ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Коли виросту, стану лікарем, як тато медик-«кіборг»

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 21 Січня 2021, 7:17

Начмед 90-го аеромобільного батальйону молодший лейтенант Олександр Кондратюк загинув 20 січня 2015 року під час евакуації поранених з ДАПу — в один день з іще одним медиком, санінструктором  80-ї аеромобільної бригади молодшим сержантом Ігорем Зіничем та старшим лейтенантом Іваном Зубковим, ім’я якого віднедавна носить легендарний батальйон.

Лікувати людей було мрією дитинства Сашка Кондратюка. Спочатку хлопець з невеличкого містечка Шпола закінчив  медичний коледж у Черкасах. Фельдшерського досвіду набував, працюючи в сільській амбулаторії. Лікував людей і ретельно готувався до вступних іспитів до вишу. Навчання  на факультеті педіатрії Вінницького національного медичного університету імені Пирогова лише підтвердило правильний вибір Олександра.

Кондратюк мав загострене почуття справедливості, тому й не дивно, що  був активним учасником двох Майданів.  Під час Революції гідності він з іншими волонтерами брав участь у створенні медичної сотні, допомагав пораненим. А потім була війна.

Фото Юрія Білака

— Ми хоча й закінчили з Кондратюком один медичний коледж в Черкасах, але до війни не знали один одного, — ділиться спогадами санінструктор медпункту  90-го аеромобільного батальйону Алі Хамідуллін. — Познайомились ми із Сашком у Житомирі під час формування нашої частини. Скажу відверто, з його чуйним, добрим і навіть ніжним характером він не повинен був воювати. Він істинно дитячий лікар. Але, як кажуть, час вибрав його. Сашко не служив строкову, тому йому було трохи важче пристосовуватися до армійського життя та порядку. Але час і бойові дії змінювали його дуже швидко.

Щодня Кондратюку, як начмеду батальйону, доводилося не лише організовувати роботу санінструкторів та бойових медиків, а й особисто рятувати поранених, стабілізовувати їхній стан та оперативно евакуйовувати з району бойових дій. Олександр рятував життя побратимам під Донецьком,  у Пісках, Водяному, вивозив «кіборгів» з Донецького летовища. За словами Алі Хамідулліна, Кондратюк неймовірно пишався тим, що потрапив до когорти десантників, на шевроні яких – оскалений вовк. І позивний у нього був відповідно — «Чорний вовк».

— 18 січня під вечір мені приходить команда від керівництва: «Все, готуйся, завтра їдеш на вежу», — пригадує  бойовий медик 90-го батальйону Володимир Небір («Доктор Хаос»). — А вежа для нас була чимось таким знаковим, і я мав психологічно себе підготувати  до того завдання. У той вечір ми сиділи з начмедом Сашком Кондратюком і довго розмовляли. Він розповідав про дружину Мирославу, доньку Ангеліну, рідну Черкащину, і, звичайно, багато говорили про медичну професію.  Він був цікавою людиною і лікарем-професіоналом.  Говорили довго, як це буває, коли люди, ніби перед смертю, хочуть наговоритися, встигнути все сказати. Та хіба я міг тоді подумати, що Сашка через дві доби не стане?.. Частка його людяності і в моєму серці.

Посмертно мужньому медику було присвоєно звання «старший лейтенант». У 2015 році в Костянтинівці на території 90-го батальйону встановили пам’ятник «кіборгам» – загиблим під час оборони Донецького аеропорту. На граніті викарбувано й ім’я Олександра Кондратюка. Йому посмертно присвоєно звання Почесного громадянина рідного міста Шпола. У школі, де він навчався, у Черкаській медичній академії (колишній коледж), де опановував ази медичної справи та в приміщенні Вінницького медичного університету  з меморіальних дошок дивиться на присутніх спокійний теплий погляд українського військового лікаря-«кіборга», який віддав своє життя, аби жили інші.

…Маленька Ангелінка мамі та бабусі часто говорить, що коли виросте, обов’язково стане лікарем, як тато. Кажуть,  що діти «навчаються тому, чим живуть, та живуть так, як змогли навчитися». Війна відібрала в дівчинки найдорожчу людину, але не відібрала мрію — бути схожою на тата,  унаслідувати його доброту, щирість та небайдужість серця. Хіба може бути щось цінніше за таку дитячу мрію?

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Володимир Зеленський назвав найважчий напрямок на фронті

Володимир Зеленський назвав найважчий напрямок на фронті

Особлива увага зараз — на Покровський напрямок Донеччини, де тиснуть російські війська.

На Закарпатті на гарячому затримали незаконного переправника ухилянтів через кордон

На Закарпатті на гарячому затримали незаконного переправника ухилянтів через кордон

Правоохоронці викрили організатора переправлення осіб через кордон на Закарпатті.

Президент: Саміт миру — це реальний шанс розпочати відновлення справедливого миру

Президент: Саміт миру — це реальний шанс розпочати відновлення справедливого миру

Глобальний Саміт миру, який має в червні відбутись у Швейцарії, буде реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру.

«Народу набирают пизд*ц, а они походу все утилизируются в Часовом Яру» — ГУР перехоплення

«Народу набирают пизд*ц, а они походу все утилизируются в Часовом Яру» — ГУР перехоплення

Українські розвідники оприлюднили перехоплену розмову окупанта щодо безуспішності штурмових дій та значних втрат серед військовослужбовців зс рф в районі Часів Яр Донецької області.

Будемо діяти у відповідь: НАТО пообіцяло відповісти на гібридні атаки рф проти членів Альянсу

Будемо діяти у відповідь: НАТО пообіцяло відповісти на гібридні атаки рф проти членів Альянсу

Блок НАТО оприлюднив заяву щодо гібридних атак росії на деякі країни-члени Альянсу. Так, ворожу діяльність вже було зафіксовано на території Чехії, Естонії, Німеччини, Латвії, Литви, Польщі та Великої Британії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир зенітного артилерійського відділення

від 23000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Розвідник

від 20100 до 120000 грн

Дніпро

108 ОБр Сил ТрО

Водій кат. В

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Лікар медичного пункту

від 21000 до 21000 грн

Київ

168 окремий батальйон 120 ОБр Cил ТрО

Офіцер інформаційно-аналітичної групи

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Офіцер штабу

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