ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Град» десантників влучає не по площах, а виключно по визначених цілях

Репортаж
Прочитаєте за: 4 хв. 5 Січня 2023, 20:39

Ярослав — командир реактивної артилерійської батареї окремої десантно-штурмової бригади. На озброєнні його батареї — реактивні системи залпового вогню БМ-21 «Град», вироблені ще за радянських часів.

Офіцер розповідає, що останнім часом поменшало роботи для саме цього типу РСЗО, оскільки «Град» розроблений для завдання залпом з 40 реактивних снарядів вогневого ураження на площі близько дев’яти квадратних кілометрів, де найбільша концентрація влучань припаде на площу у два квадратні кілометри — зону гарантованого ураження особового складу і техніки на відкритій місцевості.

Ярослав розповідає, що навесні та на початку літа такі завдання вони виконували — випускати повні пакети «по координатах». Нині ж вони  працюють лише по певних категоріях цілей і виключно з коригуванням вогню в режимі реального часу.

«Зазвичай ми самі не виявляємо цілі, по яких працюємо. Координати нам передають, після їх отримання машини рушають на вогневі позиції, наводяться, і працюємо. Працюємо переважно з корегуванням. Якщо раніше дозволялося працювати по площах, то тепер ми пристрілюємось — збільшуємо точність своєї стрільби і збільшуємо у такий спосіб кількість уражених цілей. Це ефективніше, ніж без пристрілки.

У нас, реактивщиків, порівняно з весною — початком літа, обсяг роботи значно зменшився. Як би там не було, але іноземне озброєння є більш точним, а відтак — більш ефективним. Відповідно, під наші можливості цілей стало набагато менше. Річ у тім, що різні артилерійські системи мають «свої» цілі. Саме під нашу реактивну систему залпового вогню цілі з’являються рідше. Якщо раніше нас могли застосувати для ураження не зовсім характерних для нас цілей, то зараз, коли з’явилося високоточне озброєння, — доцільно використовувати саме його», — розповідає артилерист-десантник.

Ярослав служив у полку «Азов» мінометником, у 2020 році звільнився, але коли почалося широкомасштабне масштабне вторгнення — за мобілізацією призвався в артпідрозділ «Градів».

Розповідає, що артилеристи працюють у тісному контакті з аеророзвідкою, яка онлайн надає координати цілей та коригування результатів стрільби до їх повного знищення.

«Ми можемо спостерігати те, що бачать вони. Навіть не спілкуватися з ними, а самостійно коригувати свій вогонь, виходячи з того, що ми бачимо онлайн. Можемо слідувати їхнім вказівкам, працюючи за координатами коригування вогню до моменту результативного влучання», — говорить офіцер.

За його словами, знати результати свого вогню дуже важливо не лише для того, щоб швидше вразити ціль, а й для мотивації військовослужбовців. Коли людина важко працює, стріляє і не знає результатів — знищують вони цілі чи ні, то в людини втрачається мотивація. Коли військовослужбовець знає, що результат є — то працює швидше і ефективніше.

Крім цього, якщо ціль не була вражена, то на основі даних про результати стрільби можна зробити аналіз і зрозуміти, чому так сталося і що потрібно змінити: щось зробити з машиною, обслужити чи відкалібрувати обладнання — тобто зробити роботу над помилками.

Батарея Ярослава наполовину складається з російських «Градів», які військовослужбовці захопили неушкодженими. Питаю в нього, чим ще пишається підрозділ.

«Гордість… Ви знаєте, є такі «жирні» цілі — зазвичай по них завдає вогневе ураження вся артилерія нашого всесвіту. Влітку найжирнішою, напевно, була переправа в Білогорівці — цим пишаються всі, хто брав участь в ураженні ворога. Після цього була ситуація, коли неподалік Святогірська було виявлено цілий дивізіон «Ураганів» — туди теж стріляло все, що могло дістати, і наша батарея також. Я на той час був у госпіталі з пораненням, але хлопці, які залишалися в підрозділі, — вони відпрацювали на відмінно. Звичайно, важко визначити — хто саме знищив кожну машину. Але знищили не тільки велику кількість самих «Ураганів», машин підвозу боєкомплекту та палива, а й особового складу. Тоді українські артилеристи влаштували ворогу справжнє пекло на землі — багатенько їх накосили», — згадує Ярослав.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Матері закликали не нехтувати «хвилиною мовчання» у пам’ять про їхніх синів

Матері закликали не нехтувати «хвилиною мовчання» у пам’ять про їхніх синів

«Об’єднання матерів і дружин Захисників України» створило соціальний ролик, спрямований на привернення уваги до загальнонаціональної хвилини мовчання та важливості її дотримання.

Під вогнем артилерії та мінометів 27 населених пунктів Харківщини: є загиблі та поранені

Під вогнем артилерії та мінометів 27 населених пунктів Харківщини: є загиблі та поранені

Артилерійських та мінометних ударів ворога зазнали 27 населених пунктів Харківщини. Зокрема, Петропавлівка, Степова Новоселівка, Берестове та інші. Авіаційних обстрілів зазнали населені пункти Вільча, Липці, Лиман, Ізбицьке, Веселе, Петрівка, Козача Лопань, Синельникове, Глибоке, Широке, Вовчанські Хутори.

Сили ППО на півдні знищили п’ять розвідувальних БПЛА ворога

Сили ППО на півдні знищили п’ять розвідувальних БПЛА ворога

За минулу добу, 11 травня, на півдні протиповітряною обороною України знищено п’ять російських БПЛА.

Знайти своє місце в небі: ВМС США націлилися на електричний літак короткого зльоту та посадки

Знайти своє місце в небі: ВМС США націлилися на електричний літак короткого зльоту та посадки

Американська компанія Electra оголосила про партнерство з ВМС США щодо розробки електричного літака короткого зльоту та посадки eSTOL.

Сили оборони вразили 3 ЗРК, 2 артзасоби та 9 районів зосередження окупантів

Сили оборони вразили 3 ЗРК, 2 артзасоби та 9 районів зосередження окупантів

Наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Загарбники 542 рази атакували мирне населення Запоріжжя

Загарбники 542 рази атакували мирне населення Запоріжжя

Упродовж доби окупанти 542 рази вдарили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 9 населених пунктів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Міноментник

від 21000 до 121000 грн

Київ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Психолог

від 20000 до 50000 грн

Суми

Військова частина 2240 НГУ

Бойовий медик, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Харків

229 окремий батальйон 127 ОБр Сил ТрО

Бойовий медик

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Водій-пожежник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Офіцер відділення ВСП

від 30000 до 60000 грн

Запоріжжя, Запорізька область