ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Прилетіло куди не чекали: «чорна кров» російської економіки під ударами БПЛА

Новини
Прочитаєте за: 7 хв. 10 Лютого 2024, 9:16

Великі об’єкти нафтової промисловості в рф зазнають атак безпілотниками, завдаючи агресору суттєвих матеріальних втрат і знижуючи його далекостроковий потенціал до фінансування загарбницької війни в Україні. БПЛА все частіше б’ють по критичних для кремлівської економіки підприємствах, спричиняючи збитки на мільйони доларів.

Кореспондент АрміяInform дізнавався, наскільки критичними є такі удари, чи змінять вони перебіг війни, а також чи є у ворога шанси створити надійний захист своїх сировинних центрів.

Нафта і газ запорука російської сили?

На початку січня начальник ГУР МОУ генерал-лейтенант Кирило Буданов в інтерв’ю для видання Le Monde сказав, що раніше всі вважали, що в москви сильна армія, але слабка економіка, але виявилось, що навпаки армія слабка (а економіка сильніша, ніж вважали).

Сьогодні чималий відсоток грошей у бюджет росія отримує за рахунок продажу нафти і нафтопродуктів за різними оцінками, ця цифра коливається в межах 25-35% відсотків. 

Так, вже під час широкомасштабного вторгнення, у 2022 році експорт російської нафти, нафтопродуктів і газу досяг $383,7 млрд, що на 43% більше, ніж у 2021 році, пишуть російські аналітики на основі даних Федеральної митної служби росії. Свіжіших офіційних даних поки немає. 

ust-luga.jpg Reuters писав, що завод у російській Усть-Лузі зможе відновити роботу через тижні або навіть місяці

Це абсолютний рекорд за 27 років з 1995 року. Загалом, за оцінками Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), з початку війни Росія отримала 590 млрд євро доходів від експорту викопного палива. Країни ЄС закупили його більш ніж на 185 млрд євро.

Є логічним, що саме удари по підприємствах нафтової галузі можуть суттєво зашкодити отриманню грошей на війну. Слід нагадати, що саме удар по цінах на нафтопродукти, який ініціювали США, свого часу став однією з вагомих причин розпаду СРСР.

Сьогодні в росії налічується близько 30 великих нафтопереробних заводів та ще 80 міні-НПЗ. Найбільші НПЗ у росії розташовані в містах: Омськ, Кіріші (Санкт-Петербург), Рязань, Кстово (Нижній Новгород), Волгоград, Ярославль, Перм, москва, Туапсе. 

Як показують новини останніх тижнів, неочікувано для путінського режиму (і російської ППО) багато із цих заводів опинилися в зоні ураження БПЛА.

Фото пожежі в російській газовій компанії «Новатек» у Ленінградській області Росії 21 січня 2024 року. (Губернатор РФ Олександр Дрозденко). Фото: novatek.jpg

 «Загадкові» удари вглиб російської території

Січень перетворився для нафтової промисловості рф на справжній жах. Удари невідомих БПЛА по об’єктах інфраструктури, заводах ОПК, по нафтопереробних заводах відбуваються дедалі частіше. 

Слід підкреслити, що офіційно жодна з українських силових структур не бере на себе відповідальності за ці інциденти. Підтвердження українських ударів углиб ворожого тилу, які публікують українські ЗМІ з посиланнями на власні неназвані джерела, теж не коментується ані очільниками, ані спікерами Сил оборони.

До речі, коли на території Сирії час від часу невідомі літаки розносять на друзки цілі, які мають стосунок до Ірану, офіційні особи Ізраїлю зазвичай теж нічого не коментують з цього приводу. 

Якщо узагальнити нальоти на російські нафтові активи, то вимальовується наступна картина. 18 січня 2024 БПЛА атакували Петербурзький нафтовий термінал, а 21 січня технологічні потужності компанії «Новатек» у порту Усть-Луга, де виробляли в рік мільйони тонн «крові війни» дизпалива та авіагасу.

19 січня були вражені резервуари нафтобази в Клинцях у Брянській області. А 25 січня був вдало атакований нафтопереробний завод під Туапсе, де БПЛА поцілив у важливе обладнання.

