ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У злочинів проти людства немає строків давності: країни світу одна за одною визнають Голодомор геноцидом

Blogger pool
Прочитаєте за: 3 хв. 17 Грудня 2022, 10:24

Початком міжнародного визнання Голодомору 1932-1933 років можна вважати ухвалення 10 листопада 2003 року 58-ю сесією Генеральної асамблеї ООН спільної заяви з нагоди 70-ї річниці Великого голоду 1932-1933 років, у якій він визнавався національною трагедією українського народу. Заяву підписали 36 членів Генасамблеї.

Цьому важливому документу передував Указ Президента України Леоніда Кучми «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Голодомору в Україні» від 20 березня 2002-го та Постанова Верховної Ради «Про 70-ті роковини Голодомору» від 28 листопада того ж року. В них висловлювалася необхідність ініціювати визнання міжнародною спільнотою акту геноциду українського народу.

Згодом, після низки Указів Президента України Віктора Ющенка та ухвалення 28 листопада 2006 року  Верховною Радою Закону «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», Міністерство закордонних справ провело кампанію, за результатами якої до кінця 2008 року Голодомор визнали геноцидом українського народу 14 країн, а саме: Австралія, Ватикан, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща й Угорщина.

Також були ухвалені резолюції та заяви міжнародних організацій, таких, як ПАРЄ, ОБСЄ, ЮНЕСКО, Балтійська асамблея та ін.

Водночас 2008 року держдума рф ухвалила заяву, в якій Голодомор був названий «предметом сучасних політичних спекуляцій», і таким, що «не має, і не може мати міжнародно встановлених ознак геноциду». росія почала тиснути на інші країни, намагаючись протидіяти процесу визнання. Відтоді лише парламент Португалії 2 березня 2017 року ухвалив спеціальну постанову щодо геноциду українців, проте на рівні ООН декларації на вшанування жертв Голодомору ухвалювались що п’ять років – з нагоди 75-річчя (16.12.2008, 32 країни-підписанти), 80-річчя (12.12.2013, 32 країни), 85-річчя (11.12.2018, 38 країн).

2017 року процедуру визнання геноцидом Голодомору 1932-1933 років в Україні розпочали Сполучені Штати Америки. Завершилася вона тільки 12 травня цього року, ухваленням спеціальної Резолюції про визнання H. RES. 1109 Палати Представників. До цього необхідні резолюції схвалили представницькі органи понад 20 штатів і Сенат США.

Після початку широкомасштабної агресії росії, на хвилі підтримки світом України, визнання Голодомору геноцидом активізувалося і в інших країнах. 6 квітня злочин радянської влади проти українського народу визнала Чехія, а 26 квітня – Бразилія.

28 жовтня Міністерство закордонних справ України знову закликало парламенти світу ухвалити рішення про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом. У листопаді його визнали Ірландія (24 листопада), Молдова (24 листопада), Румунія (24 листопада), опозиційний уряд Білорусі в екзилі (24 листопада), Чеченська Республіка Ічкерія (27 листопада) та Німеччина (30 листопада). А 15 грудня Голодомор був визнаний як геноцид, заподіяний радянським режимом, резолюцією Європейського парламенту. Посилаючись на минулі часи, резолюція звинувачує й нинішній російський режим у прагненні ліквідувати Україну як національну державу.

Ці рішення суголосні іншій законодавчій ініціативі. 14 квітня 2022 року, після встановлення фактів масових звірств, вчинених російськими військами на тимчасово окупованих територіях, Верховна Рада України ухвалила постанову «Про вчинення російською федерацією геноциду в Україні», якою дії російських військ та російського керівництва в Україні визнаються геноцидом українського народу. Аналогічні рішення були ухвалені також парламентами Польщі, Латвії, Естонії, Канади, Литви, Чехії й Ірландії.

Порівняння нинішніх звірств росіян в Україні із іншими їхніми діяннями в минулі часи спонукає країни світу до переосмислення «російського сліду» в історії. Зокрема, й визнавати Голодомор – один із найжахливіших злочинів проти людства.

Але насправді питання із визнанням Голодомору тільки тоді буде вважатися закритим, коли буде покараний злочинець. Допоки росія продовжуватиме цинічно брехати, вчиняти воєнні злочини, продукувати нові акти геноциду, вона не буде визнавати Голодомор, як і інші свої безчинства. Бо геноцид 1932-1933 років, на жаль, був лише одним епізодом із багатьох проявів дикунського нутра цієї країни зла…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На кордоні знищили спостережний комплекс росіян

На кордоні знищили спостережний комплекс росіян

На Харківському напрямку бійці повітряної розвідки Держприкордонслужби знайшли та знищили відеокамеру спостережного комплексу «Муром - М».

Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Великописарівська та Середино-Будська громади Сумщини тепер відносять до територій активних бойових дій.

Сьогодні дефіцит електроенергії в Україні не прогнозується

Сьогодні дефіцит електроенергії в Україні не прогнозується

На поточну добу залучення аварійної допомоги з-за кордону не планується, обмежень для побутових та промислових споживачів (крім Харківщини та Кривого Рогу) не буде.

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Верховний Суд підтвердив безпідставність та необґрунтованість позовних вимог комерційного товариства до Міноборони України про внесення змін до державного контракту в частині продовження строку поставки малого броньованого артилерійського катеру вартістю 209 млн грн.  

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

Всього внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 545 дітей.

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Ракетний удар, який нанесено вчора по Одещині зруйнував місткості з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Технік служби захисту інформації

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Головний сержант

від 21000 до 121000 грн

Червоноград

Червоноградський РТЦК та СП

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Оператор ПТРК

від 21000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Фельдшер, інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Розвідник

від 50000 до 120000 грн

Київ

Департамент активних дій ГУР МО