для хлібних коржів, сушені й в’ялені риба, гриби та м’ясо, сало й спеціально оброблене пшоно. Домішками для страв слугували дикі щавель, цикорій, кропива, стебло ревеню, листя кульбаби, пагони іван-чаю, черемша…

До речі, картоплю запоріжці куштували хіба що трофейну. Розповсюдження на теренах України вона набула з кінця XVIII сторіччя.

Справжні рецепти запорізьких кулешів

Отже, запорізькі козаки в походах найчастіше робили кулеші на основі сушених та в’ялених риби або м’яса. Тому справжній козацький куліш — це пара жмень спеціально підготовленого пшона, джерельна вода, дичина або сушене м’ясо, за їхньої відсутності — сушена або свіжа риба, їстівні сушені й свіжі гриби із коріннями, дикі цибуля й часник.

Звичайно ж, сучасні версії рецептів кулешу дозволяють включати в його приготування будь-яке м’ясо із салом, копченості, картоплю, овочі, зелень і гриби, спеції. Але головний секрет кулешу козаків злободенний і понині. Про нього не відають навіть деякі популярні на всіляких масових гуляннях кашовари — творці надсмачних кулешів…

Головний секрет стародавнього кулешу січовиків

Пшоно́ насіння проса, очищене від зовнішньої оболонки і луски. Цей продукт джерело великої кількості вітамінів і мікроелементів, рослинних білків і вуглеводів, клітковини. Належить до числа продуктів, які підвищують імунітет і сприяють здоров’ю. Технологія вироблення пшона обумовлена особливостями будови зернівки проса. Зерна проса покриті квітковими оболонками, які щільно облягають ядро. При лущенні квіткові оболонки, які не мають харчової цінності, порівняно легко відокремлюються від ядра.

Секрет козацького кулешу полягав саме в обробці проса ще до того, як вирушали в похід. Передбачав він три етапи. Насамперед зерно лущили скалкою через тканину, відділяючи неїстівну оболонку, яка, крім того, становила чверть зайвої маси продукту. Потім пшоно злегка пропарювали, щоби його пом’якшити перед заключним етапом, що являв собою обсмаження пропарених зерен у невеликій кількості олії до їхнього повного зневоднення.

Після того пшоно не тільки гарно зберігалося й швидко розварювалося, а й містило в собі олію,  що позбавляло рейдове козацтво необхідності возити із собою будь-яку, окрім води у бурдюках, рідину. На додаток — обсмажене пшоно додавало кулешу неперевершеного присмаку.

І ще одна, так би мовити, хитрість — куліш не заправляли салом, а готували на ньому. Тобто спочатку сало витоплювалось до шкварок, потім у ньому обсмажували м’ясо, додавали воду, а останніми в казан сипали пшоно, гриби та коріння. Якщо, окрім пшона, основою страви була риба — останньою додавали в густий суп саме її.

Куліш це суп чи каша?

Швидше за все, куліш козачого «спецназу» таки був густим супом. Це логічно, оскільки його першими їли члени козацьких загонів, які виступали проти «степових людоловів» — набігів невеликих орд татар і ногайців, що спеціалізувалися на викраденні людей у рабство. У XVII ст. ймовірність стати їхньою живою здобиччю була найбільшим кошмаром для мешканців безмежних земель, що відомі як Дике поле.

А важливою умовою ефективності «загонів швидкого реагування» козаків була здатність їхніх учасників буквально за лічені хвилини зібратися і рушити на допомогу людям. Похід міг зайняти не одну добу, а отже, його учасники, незважаючи на поспіх, неодмінно потребуватимуть хоча б короткого відпочинку і, зрозуміло їжі. Причому, не будь-якої, а гарячої, калорійної і максимально швидкої в приготуванні.

Фото із відкритих джерел

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
@armyinformcomua
Встановлено особу військового рф, який зґвалтував місцеву мешканку під час окупації Херсонщини

Встановлено особу військового рф, який зґвалтував місцеву мешканку під час окупації Херсонщини

Офіс генерального прокурора завершив розслідування ще одного воєнного злочину російських загарбників.

Війська рф з 21 серпня втратили в районі Добропілля вже понад 12 тисяч осіб — Президент

Війська рф з 21 серпня втратили в районі Добропілля вже понад 12 тисяч осіб — Президент

З початку контрнаступальної операції Сил оборони в районі Добропілля російські загарбники втратили там вже понад 12 тисяч своїх військових.

«Двічі дивився в очі смерті» — історія «Колючого», який повернувся на службу попри важкі поранення

«Двічі дивився в очі смерті» — історія «Колючого», який повернувся на службу попри важкі поранення

Українському захиснику з бригади «Форпост» довелося двічі зазирнув в обличчя смерті, проте, попри отримані поранення він повернувся до лав Сил оборони.

Вичекали, поки зберуться в купу: штурмовики «Скелі» влаштували ідеальну засідку на групу росіян

Вичекали, поки зберуться в купу: штурмовики «Скелі» влаштували ідеальну засідку на групу росіян

У Новоторецькому бійці 425-го окремого штурмового полку «Скеля» влаштували успішну засідку на ворожу штурмову групу. Вони дочекалися, поки четверо окупантів зберуться разом, після чого знищили їх вогнем зі стрілецької зброї та FPV-дронами.

Денис Шмигаль: Кабмін спрямував понад 36 млрд гривень на потреби Міноборони

Денис Шмигаль: Кабмін спрямував понад 36 млрд гривень на потреби Міноборони

У середу, 8 жовтня, Кабінет міністрів спрямував понад 36 млрд гривень на потреби Міністерства оборони.

На Волині викрили схему з незаконного переправлення ухилянтів за кордон

На Волині викрили схему з незаконного переправлення ухилянтів за кордон

Правоохоронні органи викрили на Волині організаторів ще однієї схеми з незаконного переправлення за кордон військовозобов’язаних чоловіків.

ВАКАНСІЇ

Сержант із матеріального забезпечення, військовослужбовець

від 23500 до 58500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Командир машини

від 25000 до 125000 грн

Вся Україна

Морська піхота ЗСУ

Стрілець

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Дружківка

Старобільський РТЦК та СП

Оператор ПТРК 23 ОМБр

від 20800 до 190000 грн

Вся Україна

23 ОМБр

Водій-механік кат. В, С, D, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

--- ---