ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Мисливці на дронів успішно борються з російськими «пташками»

Прочитаєте за: 3 хв. 6 Березня 2023, 11:36

З перших днів широкомасштабного вторгнення росіяни активно використовували квадрокоптери на всіх ділянках ведення бойових дій. Для боротьби з цими «пташками» українські військові змогли озброїтися сучасними антидроновими рушницями та підготувати кваліфікованих операторів. Нині подібні мисливці на ворожі дрони є майже в кожному українському підрозділі.

— Антидронові рушниці не потребують тривалої підготовки. Наприклад, я лише за один тиждень зміг повністю опанувати сучасну українську розробку. Діапазон, частоти, принцип самої роботи — все, що треба знати, — говорить оператор антидронової рушниці одного з підрозділів морської піхоти на псевдо «Генерал». — Підготувати до роботи таку рушницю можна за кілька хвилин, а далі необхідно просто прицілитися на квадрокоптер та саджати його.

Військовий зазначає, що працювати антидроновою рушницею українського виробництва — справжнє задоволення. За свою практику хлопець посадив понад шість ворожих «пташок», які як трофей стали у стрій в підрозділи аеророзвідки ЗСУ. Також багато ворожих квадрокоптерів доводиться саджати на значній відстані й забрати їх уже немає безпечної можливості.

 — У нашому підрозділі всі оператори досвідчені. Працюємо по одному. Доводиться виїжджати на тиждень-два на передові позиції та допомагати побратимам боротися з ворожими дронами. Здебільшого такі завдання  проходять результативно й до своєї скарбнички завжди додаю чергову посаджену ціль, — продовжує «Генерал».

Переважно на роботу такої зброї негативно можуть вплинути лише погані погодні умови та ворожі артилерійські обстріли, які не дають операторові можливості навестися на ціль. Адже аби піймати ціль у приціл рушниці, операторові необхідно покинути укриття та працювати з більш-менш відкритої місцевості, що здебільшого неможливо.

Інший оператор «тихої зброї» на позивний «Кіра» працює по ворожих цілях з антидронової рушниці литовського виробництва. Такий іноземний зразок не поступається функціоналом українській розробці й має подібні характеристики.

— Цю рушницю отримав від волонтерів наприкінці літа. Вона більш далекобійна проти вітчизняного зразка, проте в деяких окремих питаннях дещо поступається українській, — говорить «Кіра». — Перший свій досвід використання антидронової рушниці здобув на півдні України. Наразі саджаю ворожих «пташок» на Донеччині. З усіма завданнями вона справляється відмінно. Я до неї дуже звик і для мене вона є основною зброєю.

Алгоритм роботи з такою зброєю дуже простий. Оператору необхідно отримати візуальний контакт з ціллю, прицілитися та спустити відповідний гачок. Все, як зі звичайним автоматом, лише сам постріл беззвучний і ціль не знищується, а дезорієнтується. Точніше втрачається зв’язок у ланці «пілот-квадрокоптер».

— Що ближче підлітає дрон, то ефективніше його можна перехопити та посадити. Якщо піймав його в приціл, він уже нікуди не подінеться. Під час роботи моєї рушниці у ворожого пілота пульт втрачає зв’язок із дроном, — розповідає «Кіра». — Бували випадки, коли ворог навіть забував уночі вимкнути індикатор освітлення. Їхню «пташку» було видно за кілька кілометрів. Я її легко зміг перехопити. Ця ситуація говорить про те, що в противника з наявністю професійних операторів дронів не все гаразд.

За словами морпіха, у сучасній війні антидронові рушниці показали себе дуже ефективно. Ця зброя щоденно допомагає українським захисникам на передових рубежах боротися з повітряними «гостями» та підсилює українських дроноводів російськими «пташками».

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Безпілотні системи є нашою зброєю Перемоги — Рустем Умєров

Безпілотні системи є нашою зброєю Перемоги — Рустем Умєров

Мінімізувати участь людей у бойових діях за рахунок створення технологічної переваги і таким чином зберегти життя і здоров’я військовослужбовців — така мета створення сил безпілотних систем.

В Офісі Генпрокурора повідомили про жертви російських обстрілів на Харківщині

В Офісі Генпрокурора повідомили про жертви російських обстрілів на Харківщині

Ворог не припиняє обстрілювати прикордоння Харківщини, є загиблі та поранені, прокурори документують наслідки.

ДСНС розповіла про евакуацію жителів прикордонних населених пунктів на Харківщині

ДСНС розповіла про евакуацію жителів прикордонних населених пунктів на Харківщині

Понад дві доби триває евакуація мешканців прикордонних населених пунктів на Харківщині, життю та здоров’ю яких загрожують постійні обстріли з боку російських окупантів.

Якщо людина знаходиться на передовій, то має отримувати більше — Рустем Умєров

Якщо людина знаходиться на передовій, то має отримувати більше — Рустем Умєров

Уряд оновив систему і суми виплат для військовослужбовців. Зокрема, передбачена винагорода за знищену ворожу техніку.

Україна та Португалія обговорили імплементацію «Формули миру»

Україна та Португалія обговорили імплементацію «Формули миру»

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Португалії Паулу Ранжелом.

Цілковите попелище: як зараз виглядає Серебрянський ліс

Цілковите попелище: як зараз виглядає Серебрянський ліс

Жахливі сцени наслідків російських обстрілів вдалося зафіксувати в околицях Серебрянського лісу на Донеччині.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Комірник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Лікар-травматолог

від 21000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Бухгалтер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Начальник електpостанції, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій-заправник

від 20000 до 20000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Стрілець-санітар

від 30000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення