ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«ЗСУ дівчата» та «Герой — Херсон»: як військові музиканти творять імідж бригади «Холодний Яр»

Новини Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 19 Лютого 2024, 12:49

Після початку широкомасштабного вторгнення військовий оркестр 93-ї бригади «Холодний Яр» суттєво оновив свій склад та репертуар, перетворившись із класичного музичного колективу військової частини на сучасний драйвовий бенд.

Його композиції однаково захоплюють як людей старшого віку, так і молодь.

Про сьогодення оркестру холодноярців кореспонденту АрміяInform розповіли його учасники.

Модерний оркестр сучасної бригади

— За останні два роки наш оркестр пережив суттєве оновлення. Ми кардинально оновили, модернізували репертуар, зробили його ближчим сучасній молоді. Намагаємося бути в тонусі й відповідати викликам сучасності, — розповідає начальник оркестру 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» молодший лейтенант Олександр Корольов.

Виступають музиканти як поблизу лінії фронту для бійців рідної бригади, так і в тилу. Упродовж останніх місяців оркестр тішив своїми яскравими концертами слухачів на Одещині та Київщині, а перед тим грав та співав для вояків поблизу передової.

— Наше завдання подвійне. Коли ми поблизу «нуля», то маємо підтримати наших бійців, показати їм, що про них пам’ятають і дбають ті, кого вони захищають, передати їм вдячність і підтримку. Коли ж їдемо в тил, то стаємо посланцями нашої бригади, доносячи звістку про наших захисників з передової, — каже він.

Запорука успіху — авторські пісні

Найпопулярнішою піснею оркестру після початку широкомасштабного вторгнення став cover на пісню Wellboy під назвою «русі гусі». Олександр Корольов змінив для неї слова, присвятивши текст вигнанню російських окупантів з України.

Пісня заграла новими барвами і здобула неабияку популярність, ставши однією з фірмових візитівок оркестру холодноярців. З часом до неї додалися й інші авторські пісні, які створюють унікальний імідж музичного колективу.

— Популярністю та визнаннями військовий оркестр «Холодного Яру» значною мірою завдячує саме авторським текстам, — вважає начальник оркестру. — Ми першими почали писати авторські пісні й виконувати їх так, як не робив до того жоден військовий оркестр у Збройних Силах України.

Геть від формалізму — вперед до соцмереж!

Осучаснити репертуар і формат виконання композицій, відмовившись від стереотипів військово-оркестрової музики, музикантів оркестру «Холодного Яру» спонукав досвід знайомства з творчістю колег із країн Заходу.

— Наш оркестр одним з перших в Україні почав просувати свій бренд в усіх популярних в Україні соціальних мережах: YouTube, Facebook, Instagram, Tik-Tok, — каже соліст оркестру, артист вищої категорії Сергій Довгополий.

Завдяки цьому авторські пісні музикантів «Холодного Яру» почали переспівувати по всій Україні.

«Музичний військовий бенд»

— Можна сказати, що ми вже більшою мірою не класичний військовий оркестр, а «музичний військовий бенд», який грає авторські пісні на власну музику. Колективна творчість перетворила нас на єдину сім’ю, — продовжує Сергій.

Тексти до більшості авторських пісень написав його начальник і диригент Олександр Корольов, музика ж народжена колективною творчістю всіх учасників оркестру.

— Коли є текст і з’являється задум мелодії, то ми разом далі створюємо готову композицію. Без жодного перебільшення в кожній нашій пісні є частка творчості всіх учасників нашого «музичного військового бенду», — підхоплює артист першої категорії Артем Севастьянов, один із трьох саксофоністів оркестру.

Хіти оркестру холодноярців

Окрім кавера на пісню Wellboy, хітами музичного колективу стали пісні «Герой — Херсон», «Незламні герої» та «ЗСУ дівчата».

— До 8 березня ми випустили трек «ЗСУ Дівчата», — розповідає Артем, — нашим козачкам присвятили. У ньому йдеться про те, як українські жінки, ставши на захист України, змінили помаду та взуття на підборах на однострій та берці і несуть службу нарівні з чоловіками.

Пісню «Незламні герої» присвячено військовим 93-ї бригади «Холодний Яр». Поруч зі знаменитим «Мечем Арея» вона стала одним із символів холодноярців. А в пісні «Герой — Херсон» йдеться про подвиг захисників, визволителів та мешканців міста, яке уславилось своїм героїзмом на увесь світ.

«Співаємо, щоб люди пам’ятали»

— Кожним зі своїх виступів в тилу ми прагнемо привернути увагу до героїзму наших захисників з лав Збройних Сил України, розповідаємо про їхній щоденний подвиг, щоб люди пам’ятали про наших хлопців, — продовжує Сергій Довгополий.

Пам’ятати, вважає він, необхідно не лише про військових, але й про цивільних, які живуть поблизу лінії зіткнення і на тимчасово окупованих територіях. Адже вони повсякдень живуть під постійною загрозою, яка може бути не такою відчутною віддалік від фронту.

— Херсон визволили, але по ньому прилітає кожен день. Тому слід робити все, щоб перемогти в цій війні, бо інакше українці ніколи не почуватимуться в безпеці, — нагадує він.

Головний концерт буде після перемоги

Утім, головними своїми слухачами музиканти вважають бійців Збройних Сил України, й особливо рідної 93-ї бригади «Холодний Яр». Саме для них вони грають і співають насамперед.

— Ми граємо для невеликих груп воїнів у безпечних місцях. Зібрати великий святковий концерт плануємо вже після перемоги. 9 травня на красній площі в москві, — жартує Артем Севастьянов.

У відповідь воїни надсилають музикантам вітання і навіть пишуть власні пісні, просять покласти їх на музику, зробити аранжування. Такий відгук особливо цінний, вважають музиканти, бо свідчить, що їхні виступи надихають бійців на творчість навіть у надзвичайно складних умовах війни. Бо якщо солдат в окопі пише пісню, він неодмінно переможе, щоб заспівати її на головному концерті.

Фото Віталія Павленка

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Офісі Генпрокурора повідомили про жертви російських обстрілів на Харківщині

В Офісі Генпрокурора повідомили про жертви російських обстрілів на Харківщині

Ворог не припиняє обстрілювати прикордоння Харківщини, є загиблі та поранені, прокурори документують наслідки.

ДСНС розповіла про евакуацію жителів прикордонних населених пунктів на Харківщині

ДСНС розповіла про евакуацію жителів прикордонних населених пунктів на Харківщині

Понад дві доби триває евакуація мешканців прикордонних населених пунктів на Харківщині, життю та здоров’ю яких загрожують постійні обстріли з боку російських окупантів.

Якщо людина знаходиться на передовій, то має отримувати більше — Рустем Умєров

Якщо людина знаходиться на передовій, то має отримувати більше — Рустем Умєров

Уряд оновив систему і суми виплат для військовослужбовців. Зокрема, передбачена винагорода за знищену ворожу техніку.

Україна та Португалія обговорили імплементацію «Формули миру»

Україна та Португалія обговорили імплементацію «Формули миру»

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Португалії Паулу Ранжелом.

Цілковите попелище: як зараз виглядає Серебрянський ліс

Цілковите попелище: як зараз виглядає Серебрянський ліс

Жахливі сцени наслідків російських обстрілів вдалося зафіксувати в околицях Серебрянського лісу на Донеччині.

Ворог завдав ракетного удару по околиці Сум

Ворог завдав ракетного удару по околиці Сум

12 травня 2024 року російські окупанти завдали ракетного удару по околиці міста Суми.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій категорії B, C, військовослужбовець у Стрий

від 20500 до 50500 грн

Стрий

Військова частина А2847

Гранатометник

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Офіцер інформаційно-аналітичної групи

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Військовослужбовець (Збройні Сили України) у Заліщики

від 20000 до 75000 грн

Черкаси

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Майстер ремонтного відділення бронетанкової техніки

від 25000 до 45000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Бойовий медик

від 23000 до 123000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО