ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У меню авіаторів: від звичайних гарнірів на кшталт пшоняної каші до запеченої червоної риби та бануша

Прочитаєте за: 3 хв. 17 Травня 2021, 17:28

Сто відсотків військових частин Повітряних Сил Збройних Сил України перейшли на харчування за Каталогом. Нова система дала змогу розширити асортимент продуктів, які можуть постачатися для забезпечення військових частин, зробити гнучкішим механізм їх замовлення та урізноманітнити раціон харчування особового складу.

– Сьогодні військовослужбовці можуть залишати свої побажання щодо того, які б страви вони хотіли скуштувати. Залежно від наявного асортименту продуктів можна приготувати практично всі страви: від звичайних гарнірів на кшталт пшоняної чи гречаної каші до запеченої червоної риби та бануша. Суттєво збільшився і перелік овочів, зокрема маємо змогу закуповувати ананаси, ківі тощо, та молочну продукцію, – розповів кореспондентам АрміяInform начальник відділу організації забезпечення ресурсами тилу Командування ПС полковник Олександр Шкляр.

За новою системою харчування кожний командир може спланувати приготування тих страв, які повною мірою забезпечують фізіологічні потреби особового складу залежно від специфіки завдань, які виконує частина. За старою системою забезпечення харчуванням була передбачена норма, скільки має бути м’яса, риби, хліба тощо на одного військовослужбовця. Сьогодні ж прив’язка йде до калорійності: визначено нижню межу калорій, які потрібні для однієї особи, і вартість. Тобто на визначену вартість можна замовити продукти й приготувати страву.

– Наприклад, в авіаційній бригаді, де під час виконання польотів передбачене 4-разове харчування, акцент у меню робиться на різноманітті страв, а не на калорійності. Натомість для військовослужбовців, які виконують  завдання зі збільшеним фізичним навантаженням, наприклад під час польових виходів, навчань тощо, потрібно більше висококалорійних страв, зокрема м’ясних.

Водночас під час переходу на систему харчування за Каталогом виникли й деякі проблеми. Зокрема, перепідготовки потребують молодші фахівці продовольчих служб, адже за новою системою по-іншому здійснюються облік отриманого продовольства та звітність. Окрім того, набагато підвищилися вимоги до професійного рівня кухарів.

– Адже приготувати смачний бануш – це не те саме, що зварити макарони та насмажити котлет, – підсумував полковник Олександр Шкляр. – Смак страв багато в чому залежить від майстерності та підготовки кухаря. Зрозуміло, що одразу все неможливо зробити, щоб все було ідеально. Але рухаємось у напрямку розвитку. Кухарський склад постійно навчається, отже, не стоїмо на місці й з часом вийдемо на високий рівень.

У 2021 році перейшла на систему харчування за Каталогом окрема бригада транспортної авіації. Кореспонденти АрміяInform завітали до частини та скуштували обід у льотній їдальні. У меню були: грецький салат, перша страва на вибір – суп із фрикадельками або суп харчо, друга – зрази з грибами з кашею пшоняною або свинина тушкована з макаронами. Ну, й на додачу виноградний сік. Та, якщо чесно, скуштувати все у кореспондентів не вистачило сил. Але те, що харчо, зрази і салат приготовлені не гірше, ніж у ресторані, вони переконались на собі.

– Я часто спостерігаю, як військовослужбовці заходять до нас сумні, а виходять із гарним настроєм та усміхнені, – поділилася керуюча їдальні Людмила Сороколіта. –  Усі працівники їдальні розуміють, що від смачного сніданку чи обіду залежить здоров’я та настрій наших військових, тож готують завжди з душею.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
@armyinformcomua
Тільки зупинилися, а їх атакували — дрон не дав окупантам часу на порятунок

Тільки зупинилися, а їх атакували — дрон не дав окупантам часу на порятунок

Бійці батареї артилерійської розвідки  Ares 57-ї мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка атакували російську логістику.

Від початку доби відбулося 78 бойових зіткнень — Генштаб ЗСУ

Від початку доби відбулося 78 бойових зіткнень — Генштаб ЗСУ

Найбільше ворог атакував на Покровському (27 разів), Костянтинівському та Гуляйпільському напрямках (по 13).

Однім махом — дрон влучив у ворожий пікап з десантом

Однім махом — дрон влучив у ворожий пікап з десантом

Бійці батальйону безпілотних систем Fatum 60 механізованої Інгулецької бригади влучили легковий автомобіль з повним кузовом окупантів.

Десантники розповіли свої враження про переведення в Армія+

Десантники розповіли свої враження про переведення в Армія+

У 95-й окремій десантно-штурмовій Поліській бригаді ДШВ ЗСУ пояснюють, що раніше переведення могло тягнутися пів року.

На плечах — свастика, в особовій справі — «червона смуга»: під Покровськом в полон узяли «мурчащого»

На плечах — свастика, в особовій справі — «червона смуга»: під Покровськом в полон узяли «мурчащого»

Бійці 4-ї бригади оперативного призначення імені Героя України сержанта Сергія Михальчука «Рубіж» Нацгвардії на Покровському напрямку узяли в полон російського штурмовика, який прийшов на війну з тюрми.

Виліз до вітру і загинув — російський штурмовик демаскувався перед нашим дроном

Виліз до вітру і загинув — російський штурмовик демаскувався перед нашим дроном

Пілоти 425-го штурмового полку «Скеля» знищили окупанта, який старанно ховався під антидроновим плащем, а потім виліз зі схованки через природну потребу.

ВАКАНСІЇ

Водій

від 20100 до 120000 грн

Запоріжжя

415 окремий батальон ЗСУ Запорізька Січ.

Офіцер групи безпілотних систем штабу

від 50000 до 150000 грн

Дніпро

Військова частина А7221

Старший механік-водій, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Сапер в ЗСУ

від 20000 до 60000 грн

Бобровиця

1 відділ Ніжинського РТЦК та СП

Стрілець-помічник гранатометника до в/ч А2800

від 20000 до 50000 грн

Радісне, Одеська область

Оператор обслуги в ППО, війскова служба в ЗСУ за контрактом

від 50000 до 70000 грн

Краматорськ

Рекрутинг ППО

--- ---