ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Я з автомата розстріляв ворожих гранатометників — Герой України танкіст Ігор Левченко

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 31 Січня 2023, 11:53

За час жорстокої війни, яку росія розв’язала проти України у 2014 році, в нашій країні званням Герой України удостоєно вже понад чотириста військових. 

Звання Герой України — державна нагорода України, найвищий ступінь відзнаки в Україні, що надається громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або видатного трудового досягнення. Героєві України вручається орден «Золота Зірка».

Герой України, командир танка молодший сержант Ігор Левченко народився на Полтавщині. У цивільному житті був працівником на одному з приватних підприємств Ромоданівської селищної територіальної громади. Під час широкомасштабного вторгнення за покликом серця пішов у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки та з початку березня 2022  року боронить Україну. 

— Свого часу я проходив строкову служби в окремому розвідувальному батальйоні, але з бронетехнікою жодного разу не стикався, тому довелось нову спеціальність опановувати з нуля. У цьому мені дуже допоміг мій командир роти. Моя зірка Героя це теж його заслуга, —  розповідає Ігор Левченко. — Того дня ми працювали кількома парами танків, прикриваючи піхоту. Ми висувалися вперед, робили кілька пострілів по ворожих укріпленнях та бронетехніці й відкочувалися назад. Під час четвертого висування в машину командира роти влучив ворожий ПТРК. Я побачив, як командирський танк зупинився, екіпаж вискочив. Бій тривав. Раптом у передню частину правої гусениці моєї машини прилетіла граната з ворожого РПГ та частково її пошкодила. Крім того, зник внутрішній зв’язок з механіком-водієм і танк зупинився. Я засік, звідки був постріл, та дав команду навіднику вгатити туди з гармати. 

Механік танка бачив, як снаряд влучив прямо у бронежилет російського солдата й окупанта розірвало на шмаття.

Хлопець каже, що далі все розвивалося дуже стрімко. Він розумів: якщо залишатися на місці, екіпажеві та машині не вижити. 

— Майже не роздумуючи, я відкрив свій люк та виліз на броню, щоб оглянути пошкодження, дістатися механіка та віддати наказ на відхід, —  пригадує ті події молодший сержант. — Коли я почав стукати по люку механіка автоматом, щоб він його відкрив, у правий борт мого танка влучило ще три РПГ. На щастя, вони не завдали серйозної шкоди, а лише пропалили катки. Тоді я підняв автомат і розстріляв ворожих гранатометників прямо з броні танка. Я випустив три магазини, й більше пострілів з РПГ не було. Ми зуміли вийти з бою живими та ще й зберегли машину.

Ось як описує той бій командир танкової роти старший лейтенант Сергій Дзюба, що керував діями танкістів з підтримки піхоти.

Це було 5 червня 2022 року під Гусарівкою, що на Харківщині. Наше завдання було зайняти більш вигідні позиції та втримати їх до підходу основних сил, — розповідає офіцер. — Ми прибули у визначений район, зайняли позиції та о сьомій ранку отримали команду на атаку. Моя група з чотирьох машин разом із піхотою почала висуватися вздовж лісосмуги та вступила в бій з танками й піхотою противника. Наша піхота відстала й танк Ігоря першим зайшов на лінію ворожих окопів і продовжував нищити ворога. Коли ми подолали першу лінію оборони, у мій танк влучила протитанкова ракета, яка пропалила броню та поранила мого навідника в руку. Ми з екіпажем спочатку покинули машину, бо була загроза вибуху боєкомплекту. У цей час командування боєм взяв на себе один із командирів взводів.

Сергій перев’язав свого побратима, а потім вони повернулися в підбиту машину. Їм пощастило, що кумулятивний струмінь пройшов трохи вище боєкомплекту та не пошкодив його.

Я відвіз свого навідника на точку збору поранених. Там перебував навідник з іншого екіпажу, який не постраждав, коли їхній танк підбили. Я запропонував йому зайняти місце в моєму танку. Хлопець одразу зголосився, бо хотів помститися за поранених побратимів, тож ми повернулися в бій і я знов очолив свою групу, — розповів старший лейтенант Сергій Дзюба. — За мужні дії в бою, за подолання першим ворожої лінії оборони, збереження свого екіпажу, бойової машини та знищення ворожої піхоти Ігор і отримав звання Героя України. 

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Львівщині у ЦНАПах рідні військових можуть проконсультуватися з працівниками ТЦК та СП

На Львівщині у ЦНАПах рідні військових можуть проконсультуватися з працівниками ТЦК та СП

На Львівщині у ЦНАПах рідні військовослужбовців можуть звернутися за консультацією до працівників ТЦК та СП. Наразі визначено 16 таких локацій.

На фронті 50 боєзіткнень: найгарячішим залишається Бахмутський напрямок

На фронті 50 боєзіткнень: найгарячішим залишається Бахмутський напрямок

Ворог завдав 2 ракетних та 43 авіаційних ударів, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Міністр оборони України Рустем Умєров провів телефонну розмову з главою Пентагону Ллойдом Остіном.

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Державна спеціальна служба транспорту у рамках міжнародного проєкту Європейського Союзу отримала піротехнічну машину важкого типу на базі MAN.

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

Речник Національної гвардії України полковник Руслан Музичук прокоментував, яку тактику використовують російські війська під час штурмових дій.

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Сьогодні під ударом російських дронів були два райони Дніпропетровської області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир бойової машини, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Водій

від 20100 до 50100 грн

Суми

Військова частина А1476

Інструктор навчального взводу

від 25000 до 55000 грн

Раденськ, Херсонська область

Кулеметник (за контрактом ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Бухгалтер (матеріальний облік), військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

Військова частина А4458

Токар-фрезерувальник

від 20000 до 50000 грн

Черкаси, Черкаська область