ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Донеччину звільняють від окупантів: епізоди бойової роботи від наших штурмовиків

Репортаж
Прочитаєте за: 5 хв. 27 Жовтня 2023, 9:38

Вони завжди попереду і нищать ворога, постійно ризикуючи своїм життям і здоров’ям, звільняючи клаптик за клаптиком окупованої ворогом нашої землі. Від їхньої сміливості та професіоналізму завжди залежить ситуація на фронті. 

Наразі воїни-штурмовики окремої десантно-штурмової бригади постійно витискають ворога на Донецькому напрямку та просуваються вперед.

— Ми завжди виконуємо завдання якомога швидко, тихо й тактично. Кожен штурмовик повинен розуміти свою роль і завжди працювати в команді. Під час штурму ворожих позицій необхідно за кожним побратимом, що є в групі, спостерігати та в разі можливої загрози відкотитися у небезпечне місце. Тут є важливим і робота командира штурмового підрозділу, який перед штурмом нагадує кожному підлеглому його обов’язки, — розповідає військовослужбовець окремої десантно-штурмової бригади Ілля.

 

Загалом під час штурму будівель позитивним чинником є те, що там менше вибухонебезпечних предметів, є підвальні приміщення, де можна навіть сховатися від шквального вогню. Водночас при штурмі лісосмуг та посадок просування йде повільно, адже там досить багато вибухівки, засипані окопи і важко знайти укриття, хоча це ускладнює роботу ворожих дронів.

— У нас була ситуація, коли під час штурму будівлі ми очікували там допоки закінчиться артобстріл і метрів за 10 від нас вибігає 6 окупантів. І ми вдвох успішно виконали тоді завдання, — зауважив Ілля.

Певною новизною на передовій є застосування ворогом газу

В цивільному житті ще один наш захисник займався висотними роботами, утепленням фасаду методом альпінізму та ремонтом будинків.

— Не кожна людина може бути штурмовиком за своїми якостями та можливостями. Я завжди з впевненістю йду на завдання зі своїми підлеглими і вони в мене вірять. Для командира тут важливо, аби його люди повернулися із завдання живими та неушкодженими, і треба зробити максимум задля цього. Тут важливо в нашій роботі перебувати в будь-якому укритті, а за необхідності надати першу медичну допомогу, швидко оцінювати обстановку і ухвалювати виважені рішення, — каже командир штурмового відділення окремої десантно-штурмової бригади Михайло.

 

Під час перебування на фронті воїни-штурмовики вже мають величезний бойовий досвід, який вони застосовують під час штурмів.

 — Для нас досить незручно штурмувати ворожі позиції, коли по нас працює ворожий танк. Якщо в разі застосування артилерії можливо швидко ухвалити рішення і вберегтися від цього, то коли стріляє танк, ні вихід, ні приход почути неможливо. При штурмі позицій необхідно чітко розуміти, де перебуває ворог. І тут важливо вміло закріпитися, аби втримати позицію, — ділиться досвідом Ілля.

Небезпеку при штурмі також можуть становити ворожі снайпери і їх необхідно терміново виявляти та повідомляти про можливе місцеперебування. Проблеми штурмовикам також створюють ворожий кулеметний розрахунок, РПГ, робота ворожих дронів і обстріли позицій з «Градів».  

Певною новизною на передовій є застосування ворогом газу, який накриває велику територію, навіть потрапляє у підвальні приміщення під час переховування там особового складу, тобто протигаз повинен бути завжди напоготові.

— Під час одного з останніх штурмів ми переносили поранених і росіяни застосували фосфорні боєприпаси, які впали метрів за 150 від нас. В таких ситуаціях важливо, аби вітер не був у твій бік. Інколи росіяни мінують своїх загиблих і це дуже небезпечно. Бувають випадки, коли кладуть колючий дріт, щоб уповільнити наш рух. Також використовують з повітря світлові боєприпаси задля комплексної роботи з безпілотниками і тут дуже важливо замаскуватися без усіляких рухів, — каже Ілля.