Мапа ударів БПЛА по російських нафтових об’єктах. Інфографіка АрміяInform

29 січня безпілотник атакував нафтопереробний завод у російському місті Ярославль. За словами росіян, вони змогли перехопити БПЛА, тож жодних пошкоджень він начебто не завдав. Це перша атака «невідомих дронів» у Ярославській області на відстані близько тисячі кілометрів від наших кордонів.

Уже 9 лютого безпілотні літальні апарати завдали ударів по Ільському та Афіпському нафтопереробних заводах у Краснодарському краї.

Як реагує росія?

Для захисту своїх НПЗ і нафтобаз росіяни поспіхом розгортають навколо них системи ППО та ПРО. Як розповів військовий аналітик Сергій Березуцький, за інформацією російських ЗМІ, росіяни перекидають зенітно-ракетні системи С-300, які були розгорнуті на островах Ітуруп та Кунашир на далекому сході, на позиційні райони довкола Санкт-Петербурга. 

Але С-300 належить до засобів ПРО, його призначення захист тилу від масованих ударів балістичних, аеробалістичних та крилатих ракет, літаків стратегічної та тактичної авіації, а також бойових гелікоптерів.

Малорозмірний, відносно літаків та ракет, БПЛА має малу ЕПР (ефективність поверхні розсіювання), а його низька швидкість часто не дозволяє потужним РЛС типів 76Н6 або 36Д6 здійснювати виявлення та надійне захоплення цілі. Враховуючи, що новітні БПЛА долають зони ППО на малих та надмалих висотах, — розгортання дивізіонів С-300 стає малодоцільним.

Пожежники гасять резервуари з нафтою на сховищі, яке, за словами місцевої влади, загорілося після того, як військові збили український безпілотник у місті Клинці Брянської області, Росія, 19 січня 2024 року. МНС РОСІЇ/HANDOUT/REUTERS

Також навколо москви розгорнуті дивізіони зенітних ракетно-артилерійських комплексів (ЗРАК) «Панцир». При цьому частину «Панцирів» росіяни видерли на дахи висотних будинків у самій москві, що свідчить про неможливість надійно перекрити небо навіть на підступах до столиці. 

«Панцир» досить добре пристосований для боротьби з малорозмірними цілями, до яких належать і БПЛА. Але насправді «Панцир» може себе непогано проявити й у складі об’єктової ППО, коли БПЛА виходить практично на нього.

Утім, його функціонал різко падає в разі необхідності перехоплення цілі на відстані понад один кілометр від його позиції. До того ж, як свідчить досвід війни, «Панцирів» досить впевнено вражають наші БПЛА.

Асиметрична відповідь

Слід врахувати, що росія має велику площу, наситити яку достатньою кількістю засобів ППО або мобільних вогневих груп — нереально. 

Отже, як свідчить досвід нашої війни та інших конфліктів, удари, зокрема з використанням відносно дешевих БПЛА по нафтогазових підприємствах завдають шкоду на мільйони доларів і є прикладом вдалої асиметричної відповіді росіянам. 

Тому для росіян виходить на перші місця питання захисту НПЗ та інших підприємств нафтогазової галузі.

На думку директора аналітичного центру «Психея» Сергія Сапегіна, серед складових забезпечення безпеки НПЗ у росії одне з основних — кібербезпека. Саме захист інформаційних систем заводу від кібератак та внутрішніх загроз стає все більш важливим в умовах геополітичної напруги. 

Відомо, що хакерські атаки на виробництво можуть завдати суттєвої шкоди за мінімальних ризиків для тих, хто атакує. 

Тобто, на думку Сергія Сапегіна, потрібно визначити критерії вибору найкращого для України рішення щодо завдавання критичних пошкоджень російських НПЗ, важливість та наслідки цих пошкоджень для цих об’єктів.

«Нафтові атаки» та їх вплив на геополітику

Точкові удари по енергетичній інфраструктурі можуть завдавати набагато більше відтермінованої шкоди, ніж удари на фронті. Атаки на нафтові свердловини, нафтопереробні заводи та нафтобази виявилися дуже успішними і зробили великий внесок у загальний колапс німецької економіки наприкінці Другої світової війни. 

Як вважав рейхсміністр озброєння Альберт Шпеєр, у технічному сенсі Німеччина зазнала поразки 12 травня 1944 року, коли завдяки масованим бомбардуванням союзників було знищено 90% заводів, які виробляють синтетичне пальне.

