ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Окупанти зруйнували та пошкодили близько пів тисячі храмів та сакральних споруд України

Новини Регіони
Прочитаєте за: 3 хв. 12 Травня 2023, 13:30

У Трапезній палаті Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» відкрилася виставка — «…Але будуть відроджені у славі й силі». Вона розповідає про храми України, понівечені внаслідок широкомасштабного російського нападу.

За час широкомасштабної агресії російської федерації російські окупанти зруйнували, сплюндрували або пошкодили близько пів тисячі храмів і сакральних споруд на території України, значна частина з яких має історико-культурну цінність та є пам’яткою архітектури й мистецтва. Цілеспрямовано та систематично загарбники руйнують Українські храми, які є матеріальним втіленням духовності нашого народу.

У відкритті виставки взяли участь: Предстоятель Православної церкви України Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, виконувач обов’язків генерального директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максим Остапенко, генеральний директор Національного музею Революції Гідності, координатор Штабу порятунку спадщини (HERI) Ігор Пошивайло та головний зберігач фондів Національного музею історії України у Другій світовій війні Оксана Янковенко.

Звертаючись до присутніх, Предстоятель ПЦУ Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній зазначив, що російське зло, яке спричинило руйнування українських храмів, неодмінно буде покаране. Адже добро і правда врешті завжди перемагають.

«Ми прагнемо, щоб в Україні запанував справедливий мир, але справедливий мир запанує тільки тоді, коли ми здобудемо повну перемогу. Коли ми остаточно виженемо окупанта з нашої української землі й це неодмінно відбудеться, тому що ми з вами приречені на перемогу. Правда перемагає, добро перемагає, життя перемагає, світло перемагає темряву. Ми пройдемо ці випробування. Вони зроблять нас ще більш духовно сильними, витривалими і після нашої перемоги ми будемо відновлювати, відроджувати та відбудовувати те, що агресор зруйнував», — зазначив Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній.

Експозиція складається з 39 світлин пошкоджених або зруйнованих храмів різних конфесій, що знаходяться переважно на деокупованій території України. Крім того, є фото церков з тимчасово окупованих територій та місць, де ведуться активні бойові дії.

Друга частина експозиції складається з предметів, які музейники привезли зі своїх експедицій до звільнених від окупантів населених пунктів. Зокрема, у Трапезній палаті представлені понівечені ікони, церковні дзвони зі слідами від куль, елементи іконостасів та багато інших експонатів. У кожного з предметів є своя унікальна і водночас трагічна історія. 

Крім того, в Трапезній палаті розмістили предмети зі зруйнованого в часи Другої світової війни Успенського собору Києво-Печерської лаври, аби продемонструвати паралелі між подіями того часу і теперішньою широкомасштабною агресією російської федерації проти України.

Третя частина виставки є інтерактивною, оскільки жодне з музейних приміщень не може вмістити предмети зі знищених релігійних споруд та інформаційні матеріали про них.

«Ворог, стріляючи в наші храми, стріляє в Бога, попри віросповідання. 100 з цих споруд повністю зруйновані. Ми безперечно все відбудуємо, але для нас важливо зафіксувати те зло, яке творить з храмами України російський агресор. Сподіваюсь, що це стане реальним втіленням європейського гасла «Ніколи знову». Ми зможемо осягнути це після нашої перемоги, а також відтворити ту велич наших храмів, якою вона була до війни, і навіть зробити їх кращими», — сказав під час відкриття виставки Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Експозицію організовано спільними зусиллями Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», Національного музею історії України у Другій світовій війні, Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності, Штабу порятунку спадщини (HERI) та за участю Православної Церкви України.

Виставка триватиме впродовж року.

Фото автора

Позаштантий кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Водій (кат. С, СЕ), військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ

Інженер-електронщик БПЛА, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Бухгалтер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Водій у 155 окремий батальйон територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Водій БТР

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП