ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Ave, Caesar: за новим поколінням добре відомих в Україні французьких САУ вже вишикувалася черга

Новини Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 4 хв. 22 Лютого 2024, 9:11
155-мм колісна самохідна гаубиця CAESAR Mk II. Фото: Nexter Systems

Французька компанія Nexter Systems, яка є структурним підрозділом міжнародного холдингу KNDS, представила нову 155-мм колісну самохідну гаубицю CAESAR Mk II, також відому як CAESAR NG (нове покоління).

Нова артилерійська система, на переконання її розробників, пропонує підвищену мобільність, посилений захист та велику вогневу міць.

CAESAR NG представляє значну еволюцію попереднього CAESAR 6х6. Ці самохідки добре відомі вітчизняним гармашам, адже, як повідомляла АрміяInform, Франція вже надала Україні артилерійські системи CAESAR. І, як інформувало наше агентство, саме Міністерство Збройних Сил Франції 18 січня 2024 року оголосило про запуск артилерійської коаліції для підтримки України, в рамках якої, за словами міністра Збройних Сил Французької Республіки Себастьяна Лекорню, офіційний Париж поставить Україні 6 гаубиць Caesar у найближчі тижні, а також збирається зробити для України ще 72 подібних самохідок протягом 2024 року.

Зберігаючи ту саму гармату калібру 155 мм/52, тепер самохідка включає оновлене шасі вантажівки 6×6. Ця артилерія може досягати максимальної дальності стрільби до 40 кілометрів при використанні стандартних боєприпасів. У лютому 2022 року компанія Nexter отримала контракт на розробку вдосконаленої артилерійської системи 6X6 CAESAR NG для французької армії. Важливо, що виробництво як для французьких, так і для бельгійських сил, які також підтримують даний проєкт, буде відбуватися одночасно, сприяючи взаємодії між арміями двох країн.

155-мм колісна самохідна гаубиця CAESAR Mk II.  Інфографіка LTU_Army

Оновлений 6X6 CAESAR NG зберіг оригінальну компоновку, але отримав суттєві покращення щодо захисту та мобільності. Ключовим удосконаленням є інтеграція надійного двигуна потужністю 460 кінських сил, що є значною модернізацією порівняно з двигуном на 260 кінських сил попередньої моделі. Крім того, цей варіант оснащений новою автоматичною системою трансмісії та оновленим шасі, розробленим французькою компанією ARQUUS.

Кабіна вантажівки CAESAR NG тепер має покращену броню, що забезпечує підвищений опір вогню зі стрілецької зброї та загрозі саморобних вибухових пристроїв (IED). Вона доведена до стандарту STANAG 4569 рівня 2. Тобто здатна протистояти пострілу ручного кулемета калібру 7,62 мм на короткій дистанції (30 метрів), 6-кілограмовому саморобному вибуховому пристрою, що розривається під транспортним засобом або поблизу нього, а також осколкам 155-мм снаряда, що розривається на відстані 80 метрів.

Інші помітні досягнення в CAESAR NG включають складне програмне забезпечення для керування стрільбою, систему радіозв’язку CONTACT і систему радіозв’язку BARAGE, розроблену французькою компанією Thales. Ці оновлення разом підвищують ефективність і безпеку системи, закріплюючи її роль як сучасної артилерійської платформи.

Тим часом DGA (Агентство закупівель французької армії) зробило важливу заяву щодо закупівлі, спрямованої на посилення артилерійських можливостей французької армії. DGA оприлюднило своє замовлення на 109 155-мм самохідних гаубиць CAESAR NG Mk II від Nexter із контрактом на суму приблизно 350 мільйонів євро.

155-мм колісна самохідна гаубиця CAESAR Mk II. Фото: Nexter Systems

Франція не єдина країна, яка інвестує в системи CAESAR NG. Наприклад, бельгійський уряд зробив значний крок у цьому напрямі і схвалив придбання 19 одиниць 155-мм самохідних гаубиць CAESAR NG. Це придбання спрямоване на зміцнення артилерійських можливостей бельгійської армії, яка наразі спирається на 120-мм міномети та буксирувані 105-мм гармати. З цими додатковими підрозділами бельгійські збройні сили незабаром матимуть загалом 28 систем CAESAR NG, які налічуватимуть 24 оперативні одиниці та 4 призначені для військових тренувань.

Крім того, Литва також приєдналася до групи країн, що інвестують у CAESAR NG, і розмістила замовлення на 18 одиниць «Цезарів» нового покоління.

Нова генерація гаубиць CAESAR отримала цілком схвальні відгуки від експертів оборонного порталу Meta-defense: попри те, що новий CAESAR важчий за його перше покоління, він також буде більш мобільним і краще захищеним, ніж його попередник, якості, які більш ніж відчутні у випадку високої інтенсивності бою.

155-мм колісна самохідна гаубиця CAESAR Mk II. Відео: Nexter (company of KNDS)

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Під вогнем артилерії та мінометів 27 населених пунктів Харківщини: є загиблі та поранені

Під вогнем артилерії та мінометів 27 населених пунктів Харківщини: є загиблі та поранені

Артилерійських та мінометних ударів ворога зазнали 27 населених пунктів Харківщини. Зокрема, Петропавлівка, Степова Новоселівка, Берестове та інші. Авіаційних обстрілів зазнали населені пункти Вільча, Липці, Лиман, Ізбицьке, Веселе, Петрівка, Козача Лопань, Синельникове, Глибоке, Широке, Вовчанські Хутори.

Сили ППО на півдні знищили п’ять розвідувальних БПЛА ворога

Сили ППО на півдні знищили п’ять розвідувальних БПЛА ворога

За минулу добу, 11 травня, на півдні протиповітряною обороною України знищено п’ять російських БПЛА.

Знайти своє місце в небі: ВМС США націлилися на електричний літак короткого зльоту та посадки

Знайти своє місце в небі: ВМС США націлилися на електричний літак короткого зльоту та посадки

Американська компанія Electra оголосила про партнерство з ВМС США щодо розробки електричного літака короткого зльоту та посадки eSTOL.

Сили оборони вразили 3 ЗРК, 2 артзасоби та 9 районів зосередження окупантів

Сили оборони вразили 3 ЗРК, 2 артзасоби та 9 районів зосередження окупантів

Наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Загарбники 542 рази атакували мирне населення Запоріжжя

Загарбники 542 рази атакували мирне населення Запоріжжя

Упродовж доби окупанти 542 рази вдарили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 9 населених пунктів.

На фронті за добу 155 боєзіткнень, третина з яких на Покровському та Краматорському напрямках

На фронті за добу 155 боєзіткнень, третина з яких на Покровському та Краматорському напрямках

Протягом доби зафіксовано 155 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 13 ракетних та 118 авіаційних ударів, здійснив 120 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-заправник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій, Військова частина А7290

від 20000 до 120000 грн

Лозова

Військова частина А7290

Командир відділення

від 22000 до 22000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Стрілець-зенітник (ДШВ)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Конотоп

Старобільський РТЦК та СП

Офіцер, лікар медичного пункту

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша