ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Огляд новин ОВТ: штучний інтелект замінює пілота, стелс-фрегат нового покоління та концепт танка майбутнього

Лонгрід
Прочитаєте за: 8 хв. 19 Грудня 2020, 8:03

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших подій у цій сфері за останній тиждень. Читайте також про модернізацію ракетного катера фінських ВМС, японський винищувач із системою віртуальної реальності, випробування БТР Patria й гаубиці ATMOS.

ВПС США вперше використали штучний інтелект як член екіпажу

Штучний інтелект зміг замінити другого пілота під час випробувального польоту висотного літака-розвідника U-2 Dragon Lady. Як наголошується в заяві пресслужби ВПС США, штучний інтелект уперше було використано в цій ролі на борту американського військового літака.

Алгоритм штучного інтелекту, відомий як ARTUμ, розроблений ученими ВПС США. У заяві також наголошено, що система штучного інтелекту «навчена виконувати певні завдання в польоті, які в іншому разі виконував би другий пілот». Під час випробувального польоту алгоритм ARTUμ «відповідав за використання засобів виявлення й тактичну навігаційну систему». Літак «виконував розвідувальну місію під час імітації ракетного удару», «основним обов’язком ARTUμ було виявлення ворожих пускових установок», пояснили в документі.

Випробувальний політ став кульмінацією багаторічних узгоджених зусиль ВПС із застосування передових технологій у військових операціях в умовах конкуренції з іншими державами в епоху цифрових технологій. Політ став частиною спеціально розробленого сценарію, в якому штучний інтелект протиставляли іншому динамічному комп’ютерному алгоритму, щоб довести перевагу нової технології. Результат продемонстрував, що пілот і штучний інтелект успішно об’єдналися для спільного використання сенсора U-2 для досягнення цілей місії відповідно до динамічного алгоритму.

В Індії спустили на воду другий стелс-фрегат нового покоління

У Калькутті на верфі компанії Garden Reach Shipbuilders and Engineers Limited (GRSE) спустили на воду фрегат «Хімгірі» — другий корабель «Проєкту 17А», призначений для індійських ВМС. Зазначено, що спуск корабля на воду відбувся на 2 місяці раніше запланованого терміну.

До речі, Міністерство оборони Індії оголосило про підписання контрактів на поставлення ВМС країни семи фрегатів «Проєкт-17A» 20 лютого 2015 року. Загальна вартість програми оцінюється у 500 млрд рупій ($7,5 млрд).

Фрегати виготовляють за проєктом, розробленим Директоратом проєктування ВМС Індії, з використанням новітньої інтегрованої методології будівництва. Вона передбачає ретельну попередню підготовку для підвищення якості й значного скорочення термінів будівництва. GRSE і MDL досягли домовленості з італійською Fincantieri, яка є постачальником «ноу-хау» для покращення технологій і розширення можливостей будівництва кораблів.

Фрегат «Хімгірі» є вдосконаленим варіантом побудованого у межах згаданого проєкту фрегата класу «Шивалік» і відрізнятиметься від нього кращими показниками малопомітності та системами озброєння і виявлення національного виробництва.

Як передбачається, довжина корабля становитиме 149 м, ширина — 17,8 м, осадка — 5,15 м, стандартна водотоннажність — 6670 т, екіпаж — 226 осіб. Фрегати обладнають головною енергетичною установкою типу CODOG, що включає два газотурбінні двигуни LM2500 компанії General Electric і два дизельні MAN 12V28/33D STC потужністю 6000 кВт кожний. Розрахункова максимальна швидкість ходу — 28 вузлів, дальність плавання на швидкості 16-18 вузлів — 5500 морських миль. До складу озброєння корабля увійдуть 127-мм АУ Oto Melara, ЗРК «Барак-8» з РЛС ELM-2248, 8 надзвукових ПКР «Брамос» (PJ-10), два тритрубні 324-мм торпедні апарати, два 30-мм ЗАК АК-630, дві реактивні бомбометні установки РБУ-6000. На борту також передбачена можливість розміщення двох середніх вертольотів.

Армії США представили концепт танка майбутнього

Британська корпорація BAE Systems продемонструвала новий дизайн перспективного легкого танка, який створюють в інтересах Сухопутних сил США за програмою Mobile Protected Firepower. У майбутньому він може доповнити основний бойовий танк M1 Abrams.

Новий легкий танк оснащений 105-мм гарматою і системою автоматичного заряджання боєприпасів, яка дозволяє гарматі вести вогонь зі швидкістю 12 пострілів за хвилину. Він має також великокаліберні й середні кулемети.

У новій бойовій машині використані інвестиції армії США в систему M8 Armored Gun System, зокрема її низькопрофільний дизайн і перевірені технології. Інноваційна висувна конструкція силового агрегату забезпечує легкий доступ до двигуна та трансмісії без використання важкого обладнання.

Танк також об’єднує броню, інноваційні підсистеми живучості для захисту машини й екіпажу від загроз на полі бою майбутнього. Металева броня з болтовим кріпленням забезпечує ремонт або заміну в польових умовах.

У машині використовують системи ситуаційної обізнаності, що підвищують рівень живучості й захисту екіпажу. Компактна конструкція дозволяє розміщувати кілька машин на стратегічному військово-транспортному літаку C-17 і є стійкою в рамках IBCT (бойова група піхотної бригади).

До речі, BAE Systems — не єдиний учасник конкурсу Mobile Protected Firepower. Цього року корпорація General Dynamics уперше продемонструвала армійському загалу дослідний зразок легкого танка, що розробляється за згаданою програмою. Двигун розміщено в передній частині, башта зміщена назад. Високу живучість бойової машини на полі бою має забезпечувати комплекс активного захисту.

У доступному майбутньому військові США порівняють виготовлені зразки та зроблять остаточний вибір. Повномасштабне серійне виробництво машини, що здобуде перемогу в конкурсі, згідно з раніше представленими даними, можуть почати в цьому десятилітті.

Для фінського флоту модернізували другий ракетний катер

ВМС Фінляндії ввели до складу другий модернізований ракетний катер класу «Хаміна». Як повідомляє Naval News, у 2021 році має завершитися модернізація ще двох катерів цього типу, що залишилися.

Під час модернізації катерів типу «Хаміна» зробили акцент на розширенні їхніх можливостей у боротьбі із субмаринами. Зокрема на борту розміщено торпедні установки Torpedsystem 47 (Tp 47) розроблення шведської Saab, а також гідролокатор змінної глибини ST2400 від норвезької Kongsberg.

Нагадаю, перший модернізований ракетний катер типу «Хаміна» фінський флот отримав у січні цього року. Крім торпед і гідролокатора, катер оснастили 40-мм артустановкою Bofors 40 Mk4 від британської BAE Systems (замінює 57-мм гармату Mk3), протикорабельними ракетами Gabriel V від ізраїльської компанії IAI й дистанційно керованими бойовими модулями від шведської Saab.

У результаті ремонту й модернізації термін служби катерів типу «Хаміна», збудованих наприкінці 1990-х – початку 2000-х, триватиме до 2030-х років.

Нині бойове ядро фінського флоту формують чотири ракетних катери класу «Хаміна», дислоковані на військово-морській базі в Упінніємі, що за 15 км на північний захід від Гельсінкі.

Японія створює винищувач із системою віртуальної реальності

В Японії оприлюднені плани зі створення спільно з корпорацією Lockheed Martin багатоцільового винищувача нового покоління, призначеного для завоювання панування в повітрі та для боротьби з наземними цілями.

Під час його створення використовують усі технологічні можливості, включаючи шолом доповненої реальності й мікрохвильову зброю, яких немає навіть на сучасних американських винищувачах. За даними Forbes, прототип винищувача буде готовий до 2024 року, перший його політ відбудеться у 2028-му, а серійне виробництво почнеться 2031-го. Програма розрахована на виробництво 90 винищувачів і обійдеться Японії у $48 млрд.

Винищувач (у різних джерелах відомий як F-X або F-3) замінить застарілий F-2, більшу й дорожчу версію F-16, розроблену спільно з Lockheed Martin. Крім VR-шолома, японський винищувач матиме функцію дистанційного керування й радар у носовій частині, що діятиме як мікрохвильова зброя для знищення ворожих ракет класу «повітря-повітря». Винищувач зможе обмінюватися інформацією з повітряними й наземними угрупованнями Японії та США, використовуючи захищену систему передавання даних Link 16. У ньому передбачено просторий внутрішній відсік, де розмістять шість видів озброєнь, що перевищує можливості винищувачів F-22 і F-35.

