ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Вінниці відкрилась виставка зброї та військового спорядження

MilitaryArt
Прочитаєте за: 2 хв. 20 Липня 2021, 13:34

У Великому та Малому виставкових залах Вінницького обласного краєзнавчого музею розпочала роботу виставка, яка репрезентує раритетну зброю й військове спорядження з фондових зібрань Національного музею історії України (288 предметів) та Вінницького обласного краєзнавчого музею. Співробітники музею говорять, що це стало можливим завдяки реалізації проєкту міжмузейного обміну, започаткованого торік.

В археологічній частині експозиції представлено предмети озброєння від кам’яної доби до середньовіччя. З-поміж найдавніших експонатів – гостроконечники та вістря доби середнього палеоліту (100-40-30 тис. років тому), перші кам’яні сокири епохи неоліту (VII-V тис. до н. е.). Також експонується чимало видів зброї, які виникли ще за кам’яної доби, зокрема, списи, ножі, сокири та луки зі стрілами. Є тут і кам’яні сокири та булави, а також зброя доби бронзи: ножі, сокири, вістря списів та сокири-кельти (V-II тис. до н. е.). Доповнюють експозицію унікальні предмети з колекції ВОКМ – знахідки з курганного могильника XV-X ст. до н. е. із с. Гордіївка, що на Вінниччині – бронзові ножі та загадкові шпильки-стилети.

Озброєння скіфів репрезентують короткі залізні мечі-акінаки, вістря стріл та списів, деталі обладунків, кінська збруя та похідне спорядження VІІ-ІV ст. до н. е. Військову культуру сарматів ілюструють матеріали з всесвітньо відомого комплексу поховання сарматського вождя І ст. н. е., яке було виявлене біля с. Пороги колишнього Ямпільського району Вінницької області.

Відвідувачам екскурсоводи музею розповідають, що новий етап в історії військового мистецтва розпочався в IX ст. після утворення Давньоруської держави. Тут експонують численні зразки озброєння як давньоруських воїнів, так і представників кочівницького світу. Це насамперед залізні мечі – одноручні, півтораручні, палаші, а також наконечники списів.

Особливу увагу відвідувачів, кажуть музейники, привертають захисні обладунки гусара Речі Посполитої й італійського кірасира XVII ст. Представлено в експозиції й різні типи іранських, турецьких, польських та угорських шабель, що були на озброєнні в українському козацькому війську впродовж XVI-XVIII ст.

Вогнепальну зброю репрезентовано різноманітними зразками рушниць, пістолетів з ударно-кремінними, колісцевими і капсульними замками, виготовленими майстрами Західної Європи, Близького Сходу, Кавказу та Японії XVII-XIX ст.

Окремо представлено колекцію холодної зброї, передану до фондової збірки у 2014 році управлінням СБУ у Вінницькій області: англійський палаш кінного полку лейбгвардії початку XIX ст., японські мечі, африканська церемоніальна зброя ХІХ-ХХ ст. тощо.

Журналістові АрміяІnform у музеї розповіли, що цей знаковий для Вінниччини виставковий проєкт організатори присвятили 30-й річниці Незалежності України. І реалізували за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України й облдержадміністрації. Триватиме виставка зброї до 5 грудня.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині при в’їзді у Надеждівку Білозерської громади встановили меморіал на честь визволителів села.

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Прокурорам вдалося ідентифікувати військовослужбовця рф, причетного до вбивства капітана судна у Голій Пристані на Херсонщині.

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Президент України Володимир Зеленський подякував Австралії за оголошений новий пакет підтримки для нашої держави і людей.

Данія посилить фінансову допомогу оборонній промисловості України

Данія посилить фінансову допомогу оборонній промисловості України

У рамках розширення співпраці між Україною та Данією сьогодні ми зробили ще один крок для зміцнення нашої оборони у протистоянні з ворогом.

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

На Бахмутському напрямку українські прикордонники знищили два мотоцикли загарбників.

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Українці пройшли сьогодні ще один масований ракетний удар — 34 російські ракети різних типів. Основна мішень — це енергетика, різні об’єкти галузі: і електроенергетика, і об’єкти для транзиту газу. Саме ті газові об’єкти, від яких залежить, зокрема, безпека постачання в Євросоюз.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Системний адміністратор

від 50000 до 130000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Стрілець у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Водій-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Артилерист

від 21000 до 121000 грн

Святогірськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Зовнішній пілот, оператор, безпілотних літальних апаратів

від 20000 до 50000 грн

Житомир

115 ОБр Сил ТрО