ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Верховна Рада спростила процедуру отримання статусу учасника бойових дій

Новини
Прочитаєте за: 2 хв. 8 Листопада 2023, 16:50

8 листопада 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо спрощення процедури надання особам статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України» (законопроєкт №9141).

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Закон забезпечує оперативне подання на розгляд комісій з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій документів захисників та захисниць України, які зі зброєю в руках захищали та захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України від російської військової агресії, — для подальшого оперативного прийняття рішення щодо надання статусу учасника бойових дій.

Так громадяни, які мають право на статус учасника бойових дій (зокрема, військовослужбовці ЗСУ) або їх представники, мають право подати заяву в паперовій або електронній формі до комісій з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій про бажання отримати відповідний статус. До цієї заяви можна додати відомості, необхідні для надання статусу учасника бойових дій, додати копії відповідних документів (за наявності), засвідчивши їх своїм підписом.

У разі відсутності таких документів, вони, за заявою військовослужбовця, будуть витребовуватися в уповноваженого органу/особи у рамках міжвідомчої взаємодії суб’єктів владних повноважень протягом 5 календарних днів з дати надходження заяви. Запитувані документи мають бути надані не пізніше ніж через 15 календарних днів з дати надходження запиту (або ж має бути повідомлена обґрунтована причина їх відсутності).

Не пізніше ніж через 10 календарних днів після отримання відповідей на запити комісія з питань розгляду матеріалів про надання статусу учасника бойових дій приймає рішення про надання захиснику чи захисниці статусу учасника бойових дій.

Аналогічну процедуру Закон передбачає також при отриманні статусу особи з інвалідністю внаслідок війни або статусу члена сім’ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України.

Прийнятий Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Своєю чергою Верховна Рада України та Уряд продовжать роботу над запровадженням автоматичного надання особам статусів, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Відповідні законодавчі ініціативи невдовзі будуть подані на розгляд Верховної Ради України.

Читайте нас в Telegram
Одна з ракет росіян впала за 15 км від польського кордону

Одна з ракет росіян впала за 15 км від польського кордону

Прем’єр Польщі Дональд Туск заявив, що у ніч на суботу одна з ракет росії, що атакували Україну, впала за 15 км від польського кордону.

Президент: Україні необхідні системи ППО, достатня кількість зброї, а також оперативність у постачанні

Президент: Україні необхідні системи ППО, достатня кількість зброї, а також оперативність у постачанні

Володимир Зеленський заявив, що Україна вдячна Сполученим Штатам і кожному з партнерів за рішення на підтримку нашої держави та людей. Маємо зробити все, щоб життя перемогло.

Рятувальники з-під завалів дістали тіло чоловіка у Вовчанську

Рятувальники з-під завалів дістали тіло чоловіка у Вовчанську

У Вовчанську Харківської області з-під завалів, спричинених ворожими обстрілами, рятувальники вилучили тіло загиблого чоловіка.

Ворог повертає субмарини до пункту базування в новоросійську — Дмитро Плетенчук

Ворог повертає субмарини до пункту базування в новоросійську — Дмитро Плетенчук

Після перерви росіяни знову вдарили з акваторії Чорного моря. Про те, якими ракетами та скільки кораблів було задіяно для цієї атаки, розповів начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук.

Прем’єр-міністр проінспектував зведення фортифікаційних споруд поблизу державного кордону

Прем’єр-міністр проінспектував зведення фортифікаційних споруд поблизу державного кордону

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на Волині ознайомився з процесом зведення військових інженерно-технічних та фортифікаційних споруд поблизу державного кордону.

Конкуренція зростає: у Міноборони розповіли про тижневі результати рекрутингу до Сил оборони

Конкуренція зростає: у Міноборони розповіли про тижневі результати рекрутингу до Сил оборони

Заступник Міністра оборони України Наталія Калмикова розповіли про тижневі результати рекрутингу до війська через онлайн-платформи працевлаштування Lobby X, Work.ua, robota.ua, OLX Україна.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Харків

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Оператор БПЛА 87 Батальйон ДШВ

від 50100 до 130100 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Командир міномета

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Розвідник-навідник

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Фельдшер

від 21000 до 24000 грн

Мукачівський прикордонний загін

Технік РТБ, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623