Великою проблемою для штурмовиків є заміновані узбіччя, тож при цьому треба уважно рухатися, інколи противник намагається підійти ближче і використовує гранати. Під час будь-якого штурму надважливим є психологічний фактор.

Для багатьох армійців військова професія передалася від рідних та близьких.

— У мене батько військовий, з 2014 року мобілізувався, пішов на фронт і до цього часу служить у війську. Кожен, хто тримає зброю, повинен бути на фронті й боронити свою землю, — зазначає командир роти окремої десантно-штурмової бригади Дмитро.

На думку Дмитра, кожному командиру підрозділу повинна бути притаманна гнучкість, адже приходять люди здебільшого з цивільного життя і треба вміти працювати з кожним. Також повинна бути присутня така риса, як стійкість, коли в будь-якій ситуації необхідно ухвалювати виважені рішення, і звичайно — мотивація.

— Мій підрозділ брав безпосередню участь у наступальних діях поблизу населеного пункту Кліщіївка. Попередньо проводилася розвідка і внаслідок цього ми вже знали, що майже кожен будинок і підвал був зайнятий окупантами чисельністю до 15 осіб. Ворог тоді постійно використовував артилерію, авіацію, ПТРК, новітню бронетехніку, сильно тоді заважали нам їхні FPV дрони, проте ми успішно виконали завдання, — повідомив Дмитро.

Зі слів вищезгаданого офіцера, — на той час досить часто ворожі наступальні дії перепліталися з нашими штурмовими, тож мав місце так званий зустрічний бій.

Фото автора. Відео автора та пресслужби бригади.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Міноборони повернули понад пів мільярда гривень безпідставно сплаченого ПДВ при закупівлі палива

Міноборони повернули понад пів мільярда гривень безпідставно сплаченого ПДВ при закупівлі палива

Суд задовольнив позов Офісу Генерального прокурора та стягнув з ПАТ «Укртатнафта» на користь Міністерства оборони України 360,7 млн гривень.

У Бериславі ворог атакував дроном вантажівку, що привезла питну воду мешканцям

У Бериславі ворог атакував дроном вантажівку, що привезла питну воду мешканцям

У суботу вранці під ворожий удар у Бериславі потрапила вантажівка, що доставила питну воду місцевим мешканцям.

На східному напрямку ЗСУ знищили понад 1000 окупантів і 10 танків

На східному напрямку ЗСУ знищили понад 1000 окупантів і 10 танків

Сили оборони продовжують завдавати противнику втрат в живій силі та техніці і на східному напрямку протягом минулої доби було ліквідовано 1076 окупантів.

«Військовий асистент»: сервіс допомоги з підготовки рапортів розширює свою роботу

«Військовий асистент»: сервіс допомоги з підготовки рапортів розширює свою роботу

З початку квітня цього року сервіс «Військовий асистент» був суттєво посилений новими функціями, додані зразки оформлення більшої кількості рапортів.

Окупанти 21 раз обстріляли Донеччину: троє загиблих

Окупанти 21 раз обстріляли Донеччину: троє загиблих

Протягом минулої доби росіяни 21 раз обстріляли населені пункти Донецької області.

Сили оборони півдня уразили понад 600 ворожих цілей за добу

Сили оборони півдня уразили понад 600 ворожих цілей за добу

Сили оборони півдня України на своєму напрямку протягом минулої доби виконали понад 700 вогневих завдань і було уражено понад 600 ворожих цілей.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший стрілець-оператор

від 26000 до 126000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Перекладач-інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Мукачівський прикордонний загін

Оператор БПЛА, військовослужбовець

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід в/ч А4806

Діловод служби засобів ураження

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Військовослужбовець (Збройні Сили України) у Заліщики

від 20000 до 75000 грн

Одеса

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Старший оператор протитанкових ракетних комплексів

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр