ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Формування безбар’єрного простору в Україні є нагальною потребою

Прочитаєте за: 3 хв. 29 Грудня 2022, 15:19

Про те, що під час війни вже необхідно працювати над питаннями реабілітації як військових, так і цивільних, які дістають інвалідність унаслідок бойових дій, говорили автори проєкту «Інклюзивне суспільство в Україні. Довідник практичних рекомендацій».

Цей проєкт було розроблено і втілено благодійною організацією «Центр реадаптації та реабілітації «ЯРМІЗ» за підтримки European Union in Ukraine та Міжнародного фонду «Відродження».

Як розповіла координаторка проєкту, заступник директора «Ярміз» Світлана Бойко, «проєкт націлений на формування інклюзивної культури та інклюзивної поведінки суспільства в Україні. Нашою командою було розроблено дві книги, а також серію відеороликів із практичними та дієвими порадами, як себе поводити людям, що дістали інвалідність, та членам їхніх родин. Більшість розділів створено експертами, які пройшли свій власний шлях реабілітації, тож довідник сповнений дієвих порад».

Багато хто з учасників бойових дій зазнали поранень, контузій, травм і потребують підтримки, адже мають навчитися жити з порушеннями здоров’я в новому статусі набутої інвалідності. Разом із членами їхніх родин щонайменше 5 мільйонів українців стикнуться з проблемами інклюзії в суспільстві.

Згідно з проведеним Центром «Ярміз» за підтримки Представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні соціологічним дослідженням, серед проблем ветерани війни на другому місці після психологічних проблем (24,4%) вказували відсутність гідного ставлення з боку суспільства (24,0%); наступною проблемою була втрата здоров’я (20,9%) через поранення, що стало на заваді до повноцінного повернення в мирне життя; у 10,1% опитаних погіршились стосунки з сім’єю, з родичами.

Що таке інклюзивна культура та інклюзивна поведінка?

Інклюзивне суспільство – це насамперед суспільство, в якому створені найкращі умови для соціальної адаптації людей з інвалідністю внаслідок війни як військових, так і цивільних, забезпечені запобіжники їхній можливій ізоляції. 

Як розповіла Наталія Калмикова, виконавча директорка «Українського ветеранського фонду», «наше суспільство незабаром зустрінеться з великою проблемою – адаптацією ветеранів війни, які дістали інвалідність. Крім того, вже є багато цивільних людей, дітей, які стали інвалідами внаслідок російської агресії. Ми вже можемо сказати, що рахунок піде на тисячі осіб». 

До вразливих груп належить і велика кількість цивільних людей, які дістали інвалідність унаслідок війни. Заходи стосовно соціальної адаптації та соціально-середовищної орієнтації для людей з інвалідністю мають бути серед заходів із відновлення країни як на місцевому, так і загальнодержавному рівнях. «План відновлення України» у великому переліку національних програм, на жаль, не передбачає загальнонаціональних проєктів, безпосередньо спрямованих на формування інклюзивної культури в суспільстві, організації безбар’єрних просторів та інтеграції людей з інвалідністю внаслідок війни в нові життєві обставини.

У реаліях російсько-української війни, що триває, говорити про Україну як інклюзивну державу потрібно вже нині.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Радіотелефоніст мінометної батареї, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Водій, військовослужбовець

Миколаїв

189 об ТрО 123 Обр ТрО

Пожежний, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Фельдшер, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Зв’язківець-військовослужбовець

від 22000 до 50000 грн

Одеса, Одеська область

Водій категорії B, C, військовослужбовець у Стрий

від 20500 до 50500 грн

Стрий

Військова частина А2847