Ледь помітна на екрані тепловізора жаринка цигаркового недопалку стала тією дрібницею, яка зробила перше бойове застосування інноваційного керованого авіабоєприпасу легендарним моментом…
АрміяInform регулярно порушує тему організації харчування військовослужбовців Збройних Сил України. Втім, у цій царині є ще багато цікавих моментів. Наприклад, більшість чули, що Каталог, за яким замовляються продукти, з яких згодом готуються страви, містить понад 400 найменувань найрізноманітніших продуктів, так! А хто знає, скільки їх треба для приготування одного обіду?! Ще одне запитання – як при такому великому асортименті забезпечити надходження найсвіжіших і найякісніших продуктів на солдатську кухню!
Розібратися у цих цікавих і одночасно важливих питаннях погодилися у продовольчій службі тилу Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. А щоб зробити це наочно, запросили на солдатсько-курсантський обід. Отож…
Для приготування одного обіду іде близько 50 найменувань продуктів
Обід у солдатській їдальні того дня був такий: на вибір салат із моркви по-корейськи з горошком або салат із капусти, огірка і перцю болгарського, апельсин. На перше – суп із квасолі. На друге – куряче філе запечене або м’ясо тушковане і гарнір ‒ каша вівсяна або рагу овочеве, соус. І, крім того, традиційно чай, хліб, гірчиця, кетчуп, спеції.
Як розповіла завідувач виробництва Лідія Прут, кожна з цих страв містить чимало інгредієнтів.
– Салат по-корейськи, це не тільки морква, а горошок, часник, олія, сіль, перець та спеціальна приправа. У салат із огірка, капусти й перцю болгарського входять не лише перелічені овочі, а цибулька, олія, сіль, оцет. Суп із квасолі включає картоплю, квасолю, цибулю, моркву, сіль, спеції. Причому він вариться не на воді, а на бульйончику зі свинячих та яловичих реберець та кісточок, які ми для цього спеціально припасаємо. Тоді він смачніший. Каша вівсяна: вода, вівсяна крупа, сіль. Рагу овочеве – картопля, морква, свіжоморожений горошок, кукурудза, болгарський перець, броколі, капуста, кабачок. Із заправками та спеціями сюди входить понад 10 інгредієнтів. Таким чином на приготування одного обіду іде до п’ятдесяти найменувань із Каталогу продуктів, ‒ зазначила Лідія Павлівна.
У переліку сезонних свіжих овочів: редиска, цвітна капуста, кабачок, зелена цибулька
Як доповнив свою колегу начальник їдальні старший сержант Володимир Вижга, у продовольчій службі формують меню страв таким чином, аби забезпечити добову калорійність харчування військовослужбовців на рівні 3500-4000 калорій. Це досягається як різноманітністю страв з м’яса, риби, овочів, так і фруктів.
– Апельсини, яблука, банани, груші, грейпфрути й навіть ананаси. Усе це регулярно і своєчасно, зважаючи на сезон, з’являється на столі військовослужбовців. Уже у червні очікуємо на нашу українську полуницю і черешню! Нині весна. Як кажуть, у цей період організму людини бракує вітамінів. І ми намагаємось забезпечити їх за рахунок сезонних свіжих овочів. У цьому переліку: редиска, білокачанна капуста, цвітна капуста, кабачок, зелена цибулька. Свіжий огірок, помідор і болгарський перець – на столах цілий рік! – зазначив старший сержант Володимир Вижга.
А ще два рази на тиждень, у четвер та п’ятницю, кухарі тішать своїх «експертів» варениками. У неділю варять їм солодкі каші з родзинками та курагою. У четвер подають сирковий десерт. До речі, на Великдень напекли пасок, а на сніданок насмажили відбивних!
Завдяки сучасному обладнанню навіть смажена картопля стала дієтичною їжею
Тил, продовольча служба Академії, кухарі роблять все для того, аби солдатський раціон був смачним і поживним. А що думають про меню самі курсанти?
– Я можу по-чесному охарактеризувати, як сьогодні годують у солдатській їдальні, адже маю з чим порівняти. Починав службу у 2011‒2012 роках у 80-й аеромобільній бригаді. На той час там, як і всюди по Збройних Силах, харчували жахливо. Каша на сніданок, обід і вечерю. Незрозумілий кусок м’яса, який треба було жувати й відгризати від кістки, і підлива на жиру, яку потім було важко навіть з посуду відмити. Згодом, у 2017‒2019 роках, служив у 53-й механізованій бригаді. Уже тоді якість харчування з тією, яка була до війни, не порівняти – готували смачно. А тут в Академії меню вражає розмаїттям, асортиментом фруктів та овочів. Дуже смачно готують! – поділився сержант Максим Регеза.
Як зазначає начальник продовольчої служби тилу Національної академії підполковник Юрій Сльозко, колектив дбає, аби страви були смачними та корисними!
– Окрема тема – це якість приготування їжі. Маємо сучасні пароконвектомати, мультиварки, формувальні машини, овочерізки. Це обладнання дозволяє готувати якісні страви, зберігає цінні харчові властивості продукту. Фактично їжа готується на пару – це майже дієтична їжа! Під час приготування ми застосовуємо мінімум жирів. Лише для того, щоб змастити поверхню, на якій готується та чи інша страва. Навіть смажена картопля, яку в нас готують на сучасному обладнанні, як дієтична, – говорить Юрій Вікторович.
Перевірка якості продуктів включає й огляд автомобіля, який перевозить харчі, щодо чистоти
Питанням руба, яке завжди стоїть на контролі продовольчої служби Академії, – це якість продуктів, які завозяться на склад компанією-постачальником, а згодом потрапляють на солдатський стіл.
– Як перевіряється якість? Починається все з документів. Перед прийомом на склад перевіряються товарно-транспортна накладна, яка має бути у водія, сертифікат якості, протокол випробувань тощо. Водночас перевіряємо медичні документи самого водія, санітарний паспорт автомобіля і навіть чистоту самого автомобіля. Після того оглядаємо товар на пошкодження тари, упаковки, дивимось на сам продукт. Якщо сумнівів не виникає, починаємо розвантаження, – розповів начальник продовольчої служби підполковник Юрій Сльозко.
За його словами, якщо є сумніви по товару, то викликається ветеринарна служба. Вони беруть проби, роблять експертизу. Поки не буде її офіційного висновку, то партія харчів, які викликають сумніви щодо їх якості, відставляється в сторону. Якщо продукти не пройдуть експертизу ‒ фірма-постачальник має упродовж трьох днів їх замінити.
– Від нового року ніяких претензій до нашої компанії-постачальника не було. Усі продукти були якісними, – підсумував офіцер.
Щодо завезеня продуктів, то воно здійснюється за встановленим графіком: завезення продуктів довготривалого зберігання раз на тиждень, «молочка», овочі та фрукти два рази на тиждень, хліб щоденно.
Ціна, яка сьогодні закладена в харчування одного військового, становить 81 гривню 30 копійок.
@armyinformcomua
Служба безпеки України затримала чотирьох російських агентів, які здійснювали підпали об’єктів «Укрзалізниці». Серед них — троє підлітків віком від 13 до 16 років, яких, за даними слідства, фсб готувала до виготовлення вибухівки для теракту.
У Генеральному штабі ЗСУ повідомили про зміну найменувань деяких напрямків.
На цей час загальна кількість бойових зіткнень становить 107.
24-річний військовослужбовець Едуард здійснив майже неможливе — збив із автомата ворожий FPV-дрон, що атакував його, під час руху в кузові пікапа на швидкості близько 90 км/год. Згодом цей випадок став для нього переломним і спонукав стати командиром взводу дронів-перехоплювачів.
На Покровському напрямку протягом доби зафіксовано найбільше штурмів, а саме 46 із загальних 200. В атаки російських піхотинців відправляють в один кінець, при чому дрони виступають погоничами.
Мешканець Вінниччини намагався перетнути кордон, ховаючись серед речей, хоча мав всі законні підстави для законного виїзду з країни.
Ледь помітна на екрані тепловізора жаринка цигаркового недопалку стала тією дрібницею, яка зробила перше бойове застосування інноваційного керованого авіабоєприпасу легендарним моментом…