ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Модернізація комплексів ППО: що пропонують вітчизняні виробники

Озброєння та техніка Публікації
Прочитаєте за: 9 хв. 2 Листопада 2021, 17:40

Інформаційне агентство АрміяInform продовжує розповідати про підприємства вітчизняної «оборонки», про їхній виробничий потенціал, науково-технічні розробки, новинки ОВТ. При цьому ми в жодному разі не лобіюємо інтереси окремих виробників ані державної, ані приватної форм власності. Наша мета — об’єктивно та неупереджено розповісти про наявні у вітчизняних підприємств «оборонки» можливості для технічного підсилення війська.

Сьогодні мова піде про ТОВ «Оборонні технології» (входить до складу ГС «Ліга оборонних підприємств України»), яке є відносно молодим приватним підприємством — засноване у 2015 році під час активної фази бойових дій на Донбасі. Його спеціалізація — ремонт комплексів ППО, зокрема зенітних ракетних комплексів С-300, ЗГРК «Тунгуска» та інших. Про варіанти модернізації ЗРК, виробничу базу, портфель замовлень, географію міжнародної діяльності й не тільки, нашому кореспондентові в ексклюзивному інтерв’ю розповів директор ТОВ «Оборонні технології» Дмитро Усенко.

Директор ТОВ «Оборонні технології» Дмитро Усенко

 Відпрацьовано універсальне рішення, яке підходить для заміни будь-яких «чарунок» комплексу С-300

 — Ремонт і модернізацію якої техніки ППО здатне здійснювати підприємство?

— Ми спеціалізуємося на  ремонті і модернізації техніки ППО, зокрема зенітного ракетного комплексу «Стріла-10», зенітного гарматно-ракетного комплексу «Тунгуска», зенітної самохідної установки ЗСУ-23-4 «Шилка» та зенітною ракетного комплексу С-300. До речі, саме ремонт та проведення часткової модернізації ЗРК С-300 було одним із перших наших замовлень.

— Який попит на ремонт комплексів ППО нині на ринку?

— Аналізуючи бойові дії на сході України та військові конфлікти в гарячих регіонах світу, ми переконалися: значущість засобів ППО важко переоцінити. А саме — зенітних ракетних комплексів ближньої дії. Відповідно, є потреба в обслуговуванні та ремонті цих зразків озброєння.

Комплекси ППО тривалий час експлуатуються у військах, в середньому 30-35 років, чимала частина з них потребують поглибленого ремонту, відповідно до закладених у цю техніку вимог. Наше підприємство нині здатне не лише виконати ремонт багатьох комплексів ППО, а й частково модернізувати їх із заміною старої елементної бази часів СРСР на сучасну.

— У вас є варіанти модернізації зенітних ракетних комплексів С-300?

— Так, у нас уже відпрацьовано універсальне рішення, яке підходить для заміни будь-яких «чарунок» комплексу С-300. Трохи поясню детальніше: на цьому ЗРК понад п’ять тисяч таких чарунок, у кожній з яких використана стара радянська елементна база. Для зменшення їхньої загальної кількості наші фахівці розробили сучасний модуль — плату, на якій встановлений процесор. Цей модуль адаптований для запису будь-якої інформації та для її обробки за необхідними алгоритмами. Припустімо, сьогодні потрібна чарунка номер один, ми записуємо на модуль інформацію під вимоги до неї та вставляємо модуль на місце чарунки номер один. Це прискорює процес та обсяг обробки інформації, а також підвищує якість ремонту та надійність експлуатації всього комплексу.

Крім того, наші фахівці також розробили нові індикаторні системи на ЗРК С-300. Це новий VGA дисплей, а не електровакуумні трубки, які вже зняті з виробництва, а ті, що встановлені раніше, вже вичерпали терміни своєї експлуатації. При цьому зважте на те, що встановити пристрій на сучасній елементній базі обходиться дешевше, ніж відремонтувати стару.

Є у нашого колективу ще одна пропозиція щодо модернізації ЗРК С-300ПТ, який є транспортним варіантом. Ідеться про переведення комплексу на сучасну вітчизняну самохідну колісну базу, що підвищить їхню живучість та покращить ефективність бойового застосування.

Довідково

Промислова база підприємства «Оборонні технології» дає змогу виконувати діагностику всіх елементів і вузлів комплексів та систем озброєнь ППО. Також компанія пропонує нові рішення із заміни окремих так званих чарунок, вузлів і блоків на нові. Це дає можливість проводити модернізацію ЗРК, застосовувати рішення на новій елементній базі.  

 

— Які виробничі потужності підприємства?