Фінські бронемашини AMV XP випробують у Японії

Фінська компанія Patria оголосила про відправлення бойових бронемашин AMV XP з колісною формулою 8×8 до Японії. Техніка проходитиме у цій країні річні випробування у межах реалізованого Міноборони Японії проєкту Next Wheeled Armoured Vehicle. Його мета — придбання бронемашин нового покоління для заміни застарілої техніки Сухопутних сил самооборони. Нині проєкт перейшов у фазу випробувань, після чого Міноборони проведе оцінювання відібраних машин.

Patria AMVXP — продовження лінійки Patria AMV у секторі броньованих колісних машин 8×8. Patria AMV (броньована модульна машина) — це багатоцільове військове авто. Його головна особливість — модульна конструкція, що дає змогу вбудовувати в один лафет різні турелі, озброєння, датчики або системи зв’язку. Автомобіль має високий рівень протимінного захисту й може витримувати вибухи до 10 кг у тротиловому еквіваленті.

Мобільність Patria AMVXP заснована на модернізованій силовій установці, що забезпечує потужність двигуна 450 кВт разом з інтегрованою системою контролю місцевості (ITCS). Система моніторингу працездатності й використання (HUMS) із цифровою магістраллю машини гарантує бійцям найкращу платформу для досягнення цілей на сучасному театрі воєнних дій.

В армії США випробують 155-мм самохідну гаубицю ATMOS

Випробування заплановані на перший квартал 2021-го. Вони дадуть військовим можливість вивчити отримані результати, а потім обрати артилерійську систему, яка демонструватиме збільшення дальності, скорострільності й мобільності, порівнюючи з наявними аналогами.

Загалом ATMOS — це 155-мм колісна самохідна гаубиця, розроблена й виготовлена ізраїльською компанією Elbit System. Вона сумісна з будь-якою високорухливою тактичною вантажівкою з колісною формулою 6×6 або 8×8.

Будучи частиною лінійки повністю інтегрованих модульних артилерійських рішень, ATMOS містить у своєму складі вбудований електронний блок, автоматичні системи наведення й завантаження. Вдосконалений електронний комплект ефективно забезпечує точну навігацію та автономну роботу, зменшує кількість членів екіпажу, збільшує вогневу міць й високу точність.

ATMOS здатна стріляти всіма типами 155-мм натовських боєприпасів. І може зробити 6 пострілів менш ніж за 110 секунд та вести вогонь із закритих позицій. Цією артилерійською системою керує розрахунок із 6 осіб. Гармата може досягати максимальної дальності стрільби у 41 км.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині показали меморіал на честь українських захисників

На Херсонщині при в’їзді у Надеждівку Білозерської громади встановили меморіал на честь визволителів села.

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Ідентифіковано окупанта, який вбив капітана буксира на Херсонщині

Прокурорам вдалося ідентифікувати військовослужбовця рф, причетного до вбивства капітана судна у Голій Пристані на Херсонщині.

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Володимир Зеленський подякував Австралії за новий пакет допомоги для України

Президент України Володимир Зеленський подякував Австралії за оголошений новий пакет підтримки для нашої держави і людей.

Данія посилить фінансову допомогу оборонній промисловості України

Данія посилить фінансову допомогу оборонній промисловості України

У рамках розширення співпраці між Україною та Данією сьогодні ми зробили ще один крок для зміцнення нашої оборони у протистоянні з ворогом.

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

Відновленню не підлягає: наші дронщики показали розправу над транспортом окупантів

На Бахмутському напрямку українські прикордонники знищили два мотоцикли загарбників.

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Президент: Україні треба щонайменше 7 систем Patriot

Українці пройшли сьогодні ще один масований ракетний удар — 34 російські ракети різних типів. Основна мішень — це енергетика, різні об’єкти галузі: і електроенергетика, і об’єкти для транзиту газу. Саме ті газові об’єкти, від яких залежить, зокрема, безпека постачання в Євросоюз.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

Старобільський РТЦК та СП

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Начальник електpостанції, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Офіцер інформаційно-аналітичної групи

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

військовослужбовець (перемагаймо разом)

від 20100 до 126000 грн

Вінниця, Вінницька область

Тракторист, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Кропивницький

Військова частина А3406