У наш час перший відомий удар по НПЗ з використанням БПЛА відбувся 14 вересня 2019 року. Це був напад безпілотників на найбільший у світі завод первинної переробки нафти в Абкайці на сході Саудівської Аравії та нафтопереробний завод на нафтовому родовищі Хурайс. 

Атака викликала тимчасове падіння видобутку саудівської нафти вдвічі (з 9,8 млн барелів до 4,1 млн барелів), що відповідає 5% світового нафтовидобутку. Відповідальність за атаку взяв на себе рух «Ансар Аллах» (єменські хусити).

Атака завдала серйозної шкоди нафтовій інфраструктурі Саудівської Аравії та посилила геополітичну напруженість на Близькому Сході. Також після атаки стався різкий стрибок світових нафтових цін — підвищення ціни на нафту марки Brent стало рекордним із 1991 року.

Оцінюючи ескалацію російського наступу на Україну, економічні санкції Заходу проти кремлівської економіки є недостатньо ефективними. З іншого боку, завдання перенесення війни на територію росії та руйнування її економічного базису неодноразово озвучували українські воєначальники. 

Від самого початку війни на Заході звучали заяви: треба зробити все, щоб ціна, яку платить агресор за війну з Україною, стала для нього неприйнятною. Але наразі частка Росії у світовому обсязі експорту нафти становить, за різними оцінками, близько 11%, що приносить окупаційному режиму шалені прибутки.

А втім, атаки на російські нафтопереробні вже відчув світовий ринок. Так, за даними видання Bloomberg, щотижневий обсяг переробки нафти в Росії знизився до мінімуму, досягнувши майже двомісячного антирекорду. 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На Бахмутському напрямку росіяни кидають на штурми танки-сараї, але ЗСУ мають перевагу в FPV-дронах

На Бахмутському напрямку росіяни кидають на штурми танки-сараї, але ЗСУ мають перевагу в FPV-дронах

Війська рф посилили штурмові дії на Бахмутському напрямку і стали більше використовувати так звані танки-сараї, обшиті додатковим захистом.

У Силах оборони розповіли про спроби ворога потрапити у Красногорівку в цивільному одязі

У Силах оборони розповіли про спроби ворога потрапити у Красногорівку в цивільному одязі

Військові рф намагаються проникнути у Красногорівку на Донеччині в цивільному одязі, вдаючи з себе місцевих.

Генштаб ЗСУ: на фронті 108 бойових зіткнень, найбільше — на Бахмутському напрямку

Генштаб ЗСУ: на фронті 108 бойових зіткнень, найбільше — на Бахмутському напрямку

Протягом доби зафіксовано 108 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 7 ракетних та 74 авіаційних удари, здійснив 83 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Посилення ППО України: внесок Канади направлять на закупівлю ракет для IRIS-T

Посилення ППО України: внесок Канади направлять на закупівлю ракет для IRIS-T

Внесок Канади на підтримку ініціативи Німеччини щодо посилення протиповітряної оборони України направлять на закупівлю ракет для зенітно-ракетних комплексів IRIS-T.

Сили оборони ведуть контрударні дії на Харківщині — Президент

Сили оборони ведуть контрударні дії на Харківщині — Президент

Оборонні операції Сил оборони тривають на Харківщині в районі сіл Стрілеча, Красне, Мороховець, Олійникове, Лукʼянці, Гатище, Плетенівка.

Ворог обстрілював Нікопольщину дронами та артилерією: поранено жінку, пошкоджені будинки

Ворог обстрілював Нікопольщину дронами та артилерією: поранено жінку, пошкоджені будинки

Ворог протягом дня вдарив 9 безпілотниками та 3 рази обстріляв з артилерії Нікопольський район Дніпропетровщини.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник

від 21000 до 121000 грн

Вознесенськ

Військова частина А2734

Водій

від 20000 до 100000 грн

Тернопіль

Перший відділ Тернопільського РТЦК та СП

Інструктор групи розвідувального забезпечення

від 46500 до 46500 грн

Бердичів

Військова частина А2772

Начальник циклової комісії (621 ОНБ)

до 24000 грн

Київ

Рекрутинговий центр Сил ТрО ЗСУ

Майстеp, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій-електрик, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