ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чотири призови військового лікаря Валерія Мізяківського

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 23 Лютого 2021, 10:31

З майже 34 років військової служби начальник медичної частини Центрального військового клінічного санаторію «Хмільник» полковник медичної служби Валерій Мізяківський два десятиліття віддав рідній оздоровниці.

Перше знайомство з армією у Валерія Мізяківського відбулось  1982 року під час строкової служби в одній з частин колишнього Білоруського військового округу. Вже після служби, навчаючись у Вінницькому медичному інституті імені Миколи Пирогова, студент Мізяківський  вирішив повернутись до армії, але вже в новій якості. На четвертому курсі навчання він перевівся на військовий факультет Саратовського медінституту за спеціальністю «Лікувальна справа».  Так відбувся другий призов до армії. 

Офіцерську службу лейтенант розпочав начмедом авіабази другого порядку на Кавказі. А коли Україна стала суверенною державою, не роздумуючи, написав рапорт про переведення на Батьківщину. Спочатку служив начальником медпункту вертолітної ескадрильї, потім очолив медслужбу артполку, а згодом  й окремої аеромобільної  бригади.

Після проходження спеціалізації з «Сімейної медицини» у Військово-медичному інституті (нині УВМА) в 1999 році отримав призначення на посаду начальника 2-го лікувального відділення військового санаторію «Хмільник».

– З тої пори оздоровниця стала для мене другим домом, – розповідає Валерій Петрович. – Прекрасний професійний колектив медиків, набуті роками унікальні методи лікування – все це мені припало до душі  і я старався бути корисним санаторію. На той час до нас приїжджало чимало ветеранів афганської війни, яким ми надавали допомогу. Тоді я й гадки не мав, що через півтора десятиліття будемо ставити на ноги ще й поранених у російсько-українській війні.

У грудні 2006 року Валерій Мізяківський звільнився з військової служби і очолив медичну службу «Хмільника». 

– У той період ми поступово почали відчувати, що вище керівництво не дуже переймається потребами нашого санаторію, – продовжує Валерій Петрович. – В пріоритеті були військові оздоровниці Криму, куди й спрямовувались фінансові потоки. Через проблеми з коштами довелось закрити один з корпусів, потім другий. Все це й призвело до кризової ситуації, коли в 2011 році санаторій зовсім зупинився. Численні перевірки, на жаль,  здійснювались не для надання допомоги, а для пошуків «крайніх». Та завдяки новому керівникові санаторій все ж запрацював.

У 2015 році, коли на фронті бракувало досвідчених медиків, Валерій Мізяківський підписує контракт і втретє в житті знову одягає форму. Відтепер, щоб надавати допомогу нашим пораненим захисникам. Після нетривалої підготовки в навчальному центрі офіцер зайняв капітанську посаду старшого ординатора сортувально-евакуаційного відділення 59-го мобільного госпіталю.  А коли прийшла команда, що в мобільну лікарську групу в Новоайдарі потрібен терапевт, Мізяківський, не роздумуючи, погоджується.

– Зранку, як правило,  вів прийом, надавав допомогу бійцям з легкими пораненнями, а по обіді – формував команди на евакуацію, – ділиться враженнями від служби в зоні бойових дій Валерій Петрович. – Коли ж закінчився контракт, повернувся до рідного санаторію. На жаль, військові посади були зайняті, тому продовжив працювати цивільним завідувачем відділення. 

Три роки тому звільнилась посада начальника медичної частини санаторію  і Мізяківський знову призивається. Вчетверте.

– Нещодавно контракт закінчився і я підписав новий ще на два з половиною роки – до граничного віку, – говорить  Валерій Петрович. – Тішить те, що останнім часом на наш санаторій знову звернули увагу. Торік були чи не рекордні поставки медичного обладнання. В лікувальному корпусі замінили старі вікна на сучасні, цього року плануємо утеплити його стіни. Ще й Командування Медичних сил виділило  близько мільйона гривень – знову на нове медичного обладнання.  За таких умов хочеться служити й працювати.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сапери підрозділів Міноборони за тиждень розмінували понад 6 кілометрів автодоріг

Сапери підрозділів Міноборони за тиждень розмінували понад 6 кілометрів автодоріг

Групи розмінування підрозділів Міністерства оборони України за тиждень очистили від вибухонебезпечних залишків війни ще понад 8,5 гектарів місцевості та понад 6 кілометрів автодоріг.

Дрони та боєприпаси на майже $12 млн: Канада оголосила про додаткову військову допомогу Україні

Дрони та боєприпаси на майже $12 млн: Канада оголосила про додаткову військову допомогу Україні

За результатами засідання Контактної групи з питань оборони України «Рамштайн» міністр національної оборони Канади Білл Блер оголосив про нову масштабну військову допомогу Україні. Загальний обсяг допомоги — майже 12 мільйонів доларів.

Дмитро Плетенчук про нічний обстріл: росармія втретє за пів року застосувала підводні ракетоносії

Дмитро Плетенчук про нічний обстріл: росармія втретє за пів року застосувала підводні ракетоносії

Під час сьогоднішньої нічної атаки по Україні окупанти змінили тактику: через страх втратити свої надводні ракетоносії, вони вивели в Чорне море підводні носії «калібрів». За пів року — це третє застосування підводних ракетоносіїв.

Ворог завжди завищував тактико-технічні характеристики «калібрів» — речник

Ворог завжди завищував тактико-технічні характеристики «калібрів» — речник

Тактико-технічні характеристики крилатих ракет «калібр» ворогом у інформаційному полі завжди були трішки завищеними.

Обстріли України: за добу ворог атакував 129 населених пунктів

Обстріли України: за добу ворог атакував 129 населених пунктів

За минулу добу російські війська обстріляли територію 12 областей України, ворожих атак зазнали 129 населених пунктів.

Іспанія надає Україні ракети для Patriot та планує до відправки танки Leopard

Іспанія надає Україні ракети для Patriot та планує до відправки танки Leopard

Іспанія направить до України ракети до Patriot великої дальності, які невдовзі прибудуть на базу матеріально-технічного забезпечення.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бухгалтер фінансово-економічної служби військової частини

від 25000 до 25000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського

Зв’язківець, військовослужбовець

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід (в/ч А4806)

Кулеметник

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Головний сержант стрілецького взводу 155 об ТрО

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Інспектор прикордонної служби

від 51000 до 51000 грн

Запоріжжя

Державна прикордонна служба України

Бухгалтер, військовослужбовець

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв

Військова частина А3476