— За умови повного завантаження виробництва упродовж року «Оборонні технології» здатні провести середній ремонт близько 15 одиниць «Тунгусок», таку ж кількість «Стріл-10» та «Шилок», а також один ЗРК С-300.

ЗРК С-300ПТ, який є транспортним варіантом, пропонується перевести на сучасну вітчизняну самохідну колісну базу, що покращить ефективність її бойового застосування.
 

 В інтересах іноземного замовника суттєво модернізували «Тунгуску»

 — А яка ситуація із запасними частинами до комплексів ППО радянського виробництва?

— Це дуже актуальне питання. Нині на ринку відсутні більшість запасних частин та елементної бази для ремонту ЗРК. А ті запасні елементи й деталі, що пропонуються постачальними структурами та компаніями, мають походження 70-80-х років минулого століття.

 

Вихід з такої ситуації фахівці компанії знайшли й уже впровадили під час виконання іноземного контракту з ремонту та модернізації  «Тунгуска-М». Компанія напрацювала технології переведення штатної апаратури на новітні технології. Зокрема, на «Тунгуска-М» встановили розроблені компанією нові пристрої обробки та індикації, замінили застарілі засоби зв’язку, обладнали адаптивною сучасною навігаційною системою, а ненадійні газотурбінні агрегати живлення замінили на економні дизель-генератори з власним ноу-хау. Здійснені вдосконалення дали змогу значно відновити ресурс цього комплексу, підвищити надійність та живучість в умовах сучасного протиповітряного бою. Результати експлуатації відремонтованих машин у критичних кліматичних умовах підтвердили надійність конструктивних рішень та правильність обраної стратегії щодо вдосконалення технологій модернізації.

 

– Яку саме сучасну елементну базу встановлюють на зенітний гарматно-ракетний комплекс «Тунгуска»?

– Фахівці ТОВ «Оборонні технології» насамперед приділили увагу осучасненню індикаторних систем. Зокрема, в зенітній самохідній установці ЗГРК «Тунгуска» встановили сучасні індикаторні блоки, які можуть функціонувати в різних режимах, тобто стали багатофункціональними. Актуальність такої заміни обумовлена тим, що основними елементами наявних аналогових індикаторів є монохромні електронні променеві трубки (ЕПТ), системи відхилення, високовольтні трансформатори, помножувачі напруги, випуск яких підприємствами промисловості давно припинений, а запаси поступово вичерпуються.

 

Відтепер перед особами бойових обслуг комплексу замість ЕПТ розміщено нові кольорові рідкокристалічні дисплеї. Це дозволяє покращити ергономічні властивості індикаторних блоків, розширити їхню функціональність, покращити характеристики безвідмовності роботи блоків системи індикації (за рахунок кращої надійності сучасних пристроїв у порівнянні з тими елементами, що використовуються штатно), зменшити кількість налаштувань, регулювань та зменшити номенклатуру елементів комплектів запасних частин (за рахунок використання в різних блоках однотипного апаратного забезпечення з різним програмним, тобто один пристрій замість десятків типів елементів: системи відхилення, спеціалізовані високовольтні трансформатори, помножувачі напруги тощо. – Авт). Також перехід на сучасні дисплеї суттєво зменшив енергоспоживання апаратури, що в рази зменшує вагу блоків живлення та вивільняє місце для встановлення нового обладнання для реалізації додаткових корисних функцій.

При цьому варто зауважити, що апаратні та програмні рішення, ухвалені при розробці цих блоків, є універсальними, тобто можуть застосовуватися при ремонті та модернізації інших комплексів.

– Дмитре Миколайовичу, а щодо обладнання комплексу сучасними пристроями роботи з системою глобального позиціювання?

– Інженери нашої компанії вже обладнали «Тунгуску» такими пристроями. Вони дозволяють екіпажу, як то кажуть, краще орієнтуватися у просторі, швидко визначивши своє місцеперебування на цифровій мапі місцевості з вказуванням поточних координат. При цьому головна – командирська машина, може бачити розташування решти машин батареї відносно неї, відповідно є можливість визначити підлеглим сектори відповідальності для ведення стрільби.

Цифрова карта місцевості та матриця рельєфу висот дозволяє проводити розрахунки зон видимості радіолокатора бойової машини на малих та гранично малих висотах польоту цілей з урахуванням кутів закриття місцевості. Це дозволить здійснювати оптимальний вибір позиції для максимальної реалізації зони ураження та підвищення ефективності виконання бойових завдань. Крім того, з використанням цифрової карти місцевості можуть проводитися розрахунки, необхідні для здійснення маршу (маршрут, тривалість, середня швидкість, необхідна кількість палива тощо).

 

Також важливо, що у програмне забезпечення комплексу інтегрована інтерактивна електронна документація для виконання його технічного обслуговування. Зокрема, фахівці компанії розробили діагностичну апаратуру для швидкого виявлення несправностей та їхнього оперативного усунення. Наприклад, раніше на платі, яка нараховувала сотні реле, аби встановити яке з них вийшло з ладу, необхідно було «продзвонювати» кожне окремо. На це витрачалася не одна година. Тепер же ця процедура виконується набагато швидше, упродовж 10-15 хвилин, завдяки створенню окремого діагностичного пристрою, який видає сигнали управління та контролює вихідні сигнали.

Отже, застосування інженерами нашої компанії сучасної елементної бази та просунутого софту дозволяє значно підвищити інформованість обслуг, збільшити швидкість ухвалення рішень, що зі свого боку суттєво підвищує оперативність та якість виконання поставлених бойових завдань.

«Тунгуска» має значний потенціал для подальшої модернізації. Зокрема, йдеться про автоматизацію процесів виявлення та супроводження цілей, подальшу оптимізацію процесів бойової роботи обслуг за рахунок взаємодії машин у групі.

Довідково

ЗГРК «Тунгуска» – тактичний зенітний гарматно-ракетний комплекс, призначений для протиповітряної оборони механізованих та танкових частин під час маршу і на всіх стадіях бою. Він має суцільну зону ураження (без «мертвої» зони, характерної для зенітних ракетних комплексів), що досягається послідовним обстрілом цілі спочатку ракетами, а потім гарматами. Вогонь із гармат може вестися як з місця, так і з ходу, а пуск ракет – тільки з місця, у крайньому разі – з коротких зупинок.

При цьому хочу наголосити, що «Тунгуска» має значний потенціал для подальшої модернізації. Зокрема, йдеться про автоматизацію процесів виявлення та супроводження цілей (оцифровування та автоматизована обробка інформації про повітряну обстановку для пришвидшення ухвалення рішення на застосування комплексу), подальшу оптимізацію процесів бойової роботи обслуг за рахунок взаємодії машин у групі (кожна з них має доступ до інформації про повітряну обстановку та може вмикати передавач лише в момент отримання команди на знищення повітряного об’єкта, аби не «засвітитися» передчасно та не наразитися на ураження у відповідь).

— І наостанок. Який портфель замовлень у підприємства? Ви нині більше орієнтовані на внутрішній чи зовнішній ринок?

— Чимале замовлення від вітчизняного військового відомства ми отримали у 2019 році. Тоді виконали середній ремонт шести комплексів «Тунгуска». Підкреслю: якісно й у визначені терміни. Були замовлення від Міноборони й у попередні роки, правда менші. Цього року, поки що, є лише сподівання на замовлення. Тож у портфелі замовлень 2021 року підприємства лише іноземні контракти. До речі, попри те, що наше підприємство працює на ринку ОВТ лише з 2015 року, «Оборонні технології» вже знають у 5 країнах світу. До речі, для розширення своїх позицій на ринку ремонту й модернізації ОВТ ми плануємо стати профільним підприємством з ремонту спеціальної інженерної техніки.

Фото Дмитра Юрченка

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині при в’їзді у Надеждівку Білозерської громади встановили меморіал на честь визволителів села.

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Прокурорам вдалося ідентифікувати військовослужбовця рф, причетного до вбивства капітана судна у Голій Пристані на Херсонщині.

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Президент України Володимир Зеленський подякував Австралії за оголошений новий пакет підтримки для нашої держави і людей.

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

На Бахмутському напрямку українські прикордонники знищили два мотоцикли загарбників.

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Українці пройшли сьогодні ще один масований ракетний удар — 34 російські ракети різних типів. Основна мішень — це енергетика, різні об’єкти галузі: і електроенергетика, і об’єкти для транзиту газу. Саме ті газові об’єкти, від яких залежить, зокрема, безпека постачання в Євросоюз.

Українська авіація 16 разів завдала ударів по військах рф

Українська авіація 16 разів завдала ударів по військах рф

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 16 районах зосередження особового складу противника.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир взводу

від 24000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Кулеметник (за контрактом ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Старший інспектор прикордонної служби

від 25000 до 30000 грн

Бориспіль

Київ, ОКПП ДПСУ

Психолог

від 20000 до 50000 грн

Кременчук

Військова частина 2240 НГУ

Діловод служби пального та мастильних матеріалів

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Вогнеметник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