Це формує спадкоємність та власну військову традицію. 6 грудня 2025 року Президент України присвоїв 152 окремій єгерській бригаді Сухопутних військ Збройних Сил України…
Володя Кіров — колишній вихованець військового ліцею. І…потенційний курсант одеської військової академії. Мріє вступити на факультет, де готують фахівців за бойовими спеціальностями. І поки має час на підготовку — його не гає марно. Хлопець працює інструктором з фізичної підготовки у вишкільному патріотичному юнацько-дитячому таборі в Карпатах. Робота йому до вподоби: цілий день на свіжому повітрі: руханка, страйкбол зі старшими таборовиками, походи в гори і фотополювання за найкращими у світі краєвидами на світанках та заходах сонця.
І уся ця активність пробуджує в молодих організмах просто таки хижацький апетит. Окрім інструкторства, Володимир полюбляє куховарити.
— Коли я вчився в ліцеї, то з нами хлопаки були із Закарпаття. Поділилися зі мною рецептом страви, яка є візитівкою області. Називається «бограч- гуляш». Зготуймо! — пропонує він.
Ну що ж, розпалюємо багаття і починаємо.
…Гуляш, з м’яким присмаком диму та пікантним відтінком мадярської паприки; диво-зупа, яка готується з декількох сортів м’яса, угорських спецій з додаванням коренів і трав.
Історія цієї страви, наскільки її можна простежити, охоплює щонайменше три тисячоліття. Бограч пройшов разом із проугорським плем’ям довгий і складний шлях. Точно невідомо, що готували кочові племена у своєму похідному казані. Але зрозуміло, що це була їжа, яку варили із припасів — відвареної, порізаної, висушеної на сонці та потовченої на порошок яловичини чи конини, а також зібраних грибів, трав і коріння. Серед останніх — кульбаба, молоде листя кропиви, м’ята, вербена, ялівець.
Угорське слово «гуля» означає стадо корів, а «гуляш» — пастух корів. Упродовж багатьох століть мадярські пастухи варили м’ясо у своїх знаменитих «бограч» (казанках). Звідси і походить назва страви «бограч-гуляш» — гуляш зварений у казані. Бограч — по праву можна вважати закарпатською стравою, адже цей край налічує багато угорських міст і сіл, традиції куховарства яких вже давно асимілювалися з кулінарними уподобаннями закарпатців.
У кожного кухаря — свій унікальний підхід до приготування бограчу. Варіацій безліч. Але майже всі вони базуються на «основному рецепті» відомого угорського кухаря Кароя Гунделя. З часом класична версія приготування бограч-гуляшу, взята з «Малої угорської книги кухаря», зазнала деяких змін, вірніше, смакових удосконалень. Проте, збереження справжнього традиційного смаку бограчу і до сьогодні є основною умовою приготування даної страви.
Наш рецепт наступний:
на 7-8 літрів джерельної води:
М’ясо нарізати кубиками зі стороною 4-5 см. В казанку, на повільному вогні, розтопити дрібно порізане сало до утворення золотистих шкварок. У розтоплений жир додати дрібно порізану цибулю та присмажити її до золотавого кольору. В не надто гарячий жир з підсмаженою цибулею всипати червону паприку (молоту) і швидко перемішати. Після цього одразу додати нарізане на кубики м’ясо, ретельно перемішати і додати трохи води. До м’ясних кубиків покласти копчені реберця і долити воду, щоб майже всі м’ясні інгредієнти були покриті рідиною. Все це тушкувати на слабкому вогні періодично помішуючи. За необхідності потрібно доливати воду в такій кількості, щоб м’ясо постійно знаходилося в невеликому об’ємі рідини протягом 2-2,5 годин.
Далі, згідно з рецептом, доливаємо решту води, солимо, додаємо порізану кубиками моркву, спеції, гострий перець, товчений кмин та подрібнений часник. Усе це варимо ще 30 хв. Поки гуляш готується, очистити і нарізати часточками картоплю. Свіжий перець та помідори порізати кубиками. Нарізані овочі кладемо в казанок разом з порізаною на кільця домашньою ковбасою (пікниця). А як її не має, то в хід підуть і мисливські сосиски.
Додаємо овочі: помідори, солодкий перець, зелень.
Зазвичай кухарі-закарпатці на цьому етапі додають до бограча «чіпетке». «Чіпетке» в перекладі з мадярської — щипане тісто. Воно замішується без додавання води — з борошна, солі, яєць. Але, в нашій страві їх не буде — занадто багато вуглеводів.
Перед тим, як зняти казанок з вогню, додаємо дрібно порізану зелень кропу та петрушки. І на завершення — старовинний кулінарний ритуал: як тільки казанок покине вогонь, в киплячий гуляш на кілька секунд занурюємо головешку, що палає, з твердолистої або фруктової породи дерева. Це робиться для того, аби надати страві той самий аромат диму.
Бограч-гуляш подають в глибоких тарілках великими порціями (400-500 гр.).
Фото та відео автора
@armyinformcomua
У Львові відбулася міжнародна конференція «Інформаційна війна росії проти Польщі, України та Заходу: вижити та перемогти», організована Фундацією Центр Досліджень Польща-Україна. Мета заходу — обговорення методів протидії гібридним загрозам з боку агресора.
Служба безпеки та Національна поліція викрили трьох чоловіків, які здійснили подвійний терористичний акт у Києві 11 грудня.
Пошуково-ударне угруповання «Хартія» провело успішну контратаку під Куп’янськом, ліквідувавши прорив російських військ та повністю перекривши наземні маршрути їхнього заходу у місто. За результатами операції угруповання ворога в Куп’янську, що нараховує понад 200 військовослужбовців, повністю оточене.
Міністерство оборони України упродовж 2025 року закупило та організувало постачання до військово-медичних закладів понад 600 тисяч одиниць адаптивного одягу у межах системного проєкту «Пакунок пораненого».
Сили спеціальних операцій ЗСУ спільно з повстанським рухом «Чорна Іскра» провели спеціальну операцію в Каспійському морі, уразивши два російські судна, які використовувалися для транспортування озброєння та військової техніки.
Упродовж минулої доби війська рф здійснили 20 обстрілів території Сумської області. Внаслідок російського удару загинуло двоє людей.
від 20000 до 120000 грн
Львів, Львівська область
від 20000 до 50000 грн
Старокостянтинів, Хмельницька область
Це формує спадкоємність та власну військову традицію. 6 грудня 2025 року Президент України присвоїв 152 окремій єгерській бригаді Сухопутних військ Збройних Сил України…