Війна змінюється кожні чотири місяці Боєць «Кібер» є пілотом БПЛА ACS-3. Цей апарат може літати до 16 годин. — Сам комплекс називається…
У 2018 році вони одними з перших перейшли на нову систему харчування за Каталогом. Тож, як наразі продукти потрапляють від постачальника до військової їдальні, а згодом і готова смачна їжа на солдатський стіл в одному з найпотужніших навчальних центрів ЗСУ, дізнавався кореспондент АрміяInform.
Від постачальника до армійського складу
Загалом продукти до 169-го навчального центру Сухопутних військ ЗСУ постачальник доставляє один раз на тиждень.
— Начальник продовольчого складу отримує їх відповідно до накладних і перевіряє якість. У разі виявлення неякісних продуктів — він не приймає їх і відправляє до постачальника. А той повинен негайно їх замінити, — розповів начальник продовольчої служби однієї з військових частин 169-го навчального центру Сухопутних військ ЗСУ капітан Вадим Білошин. — Приймаючи продукти, начпрод обов’язково їх переважує. І якщо зазначена вага відповідає дійсності, розміщує їх у відповідних цехах.
Як зазначають у навчальному центрі, для м’ясних продуктів обладнані склади з холодильними камерами, де вони зберігаються за категоріями, зокрема свинина, яловичина, куряче філе, м’ясні вироби тощо. Все завжди свіже і випадків щодо постачання неякісних продуктів не було.
Поряд із м’ясними продуктами на складах, в іншому місці, зберігаються і так звані сипучі — різні крупи, цукор, сіль тощо. Водночас, згідно із сезоном, доставляють дуже багато фруктів та овочів.
— На складі є кавуни, яблука, цілий рік можемо замовляти зелень, — підкреслив начальник продовольчої служби.
Далі, після отримання продуктів від постачальника, начальник складу відповідно до заявок виписує накладну. Після цього відбувається їх видача у військові їдальні згідно з найменуванням страв, які передбачені розкладкою. У кожній їдальні навчального центру старша зміни приймає ці продукти і розвозить їх по цехах зберігання та приготування їжі.
— Відповідно до розкладки продуктів сьогодні в нас є дві іноземні страви. Це салат «Ачік Чукчук» узбецької кухні, а також суп «Тхукпа» тібетської кухні. На друге — картопля по-домашньому, куряче стегно зі спеціями. На сніданок, окрім іншого, була морква по-корейськи з маринованими грибами, — зазначив Вадим Білошин.
Також у їдальні навчального центру є пароконвектомати, у яких готують м’ясну групу. У холодному цеху зазвичай готують страви із сезонних та несезонних свіжих овочів.
Гордістю армійських кухарів з «Десни» є і власна домашня випічка, зокрема булочки з родзинками та корицею.
Як оцінюють військовослужбовці харчування в «Десні»
За словами військових, нова система харчування передбачає великий обсяг та асортимент продуктів. Вона набагато різноманітніша і вже перевірена роками.
— Коли я служив строкову, була стара система харчування, і такого розмаїття страв не було. Нині з’явилися різні фрукти, овочів стало набагато більше. І м’ясо стало якіснішим. З’явилися нові салати, супи, — зазначив військовослужбовець служби за контрактом 169-го навчального центру Олексій.
Самі працівники їдальні дуже пишаються таким розмаїттям страв і говорять, що деякі військовослужбовці навіть вдома так не харчуються.
— Готуємо м’ясо по-грузинськи, різні супи, зокрема й сирні, розсольник, борщ український. М’ясо також різне — куряче, свинина, яловичина. Постійно в раціоні є свіжі овочі, салати, риба. Готуємо також каші, спагеті по-італійськи, картоплю тушковану і картоплю-пюре. Робили і ліниві голубці, тефтелі, — повідомила кухар-інструктор їдальні 169-го навчального центру Наталія Шутенко.
На думку працівників їдальні і самих військових навчального центру, їжа тут дуже смачна і її цілком достатньо. І саме якісні продукти та наполегливість кухарів щодо приготування страв є запорукою успіху. Така їжа не поступається навіть домашній.
Читайте також: Харчування у Гончарівському: реалії та фейки
Як харчуються військові з Гончарівського
Фото та відео автора
@armyinformcomua
Кількість постраждалих внаслідок нічного масованого обстрілу України зросла. Нові дані надходять із Запорізької та Дніпропетровської областей, які ворог атакував комбіновано — «шахедами», керованими авіабомбами та ракетами.
Десять людей, серед яких 10-річний хлопчик, травмовані внаслідок масованої російської атаки у Черкаській області.
Розвідка 63-ї бригади перехопила радіоперемовини групи російських окупантів, які вже кілька місяців заблоковані в одному з сіл на Лиманському напрямку та, не маючи змоги ані просунутися, ані відступити, просто чекають на свій кінець.
Військовослужбовець відділення персоналу на псевдо «Вердикт» розповів про невидиму для більшості бійців роботу кадрової служби, пояснивши, що правильний документообіг є основою функціонування армії — від нього залежать і зарплати військових, і виплати родинам загиблих, і майбутній статус ветеранів.
На Куп’янському напрямку ситуація залишається складною. Ворог постійно тисне на логістичні шляхи Сил оборони БПЛА та артилерією. Намагається дистанційно їх мінувати. Також росіяни продовжують наступальні дії, використовуючи тактику малих груп.
В Уряді провели нараду щодо ліквідації наслідків одного з найбільших комбінованих ударів по енергетичній інфраструктурі, під час якого ворог застосував значну кількість балістичних ракет.
від 22000 до 120000 грн
Краматорськ
81 окрема аеромобільна Слобожанська бригада Десантно-штурмових військ Збройних Сил України
від 56000 до 126000 грн
Ужгород
68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша
Війна змінюється кожні чотири місяці Боєць «Кібер» є пілотом БПЛА ACS-3. Цей апарат може літати до 16 годин. — Сам комплекс називається…