ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Екстремальний «семплінг», ворожий фугас і ювелірна посадка Мі-8, або Як відбувається практична фаза оцінки НАТО 2 рівня українських підрозділів

Навчання та тренування Новини Репортаж
Прочитаєте за: 4 хв. 29 Вересня 2021, 15:48

На Львівщині триває оцінка НАТО 2 рівня наших підрозділів. Міжнародна група фахівців-оцінювачів мала нагоду спостерігати за відмінною командною роботою воїнів підрозділу РХБ захисту, саперів та десантників. Адже в межах оцінювання вони відпрацьовували низку завдань у тісній взаємодії.

Перше завдання – це проведення блокувально-пошукової операції. За сценарієм навчання десантний підрозділ, підсилений фахівцями РХБЗ та оперативного забезпечення, на бронетехніці висунувся в заданий район. На шляху слідування вони наштовхнулися на заблоковану дорогу і юрбу обурених «місцевих», роль яких виконували військовослужбовці підрозділу OPFOR. Завданням зведеної групи було розблокувати дорогу, продовжити слідування у визначний квадрат. Командир десантників виявився ще й дипломатом, поки його воїни зайняли оборону й уважно спостерігали за оточенням, офіцер вступив у переговори з лідером протесту. Виявляється, місцеві були налякані присутністю військових і потерпали через брак питної води та їжі. Марунові берети не лише змогли погасити конфлікт та продовжити рух, але й поділилися з «місцевими» їжею та водою із власних запасів, здобувши прихильність населення. Такий сценарій є доволі буденним для сучасних військових конфліктів.

Наступне завдання також було спільним: за ввідною, у визначеному районі розташовувалась база бойовиків, де у спеціальній лабораторії «погані хлопці» виготовляли бойові отруйні речовини. Першими до справи приступили десантники. Вони блокували район і приступили до зачистки будівлі. Коли «бойовиків» було знешкоджено, марунові берети ще раз прочесали споруду і виявили два джерела небезпеки: саму підпільну лабораторію і саморобний вибуховий пристрій. Коли безпеку району було забезпечено, до справи приступили сапери. Група оперативного забезпечення прибула на бронеавтомобілі «Новатор». Вдягнений у вибухозахисний костюм EOD-9 виробництва канадської компанії Med-End український сапер ще раз провів інженерну розвідку будівлі, і, не виявивши більше вибухових пристроїв, шляхом підриву знищив фугас.

Завершальна місія була за воїнами-хіміками. Адже для виявлення та класифікації загрози вони мали провести так званий семплінг — відбір зразків матеріалів та речовин, які були знайдені в лабораторії. Для цього фахівці РХБЗ використовували повністю ізольовані захисні костюми із системою дихання повітрям замкненого типу. За протоколом дій, хімік-розвідник, який здійснює відбір проб, повинен досягнути повної  чистоти відбору зразків. Асистент, який допомагає в цьому, має укомплектований герметичний бокс із контейнерами та ємностями для проб. Кожен зразок додатково обробляється, щоб у лабораторних умовах провести чистий аналіз. Робота повинна бути зроблена акуратно, адже будь-який сторонній домішок у відібраних зразках може вплинути на результати проведеного тесту. А отже, і на підбір хімічних реагентів, якими можна знешкодити отрути у виявленій лабораторії.

Читайте також:

Коли завдання було виконано і всі зразки упаковано у спеціальний транспортний контейнер, спільна бронегрупа десантників, саперів та хіміків вирушила далі у визначений квадрат. Втім, дістатися до місця без пригод не вийшло. Дорогою колону обстріляли із засідки. Українські воїни на ходу подавили вогонь противника з озброєння бойових машин та стрілецької зброї. Але внаслідок вогневого контакту з противником у підрозділі РХБЗ з’явилось двоє поранених. «Легкий», із пораненням у ногу, надав собі першу домедичну допомогу сам, скориставшись індивідуальною аптечкою. А от із «важким», який зазнав кульового поранення в груди, довелося поратись бойовому медику підрозділу. Просто в кузові вантажівки медик почав відпрацювання необхідного медичного протоколу і по рації здійснив запит на медичну евакуацію «трьохсотого» повітряним шляхом. Пілоти армійської авіації, які забезпечили транспортування пораненого, зробили філігранну роботу, посадивши гелікоптер на завчасно перекрите з усіх боків перехрестя автомобільних доріг.

– Сьогодні мої підлеглі продемонстрували відмінні професійні дії та здатність до командної роботи як в середині нашого колективу, так і з іншими дружніми підрозділами, – прокоментував дії військовослужбовців командир взводу РХБ розвідки старший лейтенант Олександр Теліженко. – На кожну раптову зміну обстановки особовий склад реагував професійно та злагоджено. Недаремно ми стільки тренувалися та готувалися. Діємо як один добре налаштований механізм. І я цілковито переконаний, що професійну роботу гідно оцінить міжнародна група фахівців оцінки НАТО 2 рівня.

Фото автора

Відео: Ігор Боєв

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сапери підрозділів Міноборони за тиждень розмінували понад 6 кілометрів автодоріг

Сапери підрозділів Міноборони за тиждень розмінували понад 6 кілометрів автодоріг

Групи розмінування підрозділів Міністерства оборони України за тиждень очистили від вибухонебезпечних залишків війни ще понад 8,5 гектарів місцевості та понад 6 кілометрів автодоріг.

Дрони та боєприпаси на майже $12 млн: Канада оголосила про додаткову військову допомогу Україні

Дрони та боєприпаси на майже $12 млн: Канада оголосила про додаткову військову допомогу Україні

За результатами засідання Контактної групи з питань оборони України «Рамштайн» міністр національної оборони Канади Білл Блер оголосив про нову масштабну військову допомогу Україні. Загальний обсяг допомоги — майже 12 мільйонів доларів.

Дмитро Плетенчук про нічний обстріл: росармія втретє за пів року застосувала підводні ракетоносії

Дмитро Плетенчук про нічний обстріл: росармія втретє за пів року застосувала підводні ракетоносії

Під час сьогоднішньої нічної атаки по Україні окупанти змінили тактику: через страх втратити свої надводні ракетоносії, вони вивели в Чорне море підводні носії «калібрів». За пів року — це третє застосування підводних ракетоносіїв.

Ворог завжди завищував тактико-технічні характеристики «калібрів» — речник

Ворог завжди завищував тактико-технічні характеристики «калібрів» — речник

Тактико-технічні характеристики крилатих ракет «калібр» ворогом у інформаційному полі завжди були трішки завищеними.

Обстріли України: за добу ворог атакував 129 населених пунктів

Обстріли України: за добу ворог атакував 129 населених пунктів

За минулу добу російські війська обстріляли територію 12 областей України, ворожих атак зазнали 129 населених пунктів.

Іспанія надає Україні ракети для Patriot та планує до відправки танки Leopard

Іспанія надає Україні ракети для Patriot та планує до відправки танки Leopard

Іспанія направить до України ракети до Patriot великої дальності, які невдовзі прибудуть на базу матеріально-технічного забезпечення.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 35000 до 100000 грн

Київ

129 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Оператор взводу радіоелектронної боротьби

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша

Електрик відділення зв’язку

від 25000 до 40000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Діловод, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Стрілець-снайпер

від 22000 до 120000 грн

Краматорськ

81 окрема аеромобільна Слобожанська бригада Десантно-штурмових військ Збройних Сил України

Водій

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО